Ma 2024 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
451c27cb7d894a5a58cb9b7084b6142c.jpg

A vágújhelyi vártemplom

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

Vágújhely (Nové Mesto nad Váhom) húszezer lélekszámú járási központ a Vág jobb partján, nyolc kilométerre délre Beckó várától. Környéke erősen iparosodott, a település átépült a XX. század utolsó negyedében. Panel lakótömbjei és lebetonozott terei fölé méltósággal tornyosul az elbontott város középkori maradványa, a Boldogságos Szűz tiszteletére emelt hatalmas prépostsági templom.

Nyolc viharos évszázad e tanújának történetét régi kútfőkből, az 1890-es években megjelent leírásokból merítjük. A Vágújhelyre vonatkozó legrégibb adat 1253-ban kelt, IV. Béla oklevele ekkor Villa nostra regia Újhelyként említi, ami a királyi község tatár pusztítás utáni újjáépítésére utal. Tíz évvel később, 1263-ban már a pannonhalmi bencések birtoka, akik a burgenlandi Németújvárért kapták cserébe a települést. A következő század végén újabb birtokcserék révén került Zsigmond király főembere, Stiborici Stibor kezére. Az ő fia, II. Stibor vajda adta át a Benedek-rendiek kolostorát az ágostonos szerzeteseknek, és ő rendelte el a román stílusú rendház erődítési munkáit a huszita támadások miatt. Ekkor, az 1388 utáni években keletkezett két bejárata – az alsó és felső várkapu –, valamint az a tíz bástya, amely a karlsruhei levéltárban őrzött, 1681-ben készült mérnöki rajzon látható.
1414-ben Zsigmond király megerősítette az Ágoston-rendi monostor alapítólevelét, és az apátságot préposti rangra emelte. 1419-ben István váci püspök szentelte fel az új templomot, amelynek kifestése – egy, a kapu feletti felirat tanúsága szerint – öt évvel később fejeződött be.
Az északnyugati sarkon álló, román kori tornyot ritka nagy ívű, úgynevezett repülő támpillérekkel erősítették meg, a templom többi részét teljesen átalakították. Az eredetileg egyetlen hajót – Magyarországon páratlan módon – szabályos nyolcszög alaprajzúvá építették át, olyan formában, amely leginkább Nagy Károly hat évszázaddal korábban keletkezett aacheni palotakápolnájának alaprajzára és centrális térelrendezésére emlékeztet. E különös és nehezen megmagyarázható „ötlet” mögött a nagy hatalmú Stiborokkal magas szintű hűbéri kapcsolatban lévő, a német-római császári koronát is birtokló magyar uralkodó, Luxemburgi Zsigmond (1387–1437) befolyását, valamint európai ambícióját kereshetjük, amint a vágújhelyi épület prágai párjában, a Nagy Károly-templom oktogonális kápolnájában is a frank birodalom császárának állítottak emléket. A gótikus boltozatok hasonlósága mellett még az is közös a két építményben, hogy mindkettőt az Ágoston-rendi kanonok atyák számára építették.
A török háborúk idején több ízben feldúlt, erősen megrongált templomot 1666 és 1695 között Hasskó Jakab prépost renováltatta korai barokk stílusban. A centrális középteret ekkor alakították át hosszanti, háromhajós szerkezetűvé, csupán a kétszakaszos, nyolcszög záródású szentély alakja őrizte meg a XV. századi gótika emlékét. Rendkívül látványos a belső falak és a boltozat XVII. század végi stukkódísze, a keletiesen túlburjánzó növényi ornamentika szinte a kétszáz esztendővel később jelentkező szecesszió izgatott stílusát vetíti előre. A XIX. században Lippert József építész által renovált templom berendezési tárgyai, oltárai is gazdagon díszített barokk munkák. Az udvaron virágtálként szolgáló faragott kövön Lippay György nagyprépost, esztergomi érsek (1600–1666) címere látható, az ő idejében (1643-ban) épült a préposti palota is.

Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Irodalmi kávéház (537) Mozi világ (440) Heti lámpás (313) Nagyvilág (1310) Autómánia (61) Jobbegyenes (2804) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Belföld (11) Titkok és talányok (12) Gazdaság (709) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7603) Életmód (1) Kultúra (9) Flag gondolja (36) Egészség (50) Történelem (18) Vetítő (30) Nézőpont (1) Mozaik (83) Tv fotel (65) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>