Ma 2022 november 29. Taksony napja van. Holnap András, Andor napja lesz.
9a93a0391d469c588dbd9234bd3de905.jpg

A Fradi dicső kupamúltja, 3. rész – 1928-1932

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az 1927-28-es kupakiírásban a negyeddöntőben a Pécs-Baranya csapatát ütöttük ki 9-3 arányban, majd az elődöntőben az Újpestet vertük 2-1-re. Ezek után következett a döntő, amelynek érdekessége, hogy, először került vidéki csapat a fináléba! 

A Ferencváros - Attila (Miskolc) mérkőzést az Üllői úton rendezték. A bajnoki helyezések alapján biztos ferencvárosi győzelemre tippeltek. hiszen a Fradi az első, az Attila az utolsó helyen állt … De a kupaküzdelem hozott már eddig is meglepetéseket, elég csak arra utalni, hogy a miskolci csapat a Hungária legyőzésével került a döntőbe! Ezután idézzük fel az első vidéki csapat által vívott döntő egy-egy érdekesebb mozzanatát.

“A 11. percben indul az első veszélyes Attila támadás: Friesz labdáját a tisztán álló Rieff elhibázza. A. 22. percben Takács I. előreadott labdáját Maszlonka elhibázza, Kohut nyugodtan besétál a hatosig, s lövése a kapufáról bepattan, 1-0.”

Néhány nagyszerű Attila támadás következett ezután, de a játékvezető - tévesen - les helyzeteket látott. A 37. percben Huber csak bravúros kifutással menti meg a ferencvárosi kaput a góltól. Szünet után az Attila még jobban rákapcsol és az 51. percben Rieff kiegyenlít.

Eldurvult a játék, a lelkes miskolciak néha feleslegesen is reklamáltak. Az ideges hangulatot a Ferencváros kihasználta és Kohut fejes góljával megszerezték a vezetést.

“A gól után az Attila levonul, két miskolci játékos is megsérti a bírót, amiért kiállítják őket. Az Attila végül is tovább játszik.”

Természetesen 9 emberrel már hiába próbálkoztak. Kohut a 66. percben megszerezte harmadik gólját, majd Szedlacsik ravasz lövéssel végleg eldöntötte a mérkőzést. Az utolsó előtti percben Turay állította be az 5-1-es végeredményt.

A Magyar Kupa döntőjében az első vidéki csapat egy félidőn át derekasan helytállt, de a sportszerűtlen megnyilvánulásokkal végül elrontották a döntő színvonalát és hangulatát. Igaz ezért a rendkívül határozatlan és a miskolciak terhére többször tévedő játékvezetői hármas elsősorban a felelős. Az egymás után két bajnokságot és Magyar Kupát nyerő zöld-fehérekről így írtak:

“A Ferencváros méltó védője a nagydíjnak. Egész évben mutatott játékával bebizonyította, hogy a legjobb csapat!”

A döntő utáni ünnepélyes kupaátadás ezúttal is elmaradt.

A kupagyőztes csapat:

Huber-Takács I.., Hungler II.-Furmann, Bukovi, Berkessy-Koszta, Takács II., Turay, Szedlacsik, Kohut

csapatkep_1927

MAGYAR KUPA 1929/30:

A negyeddöntőben az Újpest csapatát 3-2 arányban legyőztük, viszont az elődöntőben alulmaradtunk a későbbi győztes Bocskai csapatával szemben, akik a döntőben a szegedi Bástya csapatát győzték le 5-1 arányban az 1930. június 26-án lejátszott döntőben.

MAGYAR KUPA 1930/31:

A negyeddöntőben ismét az Újpest volt az elődöntőbe kerülésért az ellenfelünk. A mérkőzést különösebb izgalmak nélkül 6-1 arányban nyerte az FTC csapata. Következett az elődöntő, ahol is a Magyar Kupa története egy újítással gyarapodott.

1931-ben az első ízben került sor a pünkösd kettős ünnepén a két elődöntőre, valamint az első és a harmadik helyért folyó döntő mérkőzésre. 48 órán belül eldőlt minden!

Az első napon a Hungária körúton a Ferencváros a Hungária ellen 120 perces játékban, nagyszerű küzdelem után szerezte meg a 6-3-as győzelmét. (A rendes játékidő 3-3 volt.). A III. kerület FC előző évi kupagyőztes debreceni Bocskait 2-1-re legyőzte, így a második napon, az Üllői úti pályán a következő párosítás alakult ki: Ferencváros - III. kerület (döntő), Hungária - Bocskai (a 3. helyért).

A bronzmérkőzésen a Hungária biztos 4-0-ás győzelemmel megszerezte a 3. helyet, és ezután következett a döntő.

“A kupadöntő kerete nem emlékeztetett a Wembley stadionra. Nem volt százezer ember, még 3000 is csak alig. A Ferencváros nem állt ki legerősebb csapatával, hanem közelgő túrájára való tekintettel kísérletezett. Csak a III. Kerület vette komolyan a kupadöntőt, és a gyümölcs nem maradhatott el: III. kerület – Ferencváros: 4-1. A kerületiek lelkes játékkal simán győztek a Fradi ellen, jellemző, hogy az egyetlen ferencvárosi gól is Steiner öngóljából született.”

A látottak alapján tehát a Kerület meglepő, de teljesen megérdemelt győzelmet aratott.

“A Magyar Kupa a döntő mérkőzést a salakpályára állított asztalról nézte végig. Csárdás bíró meccszáró füttye végét szegte nyugalmának, mert megkezdődött a kupaátadás ténye. Schwőder Ervin dr. államtitkár az asztal elé állt, amely előtt a III. Kerület győztes csapata is felsorakozott már. A kupaátadás sem emlékeztetett az angol hasonmásra. Schwőder államtitkár világos utcai ruhájában korántsem hatott túl ünnepélyesen, beszédét a nézőtéren alig hallotta valaki, viszont el kell ismerni, hogy rövid volt. A kultuszminiszter nevében átadta a győztes csapatnak a legnagyobb magyar futballdíjat. Mottl János, a III. Kerület elnöke vette át a kupát, s utána a III. Kerület háromszoros éljent kiáltott a miniszterre és a közönségre. A kupadöntő ünnepségei fényképezéssel zárultak.”

Több mint két évtized után a Magyar Kupát végre a pályán, a közönség előtt adták át a győztesnek. Érdekes módon azonban még mindig nem a győztes csapat kapitánya vette át. Még egy érdekesség: a tudósításból kitűnik, a győztes csapatot végre a KUPÁVAL EGYÜTT lefényképezték a döntő után!

MAGYAR KUPA 1931/32:

A negyeddöntőben a Bocskait 4-3 arányban, majd az elődöntőben revansot véve az előző évi döntőben elszenvedett vereségért a III. Kerület csapatát 4-1-re győzte le a zöld-fehér alakulat. A döntőben a Hungária csapatával mérkőzött meg a Ferencváros, ahol 1-1-es döntelen született, így az akkor szabályok értelmében újra kellett játszani a kupadöntőt.

A megismételt döntőt szeptember 7-én a Hungária körúti pályán játszották: Hungária-Ferencváros 4-3.

A jól kezdő Fradi 8 perc alatt két gólt rúgott:

“A 7. percben a határbíró jelzi Takács II. lesállását, de a labdát nem kapja Lázártól, hanem Toldi, aki elhúz Mándi mellett, s 16 méteres bombája hiába megy pont Szabónak, mielőtt ez a kezét felemelhetné, a kapust érintve a felső léc alatt a hálóba vágódik. A 15. percben Táncos bead, Mándi Kocsishoz fejel, ez hibáz, Táncos újra bead, Toldi Turay elé fejel, akinek nem jön jól lábra, de pompásan kinyúlik, s nagyszerűen eltalált lövéssel küldi a labdát a bal léc mellett a hálóba. Az elsőnél is pompásabb lövés. A 25. perc után viszont jön a Hungária. A 27. percben Cseh a korner vonalig dolgozza le magát, beadására Kalmár fut rá, a ferencvárosi védők közül Lyka segíteni akar, de lábán váratlanul balra pattan a labda, ahol se kapus, se védő, csak Szabó III., aki nyugodtan vágja a labdát az üres kapuba. A 31. perc meghozza a levegőben lógó egyenlítést: Kalmár kiugratja Cseht, ez bead, s a védők most is elalszanak, a balra perdülő labdát teljesen tisztán kapja Titkos, és csak be kell segítenie 2-2. Most már megjön a Hungária hívők hangja. A biztatás használ: egy perc múlva vezet a Hungária! Barátky készülődik a szabadrúgásra. A szabadrúgás specialista most nem bombáz, hanem okosan ível a fejek felett, s a meglepett Háda beszedi a felette pontosan sarokra szálló lövést. Az újabb fordulatot a második félidő 30. perce hozza, Turay szabadrúgáshoz jut a i6-oson. A sorfal itt is lövést vár, ő azonban jobbra gurít Táncosnak, aki elhúz egy ember mellett, s csőrrel beszúrja, 3-3. A Ferencváros lendülete tovább tart. Szabó Turay elé öklözi a labdát és Turay kihagyja az óriási helyzetet. Ezután a Hungária diktálja az iramot. A 35. percben Ottávi kornere jól száll a kapu elé, ott a fejekről gyertyába pattan, Háda kiöklözi, de röviden éppen a 16-oson álló Titkos elé, aki kapásból megvágja, s a labda laposan a sok ember között is megtalálja az utat a Ferencváros hálójába, 4-3. Óriási az öröm a Hungária táborában. Szabó a másik kapuból átfut a pálya túlsó felébe, hogy a többiek után ő is megölelje eredményes társát. Az utolsó percekben a Ferencváros még egyszer összeszedi maradék erőit és hajrázik. A 41. percben kornert ér el, amelyet a Hungária hárít ugyan, de Lyka újra kapu elé emeli a labdát, amely a csomóról magasra felugrik, s visszaestében Toldi fejéről bemenne a gazdátlan kapuba, ha Wéber kapus módra felemelt kezekkel el nem ütné – 11-es!

Sárosi áll neki, nekifut, s élesen lövi félmagasan a jobb sarokra. Szabó - mindent egy lapra téve - már előre eldobta magát ebbe az irányba, s hiába éles és helyezett a lövés, kinyúlva eléri és kornerre üti. A kék-fehérek rárohannak földön fekvő társukra, s úgy ölelik, csókolják. Szabó ugrál örömében. Joga van rá, mert ez a védés jelentette a Hungária győzelmét.”

A mérkőzés után a Hungária játékosai túláradó boldogságban veszik körül az asztalt, amelyen a Magyar Kupa díszlik. Nádas Ödön az MLSZ ügyvezető alelnöke nyújtja át a kupát Mándinak, a csapat kapitányának.

Ez volt az első olyan eset, hogy a rangos döntő után végre rangos és ünnepélyes díjátadás volt. Mándi személyében csapatkapitány először vehette át, és emelhette a magasba a Magyar Kupát!

Forrás: Nagy Béla - Magyar Kupa Krónika

]]>www.ftcbk.eu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1581) Gazdaság (669) Vetítő (30) Életmód (1) Mozi világ (440) Heti lámpás (260) Gasztronómia (539) Történelem (15) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (33) Mondom a magamét (6461) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (516) Tereb (142) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (8) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2482) Nagyvilág (1304) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Kultúra (6) Egészség (50) Mozaik (83) Sport (729) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>