Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
Visszaszáll –e, a "Páva" a pécsi városházára?

Visszaszáll –e, a "Páva" a pécsi városházára?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

4 hét alatt három rendkívül fontos választásra kerül sor hazánkban, ebből kettő ráadásul Pécsett. Mindjárt az első most vasárnap, amikor a baranyai megyeszékhely új vagy régi-új vezetőjét választhatják meg a pécsi lakosok.

Magyarországon rendkívül ritka az a helyzet, amely Pécsett alakult ki a Tasnádi Péter MSZP-s polgármester halála miatt kiírt időközi választásra. Ritka, ugyanis mivel a kisebb pártok – belátva, hogy jelöltjüknek semmi esélye nem lenne a poszt elnyerésére – nem indítottak senkit, így a baranyai megyeszékhelyen megvalósult a kétpártrendszer. A legnagyobb ellenzéki párt jelöltje az a Páva Zsolt, aki 1994-98-ban egyszer már volt a város első embere majd miután a 2006 óta kómában fekvő Toller László legyőzte őt az 1998-as önkormányzati választáson, kissé háttérbe vonult, most viszont újra ringbe szállt.

A szocialisták mindent egy lapra feltéve egyik nagyágyújukat, a felmérések szerint legnépszerűbb politikusukat, az Országgyűlés elnökét Szili Katalint indítják. Bár a helyi közvélemény kutatások mintegy 15-20 százalékpontos Páva előnyt jeleztek az elmúlt hetekben, egyáltalán nincs szó lefutott meccsről. Annál is inkább mert az MSZP és Szili mindent bevet a posztért. A szokásos lejárató kampány részleteire most nem térnék ki – már csak a ma éjfél óta fennálló kampánycsend miatt sem, talán csak annyit, hogy pénteken az MSZP nőtagozatának mintegy 2000 aktivistája küzdött a városban „drága Katikájuk győzelméért”.
Persze a FIDESZ-KDNP számára is nagyon fontos a siker így az ő jelöltjük mellett is sokan kampányoltak az ország minden részéből érkezők az utolsó pillanatokig. A péntek estére tervezett televíziós vita mindenesetre elmaradt és azt Páva Zsolt mondta le a korábban történtek fényében talán érthetően. Egyébként -e sorok írója is Pécsett töltötte a pénteki napot, de azt nem tapasztalhatta, hogy a helyi lakosságot olyan nagyon izgatná a vasárnapi voksolás. Az emberek – érthetően – saját ügyes bajos dolgaikkal vannak elfoglalva, leköti Őket a mindennapi megélhetés egyre súlyosbodó problémája, de azért nyilván lesz valami eredménye a két nagy párt kampányának, amely elsősorban a saját táborok mozgósítására alapult.  Az óriás plakátok sem maradhattak el, bár ezekből az esetleges bizonytalan szavazó keveset tudhat meg abból, hogy miért is kellene valamely jelöltet bizalmával megtisztelnie. Egy kicsit az az ember érzése, hogy ez a választás amolyan főpróba a június 7-i EP voksolásra és azt sem szabad elfelejteni, hogy azon a napon a Pécsiek a bíróság által – három évvel balesete után indokoltan – cselekvőképtelenné nyilvánított Toller László parlamenti utódját is megválaszthatják.
A legnagyobb kérdés tehát; mennyire tudja a Polgári Szövetség a közvélemény kutatási eredményekben jelentkező fölényét választási győzelemre váltani egy országos népszerűségi mutatókban előkelő helyen szereplő nagyágyú ellenében illetve milyen esélyei vannak az MSZP-nek a jövőben, ha az országgyűlés elnöke sem tudja megakadályozni „Páva felszállását a pécsi városházára”?

Juhász Attila

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

Hozzászólások

Flag
2016-01-28 13:27
Kedves Pogi! A cikk forrása ellolvasható az írás végén egyrészt, másrészt dr. Barrie James nevű uriember könyvét veszik alapul. Vitaindító cikk lehet! A gyenge fogalmazással és az értelmi zavarral vitatkoznék, az öntömjénezésben egyetértek!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7546) Vetítő (30) Sport (729) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (312) Flag gondolja (36) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Gazdaság (705) Gasztronómia (539) Politika (1582) Életmód (1) Történelem (18) Kultúra (7) Jobbegyenes (2788) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Belföld (10)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>