Ma 2022 október 04. Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
2cd135c5b3a9ead26ea33868288da311.jpg

Várvölgy átépített gótikus temploma

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

Zalaszántó község és a három Lesence nevű település között félúton, a Keszthelyi-hegység északi lábánál fekszik a kies Várvölgy. A helynév a közelben romladozó XIII. századi Tátika és Rezi várakra utal, ám ebben a formában hiába keresnénk a múlt századinál régebbi regiszterekben: a középkori eredetű Zsid falu lakói 1943-ban kérelmezték a névváltoztatást.
A két falurészből összeolvadt település már a XIV. század elején egyházas hely volt. Egy 1428-ban kelt oklevél Krisztus Teste (Corpus Christi) -kápolnáról is említést tesz a templom mellett. Úgy látszik, a portyázó törökök nem akadtak az eldugott helyen lévő település nyomára, mert 1550-ben működő plébániaként írják össze Zsidet, és a XVII. században is csupán javíttatni kellett – két ízben – a templomot kegyurasága, a győri káptalan által.


A középkori templom alaprajza és leírása az 1886-ban készült mérnöki felvételen maradt meg. A 22 méter belső hosszúságú, végig azonos – öt méter – szélességű épület háromszakaszos: a tíz méter hosszú hajó nyugati végéhez előcsarnok, keleti oldalához szűkület nélküli szentély kapcsolódik. A nyolcszög három oldalával záródó szentély a sarkokon és a boltszakaszokkal szemközt támpilléres. Az előcsarnok fölött torony állt, a hajót dongaboltozat fedte, a diadalíven túl gótikus, bordás keresztboltozatot jelöl a rajz.
1899-ben került sor az alsózsidi középkori templom tervbe vett átépítésére. A kor szellemének megfelelően stilizáló, romantikus ízlésben készült renoválás eredménye látható ma is. A nyugati homlokzat elé magasodó torony nyolcszögletű, hegyes gúlasisakkal, a hajót kétoldalt kápolnákkal bővítették ki és újraboltozták. A szentély déli oldalán kisméretű, sokszögű kápolna nyílik, észak felől új sekrestye készült, amelynek bejárata mellett, a falban szerencsésen megmaradt a XIV. századból származó kő szentségház. Szintén középkori a déli falban lévő csúcsíves kettős papi ülés, s tőle keletre a kicsiny, szamárhátíves fali fülke. A templom nagy értékű gótikus harangja 1524-ben készült.
A várvölgyi templom átalakítása ugyan műemléki – örökségvédelmi – szempontból alapjában hibás, hiszen elbontottak és elfedtek eredeti épületrészeket, az épület összképe mégis inkább szemrevaló, mintsem bántó. A Koppány Tibor szavaival „mozgalmas tömegű külső romantikus részletei” elfeledtetik a középkori elemek hiányát. A történteket a XIX. század végi Magyarország eldugott falujába kell helyeznünk, s nem szabad a XX. század végi műemléki regulák alapján elítélnünk. Sajnos az utóbbi néhány évben ennél gorombább szakmai mellényúlásoknak is tanúi lehettünk.
A község felsőzsidi temetőjében lévő barokk kápolnát 1799-ben építtette Német Péter Zala vármegyei ispán, a főutca keleti szélén pedig gazdagon díszített, faragott kálvária látható, a kereszt tövében bánatos kőszentek csoportjával. Az előbbit 1866-ban és 1898-ban renoválták, az utóbbit éppen ottjártunkkor, február elején javítgatták. Várvölgy első és második világháborús hősi halottainak tragikusan hosszú névsora a templom falán lévő táblán és a templomkertben álló obeliszken olvasható.

Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1464) Gazdaság (667) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (514) Mondom a magamét (6349) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2432) Heti lámpás (260) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Sport (729) Tv fotel (65) Egészség (50) Belföld (8) Autómánia (61) Mozi világ (440) Tereb (142) Flag gondolja (33) Történelem (15) Politika (1581) Kultúra (6) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>