Ma 2024 április 23. Béla napja van. Holnap György napja lesz.
149c3f4a99c2443a316cc854079b0676.jpg

A Szapporói csoda után ezúttal elmaradt a Ljubljanai

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Sajnos most nem sikerült. Amit annyira vártunk, hogy újra feljusson jégkorong válogatottunk a világ elitjébe, ezúttal csak nagy bravúrral jöhetett volna össze péntek este a házigazda Szlovénia ellen. Ott és ezúttal erre nem volt képes a magyar csapat. Tragédia nem történt, jövőre újra próbálkozunk, reményeink szerint 2011-ben majd mi lehetünk a házigazdák!

 A magyar szurkoló fanatikus, optimista és lelkes. Ha rajtuk múlna, minden csapatsportágban mindig a Magyar Himnuszt játszanák el a világversenyek végeztével. Péntek este is a ljubljanai Hala Tivoli lelátóján helyet foglaló mintegy négyezer drukkerből 1500-an a piros-fehér-zöld színekért szorítottak úgy, hogy a hangpárbajban nem maradtak alul a szlovénokkal szemben. Ám – sajnos – a mérkőzések a csarnoknak azon a részén dőlnek el, ahol a sportolók – jelen esetben a jégkorongozók – feszülnek egymásnak. A játéktéren. Játékban pedig ezúttal az ellenfél volt a jobb. Pedig az előjelek alapján ez nem volt feltétlenül így előre elrendelve.

Ha a divízió I – es világbajnokság előtt valakit arról faggattunk volna, hogy vajon mit szólna ahhoz, ha csapatunk négy meccs után mindössze 2 - azaz kettő kapott góllal – és persze négy győzelemmel – áll a tabella élén és ráadásul azt a két gólt is az egy osztállyal lejjebbről érkező Koreától kapjuk – nos, bizony minimum széles mosoly lett volna a válasz. Mégis így történt. Pedig a rutinos, korábban a tengerentúlon is szerepelt kapus, Szuper Levente a vb alatt éppen a Hannover kispadját koptatta a német bajnokság döntőjének meccsei során. Helyettese, a még csupán 22 esztendős Hetényi Zoli – akinek nevét folyamatosan skandálta a magyar szurkolósereg – egészen a sorsdöntő összecsapásig fantasztikusan védett. Sajnos péntek este már a mérkőzés első percében utolérte őt a végzet vagy egész egyszerűen a kapussors. Miután a kapu mögé korcsolyázva kellett elkotornia a korongot, olyan szerencsétlen mozdulatsorba keveredett, hogy nem tudott visszaérni ketrece elé, a délszlávok pedig köszönték szépen a lehetőséget és máris megszakadt a mieink nagy gólmentes sorozata.

Ezt a hátrányt még ki tudta egyenlíteni a rendkívül elszánt, de az addig látottakhoz képest gyengébb napot kifogó koronás címeres alakulat, és ha már a minket – ki tudja miért – nem kedvelő fehérorosz játékvezető elkezdte kiszórni embereinket, hát létszámhátrányból vettük be a hazaiak kapuját.
Sajnos azonban a kiállítások sorozatban jöttek továbbra is, ezeknek úgy kb. a fele volt indokolt és a második periódusban szinte alig voltunk teljes létszámban a jégen, jelesül várható volt, hogy Szlovénia hamarosan ismét betalál. Így is lett, ráadásul egy újabb kettő perces kisbüntetés a záró harmadra is áthúzódott és ebből már kétgólos előnyt szerzett a vetélytárs. Ekkor már érezni lehetett, hogy ezen az estén nem mi jutunk fel, végül az egyre magabiztosabb szlovénok újabb találatával minden nyitott kérdésre választ kaptunk.
4-1 lett tehát a vége ugyanúgy, mint három esztendővel ezelőtt, de most nagyobb a csalódás elvégre a meccs előtt ezúttal nem tűnt akkorának a különbség a hazaiak javára.
A vb-n eddig remekül teljesítő védelem és a kapus teljesítménye is elmaradt a korábbiaktól, támadójátékunk pedig ezúttal akadozott, a tizenöt kapura lövés ezen a szinten nagyon kevés, főleg hogy ebből 11 az első játékrészben ment a szlovénok kapujára.
Persze azoknak a véleményében is nagyon sok az igazság, akik elégedetlenek a játékvezető teljesítményével, hiszen ahogy néhány sorral feljebb már utaltam rá, valóban a kiállítások fele tűnt jogosnak. Ám, akik jártasak a magyar sport berkeiben illetve ismerik sportdiplomáciánk impotenciáját, azok jól tudják; világversenyeken a bíróktól mi bizony kevés jóra számíthatunk. És akkor még nagyon finoman fogalmaztam.
 
 
 Ennek ellenére semmiképpen sem szabad temetni ezt a négy mérkőzésen át remeklő magyar csapatot. Sőt inkább további forrásokat kell biztosítani számukra, új és új kihívásokat kell teremteni, és ahogy azt már a szövetség ki is jelentette; pályázni kell a jövő évi világesemény megrendezésére és meg kell próbálni hazai jégen, még nagyobb közönség előtt, igazi hazai hangulatban elérni azt, hogy a tavalyi svájci elit vb-n való szereplés ne egyszeri és megismételhetetlen kalandként kerüljön be a magyar jégkorong történelmébe!
Sportolóink – nemcsak a hokisok – ezen, nemes célok elérésében bizton számíthatnak majd egy új, sport iránt nyitottabb, azt valóban stratégiai ágazatként kezelő kormányzat széleskörű támogatására!
Mert előbb utóbb minden a megfelelő helyére kell, hogy kerüljön!
 
Válogatottunk eredménysora a ljubljanai divízió I – es jégkorong világbajnokságon:
 
Magyarország-Koreai Köztársaság 4-2
Magyarország-Lengyelország 6-0
Magyarország-Horvátország 8-0
Magyarország-Nagy-Britannia 2-0
Szlovénia-Magyarország 4-1
 
 

Divízió I - es jégkorong világbajnokság, Ljubljana (Szlovénia)

H

csapat

m

gy

hgy

hv

v

g

p

1

Szlovénia

5

4

1

-

-

29-10

14

2

Magyarország

5

4

-

-

1

21-6

12

3

Lengyelország

5

3

-

-

2

15-12

9

4

Nagy-Britannia

5

2

-

1

2

10-10

7

5

Dél-Korea

5

1

-

-

4

13-21

3

6

Horvátország

5

-

-

-

5

4-33

0

 

             
Szlovénia jövőre az „A” csoportos világbajnokságon, Horvátország a divízió II. küzdelmeiben szerepelhet.
 

Juhász Attila

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Mozi világ (440) Kultúra (7) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Flag gondolja (36) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Gazdaság (706) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2792) Heti lámpás (312) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Tv fotel (65) Tereb (146) Belföld (11) Politika (1582) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7557) Történelem (18) Életmód (1) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>