Ma 2021 december 07. Ambrus napja van. Holnap Mária napja lesz.
77aeab23ec857f97c74bfc5bd46a89d2.jpg

Budajenő, Szent Péter- és Pál-kápolna

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

]]>]]>

A fővárosból a Budát övező zöldbe kimenekülő és máshonnan odatelepülő emberek az utóbbi pár évben hirtelen benépesítették Budajenőt is. A 80-as években még csak ezerlelkes kisközség határában úgy szaporodnak az új házak, mint eső után a gomba. Már egész letarolt domboldalakat lepnek el a rajztáblán szerkesztett, gondosan őrzött lakóparkok. E kis falunak, csinos régi házaival, szép gyümölcsöskertjeivel, az út mentén álló, arányos barokk plébániatemplomával sikerült megőriznie eredeti, a török hódoltság után szervesen kialakult településrendjét és egyéni arculatát. Mostanáig.
A honfoglaló Jenő nemzetség nevét viselő településen már szent uralkodóink – István, László – korában szőlőművesek, kertészek, királyi vadászok laktak, a XIII. századtól fővárossá lett Buda közelében lévő falu a késő középkorig az udvar szolgálatából élt. Okleveles említése viszonylag későn, 1408-ban kelteződik, Kisjenőként, de ásatási leletek bizonyítják korábbi történetét. Az 1541 után elpusztított falut a XVIII. század elején érkezett német ajkú parasztok népesítették be újra, ők folytatták az ősi szőlészetet-borászatot, erdőgazdálkodást.
A község egykori plébániatemploma túlélte a hódoltságot, de az újratelepülést követően a temető és a fölötte 1750 körül elkészült kálvária kápolnája lett. Eredeti titulusa Szent Péter és Pál apostol – e patrocínium nagyon hamar megjelent magyar földön, Szent István a pécsi püspökséget, I. Péter (1038–46) az óbudai prépostságot ajánlotta a vértanú szentek oltalmába. A jenői kápolna, ha nem is a XI. században, de a hazai romanika korai időszakában készülhetett, hiszen az 1970-es évek elején kutató régészek a XIII. századból származó, kora gótikus épület alatt egy korábbi, kisebb templom alapfalát is megtalálták. E második szentély egyszerű sokszögzáródása viszont vélhetően a legrégebbinek számít a hazai emlékanyagban, a román kor és a gótika sítlusváltásáról tanúskodik.
A szabálytalan négyszög alaprajzú hajó nyugati végén urasági karzatot találunk, az oromzatos homlokfal sarkait kívül ferde támpillérek erősítik. Itt nyílik a bejárat is, fölötte kis kerek világítóablakkal a padlástérbe. Az említett sokszögű szentélyen két kis, jellegzetesen XIII. századi tölcsérablak került elő, az északi oldalához csatlakozó sekrestye apró ablaknyílása szintén egyidejű keletkezésről árulkodik. A szentélyből a sekrestyébe vezető ajtó fölött, a falba másodlagosan beépítve látható a műemlék legbecsesebb részlete: egy román kori kőfaragvány. Az ószövetségi frigyládát tartó két alakot ábrázoló reliefről nem tudható, hogy a jenői templom számára készült-e, vagy a szomszédos Telki elpusztult bencés kolostorából került utólag mostani helyére.
Az 1960-as években teljesen leromlott kápolnát 1972-ben restaurálták, de a 90-es évek elején már ismét rászorult a helyreállításra. Szent Péter és Pál apostolok mai emlékünnepének is tisztelgünk a bemutatásával.

Ludwig Emil, mno.hu

Hozzászólások

nagycs45
2016-01-28 13:27
Na, ennek fényében mit jelent a Colosseum világításának lekpcsolása? Vagy egyszerűen hülyék?

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Irodalmi kávéház (509) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Politika (1578) Mozaik (83) Egészség (50) Heti lámpás (255) Nagyvilág (1463) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (663) Autómánia (61) Jobbegyenes (2166) Flag gondolja (33) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (14) Tv fotel (65) Belföld (6) Tereb (138) Vetítő (30) Életmód (1) Mondom a magamét (5739) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>