Ma 2024 július 27. Olga, Liliána napja van. Holnap Szabolcs napja lesz.
c6f7c649ecaa183b8a6a2e69d56c4d46.jpg

EB - fotel: Az első kör konzekvenciái

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az Ukrán-Lengyel rendezésű Európa Bajnokság kalandos utat járt és jár be. Volt itt szó rejtélyes módon plüssfigurákba varrt euró ezrekről, kebleiket bátran mutogató ukrán feministákról, politikai szembenállásról, rasszista vádakról, de a főszerep most is, mint mindig a játéké kell, hogy legyen.

A labdarúgás egyik legnagyobb ünnepe tehát a pénteki parádés megnyitóval, majd a spanyol Velasco Carballo kezdő sípszavával elkezdődött! Az első kör után illő egyfajta mérleget vonni, kiemelni az eddigi mérkőzésekből levonható konzekvenciákat.

A csoport

Az Eb-k történetében 12. alkalommal játszhatta házigazda a nyitómérkőzést, s ebből mindössze három esetben - 1964-ben Spanyolországban, 1984-ben Franciaországban és 2000-ben Belgiumban - rajtolt a rendező sikerével a kontinensviadal.



Lengyelország-Görögország 1-1 (1-0)
Varsó, 58 ezer néző, v.: Carlos Velasco Carballo (spanyol)
gólszerzők: Lewandowski (17.), illetve Szalpingidisz (51.)
kiállítva: Szczesny (69.), illetve Papasztatopulosz (44.)
sárga lap: Papasztatopulosz (35., 44.), Holebas (45+2.), Karagunisz (54.)

Lengyelország: Szczesny - Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch - Blaszczykowski, Polanski, Murawski, Rybus (Tyton, 70.) - Obraniak - Lewandowski

Görögország: Halkiasz - Toroszidisz, A. Papadopulosz (K. Papadopulosz, 36.), Papasztatopulosz, Holebas - Manajtisz, Kacuranisz, Karagunisz, Ninisz (Szalpingidisz, a szünetben) - Gekasz (Fortunisz, 68.), Szamarasz

Az oroszok 25 perc és két kiválóan vezetett támadás után már két góllal vezettek Dzagojev és Sirokov révén, a csehek csak ezután eszméltek, de szépíteni csak a második félidő elején sikerült nekik Pilar góljával. A jóval fegyelmezettebben és pontosabban játszó oroszok azonban az utolsó negyedórában még két gólt lőttek, előbb Dzagojev szerezte meg saját maga második, csapata harmadik gólját, majd a csereként beállt Pavljucsenko állította be a 4-1-es végeredményt.



Oroszország-Csehország 4-1 (2-0)

Wroclaw, 38 ezer néző, v.: Howard Webb (angol)
gólszerzők: Dzagojev (15., 79.), Sirokov (24.), Pavljucsenko (82.), illetve Pilar (52.)

Oroszország: Malafejev - Anjukov, Berezuckij, Ignasevics, Zsirkov - Sirokov, Gyenyiszov, Zsirjanov - Dzagojev (Kokorin, 85.), Kerzsakov (Pavljucsenko, 73.), Arsavin

Csehország: Cech - Gebre Selassie, Hubnik, Sivok, Kadlec - Plasil, Jiracek (Petrzela, 75.) - Pilar, Rosicky, Rezek (Hübschmann, a szünetben) - Baros (Lafata, 86.)

Az EB nyitó mérkőzése váratlanul izgalmas, fordulatos találkozót hozott. Volt itt kiállítás mindkét oldalon, gól itt is, ott is, sőt még kihagyott büntetőt is láthatott a varsói közönség. Összességében megérdemelt volt a döntetlen, bár a görögök sajnálhatják Karagunisz elhibázott büntetőjét, hiszen, ha a Panathinaikosz 35 esztendős középpályása értékesíti azt, akkor könnyen megszerezehették volna a három pontot is ezen a találkozón.
A csoport másik találkozóján a "szbornaja" nagyszerű játékkal előrukkolva, gyakorlatilag lefocizta a cseh válogatottat, még annak ellenére is, hogy Arsavin az Arsenál támadója ezen a találkozón csak az előkészítésben jeleskedett.

CsapatMérkőzésGyőzelemDöntetlenVereségRúgott GólKapott GólGólkülönbségPont
]]> Oroszország]]>1 1 0 0 4 1 3 3
]]> Görögország]]>1 0 1 0 1 1 0 1
]]> Lengyelország]]>1 0 1 0 1 1 0 1
]]> Csehország]]>1 0 0 1 1 4 -3 0

B csoport

A hollandok kezdtek jobban, több ziccerük is akadt, ehhez képest a dánok már első helyzetükből eredményesek voltak, Michael Krohn-Dehli révén a 24. percben. Bár a németalföldiek gyakorlatilag végigtámadták a meccset, valamennyi helyzetüket kihagyták, így a legutóbbi világbajnokság ezüstérmese meglepő vereséggel mutatkozott be az Eb-n.



Dánia-Hollandia 1-0 (1-0)
Harkiv, 35 ezer néző, v.: Damir Skomina (szlovén)
gólszerző: Krohn-Dehli (24.)
sárga lap: Poulsen (78.), Kvist (81.), illetve Van Bommel (67.)

Dánia: Stephan Andersen - Lars Jacobsen, Simon Kjaer, Daniel Agger, Simon Poulsen - William Kvist, Niki Zimling - Dennis Rommedahl (Tobias Mikkelsen, 84.), Christian Eriksen (Lasse Schone, 74.), Michael Krohn-Dehli - Nicklas Bendtner

Hollandia: Maarten Stekelenburg - Gregory Van der Wiel (Dirk Kuyt, 85.), John Heitinga, Ron Vlaar, Jetro Willems - Nigel De Jong (Rafael van der Vaart, 71.), Mark Van Bommel - Arjen Robben, Wesley Sneijder, Ibrahim Afellay (Klaas-Jan Huntelaar, 71.) - Robin Van Persie

Sokáig óvatos játék folyt a pályán, a csapatok helyzetekig sem igazán jutottak el, az első félidő végén mégis csak a kapufa mentette meg a németeket a góltól. A fordulást követően aktívabban futballozott a két együttes, több lehetőség adódott. Mario Gomez a 72. percben szép fejessel szerzett vezetést, s hiába alakítottak ki a portugálok ezután több ziccert is, egyenlíteniük nem sikerült.



Németország-Portugália 1-0 (0-0)
Lviv, 30 ezer néző, v.: Stéphane Lannoy (francia)
gólszerző: Gomez (72.)
sárga lap: Badstuber (43.), Boateng (69.), illetve Postiga (13.), Coentrao (60.)

Németország: Manuel Neuer - Jerome Boateng, Mats Hummels, Holger Badstuber, Philipp Lahm - Sami Khedira, Bastian Schweinsteiger - Thomas Müller (Lars Bender 94.), Mesut Özil (Toni Kroos 87.), Lukas Podolski - Mario Gomez (Miroslav Klose 80.)

Portugália: Rui Patricio - Joao Pereira, Bruno Alves, Pepe, Fabio Coentrao - Miguel Veloso - Raul Meireles (Silvestre Valera 80.), Joao Moutinho - Nani, Hélder Postiga (Nelson Oliveira 70.), Cristiano Ronaldo

Számomra csalódás volt a "halálcsoport" mind a két mérkőzése. A Hollandok bitang erős csapattal érkeztek a tornára, de csapatként a Dánok föléjük emelkedtek ezen a találkozón. Melyikünk ne emlékezne az 1992-es Dán csodára, amikor a sebtében összetrombitált csapat elhódította a trófeát, nos ez a csapat messze van azért attól a gárdától, de a csoport nyitó találkozóján kétvállra fektették a sokak szerint a világ legjobbjának tartott Holland vállogatottat. Ez pedig megsüvegelendő teljesítmény bár mi lesz is a csoport hátralévő mérkőzésein. A Német csapat egy Gomezzel jobb volt ezen a rangadón, így megérdemelten zsebelte be a nagyon értékesw három pontot. az elgondolkodtató Azonban, hogy C. Ronaldo, miért játszott ennyire gyengén és enerváltan, bár legyünk őszinték ezek az európai elitthez tartozó játékosok eléggé kicsavarva érkeztek erre a kontinens viadalra.

CsapatMérkőzésGyőzelemDöntetlenVereségRúgott GólKapott GólGólkülönbségPont
]]> Dánia]]>1 1 0 0 1 0 1 3
]]> Németország]]>1 1 0 0 1 0 1 3
]]> Hollandia]]>1 0 0 1 0 1 -1 0
]]> Portugália]]>1 0 0 1 0 1 -1 0

C csoport

Döntetlent játszott egymással a címvédő spanyol és az olasz válogatott a C-csoport  első összecsapásán. A találkozót Kassai Viktor vezette.



Spanyolország-Olaszország 1-1 (0-0)
Gdansk, 40 ezer néző, v.: Kassai Viktor
gólszerző: Fabregas (64.), illetve Di Natale (60.)
sárga lap: Jordi Alba (66.), Arbeloa (84.), Torres (84.), illetve Balotelli (37.), Bonucci (66.), Chiellini (79.), Maggio (89.)

Spanyolország: Casillas - Arbeloa, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba - Xavi, Busquets, Xabi Alonso - David Silva (Jesús Navas, 65.), Fabregas (Torres, 74.), Iniesta

Olaszország: Buffon - Chiellini, De Rossi, Bonucci - Giaccherini, Marchisio, Pirlo, Thiago Motta (Nocerino, 90.), Maggio - Cassano (Giovinco, 65.), Balotelli (Di Natale, 56.)

A horvát válogatott 3-1-es győzelmet aratott az ír csapat felett a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának vasárnapi második mérkőzésén.



Horvátország-Írország 3-1 (2-1)
Poznan, 43 ezer néző, v.: Bjorn Kuipers (holland)
gólszerző: Mandzukic (3., 48.), Jelavic (43.), illetve St. Ledger (19.)
sárga lap: Modric (53.), Kranjcar (54.), illetve Andrews (45.)

Horvátország: Pletikosa - Srna, Corluka, Schildenfeld, Strinic - Vukojevic - Rakitic (Dujmovic, 92.), Modric, Perisic (Eduardo, 89.) - Mandzukic, Jelavic (Kranjcar, 72.)

Írország: Given - OÍShea, St. Ledger, Dunne, Ward - Whelan, Andrews - McGeady (Cox, 54.), Duff - Doyle (Walters, 53.), Keane (Long, 75.)

A vasárnapi találkozók, már jobbak voltak, mint az előzőnapi mérkőzések. Az olasz válogatott nagyszerű játékkal rukkolt elő, mégha nem is tudta győztesen elhagyni a gdaski stadion gyepét. Bundabotrány ide, bundabotrány oda, az olaszok azért csak az olaszok, soha sem szabad leírni őket. Ki kell emelnem De Rossi és Pirlo játékát. A Róma 29 eszetendős középpályása ezúttal belső védőként (!) nyújtott klasszis teljesítményt, míg Andrea Pirlo hozta a tőle már a Juvéban is megszokott letisztult, inteligens játékát, kiugratása, amiből Di Natale megszerezte a vezetést élményszámba ment. A spanyolok szépen játszottak, de ez már tőlük megszokott. Átütőerő azonban ezen a találkozón hiányzott az Ibériaiakból.
A csoport másik mérkőzésén a Horvát válogatott megérdemelten győzött a Trapattoni által dirigált Írekkel szemben. A horvát fifika, leleményesség legyőzte a darabos, technikailag nem túl képzett, zongoracipelő lóheréseket.

 MérkőzésGyőzelemDöntetlenVereségRúgott GólKapott GólGólkülönbségPont
]]> Horvátország]]>1 1 0 0 3 1 2 3
]]> Olaszország]]>1 0 1 0 1 1 0 1
]]> Spanyolország]]>1 0 1 0 1 1 0 1
]]> Írország]]>1 0 0 1 1 3 -2 0

D csoport

Az angolok a 30. percben Lescott fejesével szereztek vezetést, a franciák azonban nem sokkal később egyenlítettek Nasri lövésével. A fordulás után nagyot esett a színvonal, az eredmény pedig nem változott. A franciák Laurent Blanc szövetségi kapitány kinevezése óta nem találtak legyőzőre, 22 mérkőzés óta tartják veretlenségüket.



Franciaország-Anglia 1-1 (1-1)
Donyeck, 47 400 ezer néző, v.: Nicola Rizzoli (olasz)
gólszerzők: Nasri (39.), illetve Lescott (30.)
sárga lap: Oxlade-Chamberlain (34.), Young (71.)

Franciaország: Lloris - Debuchy, Mexés, Rami, Evra - Cabaye (Ben Arfa, 84.), Diarra - Malouda (Martin, 85.), Nasri, Ribéry - Benzema

Anglia: Hart - Johnson, Terry, Lescott, A. Cole - Milner, Gerrard, Parker (Henderson, 78.), Oxlade-Chamberlain (Defoe, 77.) - Young, Welbeck (Walcott, 91.)

A kijevi összecsapás hőse a kontinenstorna után visszavonuló Andrij Sevcsenko volt, aki Zlatan Ibrahimovic gólja után előbb egyenlített, majd a végeredményt is beállította saját maga és csapata második találatával.



Ukrajna-Svédország 2-1 (0-0)
Kijev, 64 290 ezer néző, v.: Cuneyt Cakir (török)
gólszerzők: Sevcsenko (55., 62.), illetve Ibrahimovic (52.)
sárga lap: Kdllström (11.), Elm (82.)

Ukrajna: Pjatov - Huszjev, Hacseridi, Mihalik, Szelin - Tyimoscsuk, Nazarenko, Jarmalenko, Konopljanka (Devics, 93.) - Sevcsenko (Milevszkij, 81.), Voronyin (Rotany, 85.)

Svédország: Isaksson - Lustig, Mellberg, Granqvist, Martin Olsson - Elm, Kdllström - Larsson (Wilhelmsson, 68.), Ibrahimovic, Toivonen (Svensson, 64.) - Rosenberg (Elmander, 71.)

A sokak által nagyon várt Francia- Angol találkozó, a Német Portugálhoz hasonlóan mérsékelt játékot hozott. Mind a két csapat kínosan ügyelt arra, hogy ne hagyja el vert seregként a donyecki aréna billiárdasztal simaságú gyepszönyegét. Nem mertek a csapatok próbálkozni, főként a gyors gólváltást követően. Biztonsági játék megölte a focit, kiváncsi leszek arra, hogy majd később amikor élet-halálra megy majd a harc milyen teljesítményre lesz képes a hétfőn megitélésem szerint alibiző Angol és Francia válogatott.
Az esti Ukrán-Svéd találkozó viszont az EB talán eddigi legkedvesebb meglepetése volt számomra. Azt hittem, hogy az Ukránok nagyon szerény képességű csapatot alkotnak, míg a Svédekről tudtam, hogy erőfocit játszanak skandinávul, a labdarúgás minden szépségét nélkülöző módon.
A Ibrahimovicék hozták a formájukat, erősek voltak, harcoltak becsülettel, de az igazi meglepetés az ukrán csapat nagyszerű játéka volt. Számtalan esetben szemre is tetszetős dolgakat mutattak be a Blohin tanítványok! Teljesen megérdemelten győzték le a kicsit nagyképűen játszó svédeket. Az 1976-os születésű sokak által már leírt Andrij Sevcsenko, két nagyszerű fejesgóljával bebizonyította, hogy a tehetség, a kivételes kvalitás nem tűnik el nyomtalanul, ha egy kicsit meg is kopik az idő előrehaladtával.
Még egy nagyon fontos dolog: Andrij Jarmolenko nevét rövid időn belül meg fogja tanulni a világ, ebben biztos vagyok!

 MérkőzésGyőzelemDöntetlenVereségRúgott GólKapott GólGólkülönbségPont
]]> Ukrajna]]>1 1 0 0 2 1 1 3
]]> Anglia]]>1 0 1 0 1 1 0 1
]]> Franciaország]]>1 0 1 0 1 1 0 1
]]> Svédország]]>1 0 0 1 1 2 -1 0

Csépányi Balázs - telesport.hu


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (9) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Tv fotel (65) Belföld (11) Nagyvilág (1310) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Politika (1582) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7737) Heti lámpás (322) Vetítő (30) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Sport (729) Flag gondolja (36) Irodalmi kávéház (537) Történelem (18) Jobbegyenes (2825) Gazdaság (713)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>