Ma 2024 május 24. Eszter, Eliza napja van. Holnap Orbán napja lesz.
6538096e66441c7f6e516cfb8351fcb8.jpg

A szécsényi ferences kolostor

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

Szécsény az Ipoly déli partján, a folyó lapályára néző fennsíkon, öreg országút mentén fekszik. A középkortól a török hódoltság végéig váras hely volt, erődfalainak nyomvonalát és kisebb maradványait a település utcái és házsorai őrzik.
A napjainkban hat és fél ezer lakosú város ősidők óta folyamatosan lakott. A Szécsény név első ízben – villa Scecen formában – 1219-ben szerepel egy peres iratban, Árpád-házi uralkodóink idején a honfoglaló Kacsics nemzetség birtoka, ám a Gertrúd királyné elleni gyilkos merényletben részt vett Simon bántól II. András 1229-ben elkobozta. A királyi birtok 1275-ben adományozás által Folkus fia Farkas kezére került, az ő fia, Tamás már Szécsényi előnévvel emelkedett főúri rangra Károly Róbert udvarában. A falu a vajda közbenjárásának köszönhette vásártartási jogát, adó- és vámmentességét, szabad bíróválasztását, majd előléptetését mezővárossá. 1334. május 5-én kelt szabadalomlevele megengedi, hogy fallal vegyék körül. E középkori várfal nyugati kapujának közelében épült a település legrégibb műemléke, a Szent Ferenc-rendi kolostor. Alapítása szintén Szécsényi Tamás nevéhez fűződik: ő folyamodott engedélyért a pápához, hogy az akkor már helyben lévő szerzetesek építkezésbe kezdhessenek. A XXII. Jánostól 1332. május 9-én Avignonból a „kedves fiunknak, nemes férfiúnak, Tamás erdélyi vajdának” küldött jóváhagyás birtokában a barátok azonmód hozzáfogtak a munkához, s még a XIV. század folyamán elkészült a gótikus templom a hozzá tartozó rendházzal.


A ma túlnyomó részben az újkori átalakítások barokk stílusát mutató, tekintélyes nagyságú épületegyüttesből a templom szentélye és a tőle északra lévő sekrestye őrzi gótikus formáját. A hosszú hajóhoz kapcsolódó háromszakaszos, sokszögzáródású szentélyen eredetiek a tágas csúcsíves ablakok és a boltozat oldalnyomását hárító lépcsős támpillérek. A déli fal belső oldalának gótikus ülőfülkéje 1976-ban került elő. A szintén középkori falazatú, négyszögletes torony – a ferences kolostorokra jellemzően – a szentély északi oldalához kapcsolódik. Öt emelet magas, újkori ablakokkal, órapárkányán az 1750-es évszám jelzi befejeztét. A második világháborúban megsérült barokk rézsisakját az 1970-es években renoválták. A rendház legértékesebb része a sokáig sekrestyének használt káptalanterem. Szabályos négyzet alaprajzú helyiség, egyetlen középoszlopon nyugvó csúcsíves hálóboltozattal. A nyolcszögletű kőpillér faragott-színezett reliefjei, a bordákat díszítő szimbolikus ember- és állatalakok, a pompás növénymotívumok mind-mind az Anjou-kori magyar gótika legszebb emlékei közé sorolják e pompás építményt. A kolostor emeletén fölötte található, szintén XIV. századi oratóriumról azt tartják, hogy az 1705. évi országgyűléskor II. Rákóczi Ferenc fejedelem lakott benne.
A szécsényi kolduló barátoknak sok hányattatásban volt részük az évszázadok során. Az 1440-es években cseh husziták üldözték el őket, 1544-ben a török hadak elől kellett menekülniük. Viszszatértük után a kuruc–labanc háború, majd tűz pusztította a rendházat (1719-ben). 1950-ben az állam feloszlatta a ferences rendet, a kolostorban szakiskolát és kollégiumot rendeztek be. Az épület 1989-ben került vissza a szerzet tulajdonába.

Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1310) Egészség (50) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Mondom a magamét (7616) Jobbegyenes (2805) Heti lámpás (314) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Gazdaság (710) Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61) Sport (729) Kultúra (9) Flag gondolja (36) Belföld (11) Nézőpont (1) Tereb (146) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>