Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
764a078c19150c337b3a1db008a06d92.jpg

Ész(t)veszejtő debreceni diadal

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Csaknem teltház előtt, izgalmas, változatos meccsen jutott tovább a Debrecen a Levadia Tallinn ellen a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében. Kétszer is továbbjutásra állt az észt együttes, de végül 4-3-as összesítéssel a magyar bajnok találkozhat a Basellel.

A fülledt júliusi hőségben meglepetésre karácsonyfa-alakzatban küldte pályára csapatát Herczeg András, a Debrecen szakvezetője. Az előzetesen várható összeállításhoz képest kimaradt a kezdőcsapatból a bajnok nyári „sztárigazolása”, Kabát Péter, akinek neve hallatán a helyi publikum élénk füttykoncertbe kezdett, amikor a hangosbemondó a cserék között felsorolta. Kérdés, hogy a fütty a döntésnek szólt-e, miszerint csak a kispadon kezd, avagy egyelőre még népszerűtlen Debrecenben az Újpestről érkezett csatár. Mindenesetre helyette Kulcsár Tamás kezdett, aki Yannick-kal egyetemben az egy szem csatár Coulibaly mögött helyezkedett a középpálya szélén, míg a középpálya hátsó részében a Czvitkovics-Kiss-Szakály trió őrizte a területet.

A vártnál kissé óvatosabb felállást nyilván az idegenbeli kedvező eredmény indokolta, hiszen Rezes góljának köszönhetően a kezdőrúgás pillanatában a Loki állt továbbjutásra. Egészen három percig…Ekkor Hagen játékvezető megítélte nemzetközi pályafutása első szabadrúgását (a norvég élvonalban 2006 óta vezető bíró első európai kupameccsén szerepel), s ez a debütálás számunkra azonnal a kapitulálást jelentette: a hevenyészett sorfal mellett Nahk a kapu jobb alsó sarkába csavart! (0-1)

Egy perccel később pedig már a szívbaj kerülgette a debreceni szimpatizánsokat, mert ha az első mérkőzésen is gólt szerző Neemelo nem szerencsétlenkedik az ötös környékén elé került labdával, akkor könnyen abban a kényelmetlen helyzetben találhatta volna magát a Debrecen, hogy három gólt kell lőnie a továbbjutáshoz.

A kimaradt észt helyzetet azonban huzamosabb ideig nem követte újabb, mert Herczeg András együttese magához tudta ragadni a kezdeményezést, és védekezésre késztette a számukra tökéletes eredmény tudatában kivárásra játszó vendégeket. Az egyenlítéshez azonban sem Yannick ballábas, a tizenhatos sarkáról megeresztett lövése, sem Coulibaly fejese nem volt elegendő, ahhoz egy újabb pontrúgásra volt szükség, méghozzá annak legnépszerűbb fajtájára: büntetőre. Történt, hogy a 23. percben Yannick-ot csak szabálytalanul tudták megfékezni a tizenhatoson belül, s a jogosan megítélt büntetőt Coulibaly jutatta a kapuba – a lehető legkörülményesebb módon. Gyengén helyezett lövését a balra vetődő Kaalma hárította, a kipattanót azonban öt méterről már a hálóba fejelte a francia ék. (1-1)

Nyolc perc múlva pedig már önzetlenségével tűnt ki és vállalt kulcsszerepet a magyar csapat vezetést jelentő góljában! A 32. percben a balösszekötő helyéről indulva remek ütemű passz után üres területen tudott megindulni, s ziccerben vezethette kapura a labdát. A kapus is jó ütemben jött ki, s ő is kissé hosszan tolta meg a labdát, így nem volt tökéletes a lövőhelyzet, de az akciót követte Yannick, aki Coulibalytól úgy kapta meg a labdát, hogy üresen találta maga előtt a kaput, s estében kapura is tudta kotorni a labdát, ami át is jutott volna a gólvonalon, de a biztonság kedvéért még Kulcsár beleért a gólvonalon, így hivatalosan ő szerezte a DVSC második, immár ismét továbbjutásra jogosító gólját. (2-1)

Úgy tűnik, Herczeg András szerint ezzel Kulcsár teljesítette is küldetését, mert a második félidőt már a kispadon töltötte, helyére azonban továbbra sem Kabát, hanem az első meccs fiatal hőse, Rezes László érkezett. Abból a szempontból azonban nem volt változás, hogy a második félidő hazai szempontból hasonlóan borzasztóan kezdődött. Hat percnyi mezőnyjáték és labdatologatás után a semmiből megint csak érkezett egy észt gól (2-2, szerzője: Leitan), amely után elefánttámadásra emlékezető dübörgés hallatszott. Rövidesen persze kiderült: elefántok véletlenül sincsenek a közelben, csupán a sajtópáholyban helyet foglaló észt vendégek kezdték el örömükben ököllel püfölni az építmény fém fallapját, általános megrökönyödésre…

Ismét a vendégek érezhették magukat a Basel partnerének, de csupán két percig, mert érkezett a „bosszú”, a pályán és a tribünön egyaránt. Az 56. percben nyolc méterre a kaputól Coulibaly sarokkal tálalt Szakály Péter elé, aki nem hibázta el a ziccert és Kaalma lábai mellett a kapu közepébe helyezett! (3-2) Válaszként pedig jött a rituális gólöröm is, a hazai szurkolók is megmutatták, hogyan kell ököllel és tenyérrel hangot kipréselni a zöld fémfalból.

A harmadik debreceni gól után aztán kényszerűségből próbálta átvenni a játék irányítását a tallini csapat, de ebben a műfajban nem jeleskedett igazán, a hátrébb húzódó Debrecen így is veszélyesebben játszott, s Yannick szép, csaknem gólt érő emelése révén a legnagyobb gólhelyzet is a zöldek kapuja előtt adódott. Ráadásul az utolsó negyedórára emberhátrányba is került Észtország bajnoka, a 74. percben ugyanis második sárgáját is megkapta Malov, miután buktatta Coulibalyt. Az arcát kezébe temető Malov mozdulatán jól látszott: érzik az észtek, hogy kezd elmenni a hajó.

Neemelo azonban még nem gondolta így, s három perccel a rendes játékidő lejárta előtt még borzolta a kedélyeket, ám a korábbi észt válogatott fejesét a „balti testvériség” jegyében hárította Malinauskas, a Debrecen lett kapusa.

Újabb lehetőség azonban már egyik csapat előtt sem adódott sem a rendes játékidőben, sem a három perces hosszabbításban, így a végső sípszó azt jelentette, hogy a Debrecen sikeresen abszolválta idei első nemzetközi megmérettetését.


Bajnokok Ligája, 2. selejtezőkör

Debrecen – Levadia Tallinn 3-2 (2-1)

Debrecen, Oláh Gábor utcai stadion, 7000 néző

Vezette: Hagen (norvég)

Debrecen: Malinauskas – Nagy Z., Komlósi, Mijadinoszki, Fodor – Czvitkovics, Kiss, Szakály (Varga 72.), Yannick (Dombi, 84.), Kulcsár (Rezes, 46.) – Coulibary

Kulbmenedzser: Herczeg András

Levadia: Kaalma – Podholjuzin, Kalimullin, Morozov, Teniste – Nunes Felipe (Subbotin, 80.), Nahk, Malov, Leitan – Ivanov, Neemelo

Vezetőedző: Igor Prins


Gól: Coulibaly (24.), Kulcsár (32.), Szakály (56.), ill. Nahk (3.), Leiten (54.)

Sárga lap: Rezes (57.), ill. Malov (45.), Morozov (47.), Nahk (60.), Kalimullin (67.)

Kiállítva: Malov (73.)

Továbbjutó a Debrecen 4-3-as összesítéssel.

 

ÉLŐ közvetítésünk ]]>itt található]]>.

 

Bodnár Zalán

Papp Gergő

 

(Fotó: haon.hu)

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Tereb (146) Mondom a magamét (7501) Titkok és talányok (12) Sport (729) Jobbegyenes (2778) Rejtőzködő magyarország (168) Nézőpont (1) Életmód (1) Mozaik (83) Heti lámpás (310) Irodalmi kávéház (537) Történelem (17) Politika (1582) Kultúra (6) Gazdaság (702) Mozi világ (440) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Belföld (10) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1309) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>