Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
552c85af6289f9d86b577edc58cdf35c.jpg

Fradista szemmel - Futballünnep

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Világszínvonal

Egy közel 100.000 (!) követővel rendelkező nívós Facebook oldal döntése alapján. Külföldön elismerik, amit a magyar futball sírásói büntetnek. Az Ulras World Facebook oldal, amelyik a hozzá tartozó honlappal együtt a világ és mindenekelőtt Európa szurkolóit követi nyomon a Ferencváros szurkolóinak a Dózsa elleni meccsen bemutatott produkcióját választotta a hét legjobb teljesítményének. Megelőztük pl. a Dortmund és az Olympiakos világszerte elismert fanatikusait. Az oldalt közel 100.000 ember követi a Facebookon, csak összehasonlításul az MLSZ oldalának 3856 követője van…

A 212. derbit játszottuk le vasárnap. Az utolsót a Szentélyben! Ennek megfelelően már a mérkőzés előtt egy órával, szinte csordultig megtelt az Albert Stadion sok szép sikert megélt lelátója.

17000 ember nagyon, de nagyon régen volt már magyar bajnoki mérkőzésen, ráadásul úgy, hogy a találkozót megelőzően már két héttel elfogytak a meccs „zsugái”. Szóval felfokozott érdeklődés, telt ház, frenetikus hangulat, igazi futballünnep – a magyar labdarúgás ünnepe! Ez volt az elmúlt hét vasárnapján Budapest kilencedik kerületében.

Érdekes volt, hogy az ilyen nagy rangadók előtt sokszor érezhető, kitapintható szokott lenni a feszültség a szurkolókon és a játékosokon egyaránt. Most nem éreztem ezt a feszültséget. Talán azért, mert valljuk be a mostani mérkőzés előjelei a számunkra voltak kedvezőek. Az Újpest otthon szenvedett, történelmi 6:0-ás vereséget a Paks csapatától, míg mi idegenben, Pápán diadalmaskodtunk 3:0 arányban.

Tudom, ezek a találkozók mindig három esélyesek, hiszen mind a két csapat felszívja magát a derbikre, de most valahogy még én is, - bár elég szkeptikus vagyok – a mi győzelmünket vártam.

A szurkolók mind a két oldalon kitettek magukért. A vendégek székely zászlók százait emelték a magasba, ezzel is támogatva a Székelyföld autonómia törekvéseit.  Az a kolosszális élőkép pedig, amit a Green Monsters szurkolói csoport kreatív koreográfusai megkomponáltak, az a világ bármely futball stadionjában elkápráztatta volna a nagyérdeműt.  Méltóképpen búcsúztunk a stadiontól, hiszen az egyik oldalon az úgymond születési dátuma 1974, vele szemben a másik oldalon, pedig a bontásának időpontja 2013 rajzolódott ki a zöld-fehérbe burkolva. Középen pedig az eredményjelző tábla előtti lelátószakaszon Albert Flóriánnak a stadion névadójának képe jelent meg a következő felirattal: Otthonunk e Szentély. Megható és felemelő pillanatok voltak ezek. Aki volt olyan szerencsés, hogy tudott jegyet szerezni az soha életében nem fogja elfelejteni ezt a gyönyörű vasárnap estét.

Kicsit tartottam attól, hogy ezt a világszínvonalú körítést egy lagymatag, gyenge színvonalú unalmas mérkőzés fog követni, de hála az Istennek, nem így történt.

Sokakkal ellentétben én nem számítottam elsöprő győzelemre, sőt egy nagyon nehéz 90 percet vártam az előjelek ellenére, vagy talán éppen azért.

Az Újpest nagyon felszívta magát, szervezetten védekezett, küzdött hajtott. Minket meg az első 15-20 percben megítélésem szerint, egy kicsit megbénított a hangulat. Utána fokozatosan vettük át az irányítást és számos helyzetet alakítottunk ki, de rendre elhibáztuk őket. Ekkor jött Somália, aki ezen a találkozón taktika, vagy inkább talán kényszerűség okán jobb-bekket játszott és egy hatalmas ballábas bombával bevette Balajcza kapuját. Volt még egy Cukic és egy Jenner ziccer, de végül egy gólos előnnyel mentünk a szünetre.

A második játékrészben az Újpest feljebb tolta a védekezését és egy szerencsétlen, peches szituációból egyenlíteni tudott. Ugyanis Gyömbér ápolása miatt egy emberrel kevesebben voltunk a pályán a vendégek találatánál. A bekapott gól után számomra érthetetlen módon kapkodni kezdtünk, ekkor sok volt az eladott labda, de a legnagyobb gondot az okozta, hogy nem játszottunk, hanem Bödének ívelgettük fel a labdát. A meddő mezőnyfölényünket Leonardo beállításával tudtuk kevésbé meddővé tenni, de így is vészesen fogyott már az idő és bevallom ekkor már nem sok esélyt láttam a győzelem megszerzésére. De ezért szép játék a futball. Most vissza adta a sors, amit az őszi találkozón elvett tőlünk. Ezúttal mi tudtunk a 93. percen győztes gólt szerezni. Cukic káprázatosan talált el egy rosszul, középre kifejelt labdát, oly módon, hogy a vendégek sok nagy csatát megélt hálóőre Balajcza Szabolcs csak kapaszkodni tudott a labda után.

 

Ekkor felrobbant a stadion!

Megnyertük a derbit, ez nagyszerű érzés még akkor is, ha most játszottunk talán a leggyengébben a Moniz éra alatt. Azt mondják az okosok, hogy a nagy csapatok sajátja az a tulajdonság, hogy gyenge játékkal is tudják hozni az eredményeket. Remélem igazuk lesz és egy nagyon szép tavasz elé nézünk.

Vasárnap jön a Honvéd, ez a találkozó igazi fokmérője lesz a csapat tudásának, egyfajta lakmuszpapír, amely megmutatja, hogy valójában hol is tartunk most 2013, március idusán.

Csépányi Balázs

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7501) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Nézőpont (1) Autómánia (61) Gazdaság (702) Történelem (17) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (310) Életmód (1) Mozaik (83) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Kultúra (6) Belföld (10) Irodalmi kávéház (537) Jobbegyenes (2778) Nagyvilág (1309) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Egészség (50) Mozi világ (440) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>