Ma 2021 december 01. Elza napja van. Holnap Melinda, Vivien napja lesz.
51c0c962293b84aee85ba0ebe2e400d1.jpg

Vissza Horn Gyulához

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ismert a világon jó néhány viccpárt. Voltak és vannak köztük sikeresebbek, mint a lengyel Polska Partia Przyjaciol Piwa (Lengyel Sörimádók Pártja), akik ingyen sör ígéretével jutottak be a rendszerváltáskor a parlamentbe (talán Feri is jobban járna ezzel, mint a vízzel…).

Vagy ott van az izlandi Besti Flokkurinn (Legjobb Párt), amely 2010-ben megnyerte a reykjaviki helyhatósági választásokat. Jón Gnarr humorista, a mozgalom vezetője jegesmedvét ígért a főváros állatkertjébe, ingyen törölközőket az uszodákba, és pálmafákat a fjordokra. És lám: talán éppen az ingyen törölköző hívószava jött be az embereknek!

 

„Rezsiigazságot javaslunk. Azt tudjuk, hogy levegő nélkül nem lehet élni, ugye? Na hálistennek a levegő még ingyen van! Nagyjából ez az utolsó. De egy pohár víz nélkül sem lehet élni! Egy tányér leves nélkül sem lehet élni! Nem lehet sötétben élni! Azt gondolom, hogy az a tisztességes, hogy az emberi élet minimumához szükséges legalapvetőbb ilyenfajta javakhoz, egy-két köbméter vízhez, egy-kétszer tíz kilowattóra villamosenergiához mindenki, mondom mindenki ingyen juthasson hozzá!”

Lehet ezt ]]>többféleképpen]]> szépíteni, részletezni, számolgatni, vagy éppen kissé tompítani, hogy mi is a különbség az ingyenes dolgok populista ígérete és a térítésmentes „NÉMI víz és áram” között, mint ahogy azt Totó kutya méltó örököse, a Vágópisti is megtette. Bárhogy is: Gyufaferi „ingyen vize” (ha még csak egy lavórnyi is), akkorát szólt a hétvégi majálison, hogy még ma sem tértünk magunkhoz.

Megadta az alaphangot a 2018-as kampányokhoz.

Ugyanakkor vannak sikertelen viccpártok is, mint például a 2007-ben alakult ukrán Internet Párt, amely 2014-ben megpróbálta elnökjelöltként regisztrálni Darth Vadert, illetve a listájukra tették Yoda nagymestert is. De sajna: az ukrán választási bizottság elutasította a beadványukat, így nem mérethették meg magukat a Star Wars-hősök. És ha már viccpártról van szó, náluk is megjelent egy-egy ingyenes ígéret! Informatikai és nyelvi képzést biztosították volna térítésmentesen minden ukrán állampolgárnak.

Magyarországon ez idáig a Kétfarkú Kutya Párt vált ismerté ebben a műfajban. Ők azonban az ingyen sör és az örök élet ígéretével sem tudtak áttörést hozni az egyre unalmasabb magyar közéletben. (Őket meg a bíróságnak nem sikerült jogerősen bejegyezni, de ők a viccbíróság versenyben indulnak…) Most viszont itt áll előttünk Gyuriferi és a pártja – az ingyenes víz és áram ígértével. Bár jegyezzük meg a történeti hűség kedvéért, hogy május elsején csak egy bizonyos mennyiségű víz és villany ingyenessége hangzott el – a medencét feltöltőknek hatványozottan kell majd fizetniük. Legalábbis ha DK nyeri a választásokat.

A tett halála az okoskodás, de mielőtt elcsábulnánk az ingyenesség ötletétől: vegyük számításba, hogy a DK egyedül nem lesz képes kormányt alakítani, tehát szükségük lesz a PM politikusaira is, akik viszont a havi 50 ezer magyari dollárt létezésért cserébe adott ingyendollárban vélik megtalálni a választ a 21. század összes kihívására.

Ahogy egy uralkodó, bizonyos Bonepárti aszt monta, hoty kenyérrel és vassal Kínáig is eljut Franciaországból. Asz nem kunszt. Mi meg eljutunk 50 ezer forintból, de úgy, hogy se a vasért, se a kenyérért nem kell fizetnünk. Persze csak medence-kategória alatt.

Boris Vian - ]]>www.tutiblog.com]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Életmód (1) Autómánia (61) Belföld (6) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (255) Gazdaság (662) Vetítő (30) Sport (729) Irodalmi kávéház (507) Nagyvilág (1463) Tereb (138) Mozaik (83) Egészség (50) Gasztronómia (539) Flag gondolja (33) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Mondom a magamét (5726) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (14) Jobbegyenes (2162) Politika (1578) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>