Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
imagesca1mqrwl.jpg

All right, Mr.Wright! 4.

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Dr. Szepesi György az MLSZ örökös tiszteletbeli elnöke, a FIFA tiszteletbeli tagja, aranytollas újságíró, az Aranycsapat „tizenkettedik játékosa".  - Fourfourtwo magazinban rendszeresen jelentkezik nagyszerű jegyzeteivel. Ezekből tallózunk hetről-hétre.

Hármas ünnep

Hármas ünnepet ülhettünk az elmúlt napokban: Bobby Charlton a 74., Rooney a 26. születésnapját ünnepelte, Sir Alex Ferguson pedig november 6-án immár elmondhatta, hogy 25 éve vezeti a Manchester Unitedet. És még egy nagy ünnep: A Német Sportakadémia a Bensemann-díjjal tüntette ki Bobby Charltont. Ezt az elismerést öt évvel ezelőtt először Franz Beckenbauer kapta meg. Most Bobby Charlton életművével és fair play játékával érdemelte ki. Különös életpályát futott ő be az angol labdarúgásban.

 

1958-ban túlélte a müncheni repülőgép-szerencsétlenséget, amelynek 23 halottja, köztük nyolc labdarúgó áldozata volt. Aztán 1966-ban világbajnok lett, 1968-ban BEK-et nyert, és 106-ször ölthette magára az angol válogatott címeres mezét. Őt, aki nemessé tette a labdát, a királynő 1994-ben lovaggá ütötte, így lett Sir Bobby Charlton.

Két gentleman barátsága köti össze Beckenbauert és Charltont. Charlton soha nem felejtette el Franz Császárnak azt a gesztust, amikor az 1966-os világbajnoki döntő után azt mondta: „Győzött a jobbik, az angol csapat.” Azt pedig mi nem felejtjük el, milyen tisztán játszott – pályafutása során sohasem kapott sem sárga, sem piros lapot. Ez páratlan a futball történetében.

„Régebben kevesebb brutalitás volt a fociban – mondta Charlton. – Pedig nehezebbek voltak a cipők, vékonyabbak a sportszárak és erősebbek a stoplik.”

Legendás az angol és a német futball mentalitása. Az egyik oldalon Matt Busby, Bill Shankly és Sir Alex Ferguson, a másikon Sepp Herberger, Helmut Schön és mostanában Joachim Löw képviseli ezt. Bobby Charltonnak most egyetlen kívánsága lenne: 2012-ben Münchenben Manchester United–Bayern München döntőt rendezzenek a Bajnokok Ligájában.

És végül egy magyar vonatkozás: szerintem Bobby Charlton soha nem felejti el a magyar Aranycsapat játékát, azt a csodálatos futballt, amelyet Puskás, Bozsik és a többiek bemutattak Angliában is.

* * *

Bajor öröm a köbön

Három boldog müncheni játékosról szeretnék ma beszélni. Az első Manuel Neuer kapus, aki már több mint 1000 perce nem kapott gólt. Főszerepet játszott a Bayern München eddigi őszi, 21–1-es bajnokságbeli gólkülönbségében, és a drukkerek füttykoncert helyett inkább tapsviharral köszöntik őt.

„Happy Franck”, vagyis Ribéry is boldog, aki így nyilatkozott: „Más vagyok, mint amilyen két éve voltam. Minden szempontból jobb Jupp Heynckesszel. Louis van Gaal alatt hiányzott a humor, az pedig nekem nagyon kell – most azonban ez is másképpen van.”

A harmadik boldog ember a már említett vezetőedző, aki hazai Bajnokok Ligája-döntőről álmodik. Volt ő már a legrangosabb európai klubtrófea nyertese, de hiába volt az amszterdami győzelem, pár nappal később felmondtak neki a Real Madridnál. Hasonlót jövő májusban is bevállalna, igaz, nem tart attól, hogy a kirúgás ismét bekövetkezik. „A labdarúgás non plus ultrája a Barcelona. Maga Guardiola mesélte nekem, hogy náluk nem létezik az irigység, és hogy noha vannak olyan játékosok, mint például Lionel Messi, mégis a csapategység a legfontosabb. Erre törekszem a Bayernnél is. Az én csapataim attraktív, támadó futballt játszanak. A legfontosabb a nézők kiszolgálása. Nincs már bennem keserűség a Realnál történtek miatt. Ha nyernénk jövő májusban a Bayernnel, biztosan lenne folytatás” – mondta Heynckes.

Szepesi György - fourfourtwo.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Nézőpont (1) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (36) Gasztronómia (539) Gazdaság (702) Irodalmi kávéház (537) Tereb (146) Tv fotel (65) Sport (729) Mozaik (83) Jobbegyenes (2778) Autómánia (61) Heti lámpás (310) Belföld (10) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Életmód (1) Mondom a magamét (7501) Történelem (17) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Nagyvilág (1309) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>