Ma 2021 július 30. Judit, Xénia napja van. Holnap Oszkár napja lesz.
94e2f88e0012860cc769bf80fabcd137.jpg

Vagyonelkobzás – két évtizednyi késéssel

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Már nem a pártállami, hanem a rendszerváltó múltat kell megvizsgálni – ennek sötétlő részleteibe kellene fényt árasztani.

„A kártalanításnál nem maradhat el a személyes felelősségre vonás” – szögezte le egy kormánypolitikus az egyik legutóbbi pénzügyi skandalumra utalva. Vagyis – fogalmazott meglehetősen egyértelműen – a csalók „a magánvagyonukkal is feleljenek.”

Rendszerváltó igény.

Még 1990-ben teljesen háttérbe szorult a személyes felelősségre vonás. A pártállam dúsgazdagjai elfuthattak a pénzköteggel teli bőrönddel. Ha egy rendőr véletlenül valamelyikük csuklójára tette a kezét, hőbörögni kezdett a szélsőség: hol marad az ártatlanság vélelme?
 

Ezért (is) bicsaklott ki a reménnyel indult rendszerváltozás.

Tömegnyi lelkes állampolgár vált közömbössé, és fogalmazta át „gengszterváltásra” a folyamat megnevezését, s maradt távol azóta is a szavazóurnától. Megmérettek, és könnyűnek találtattak a bősz rendszerváltók: hatástalanoknak bizonyultak.

Vagy a saját zsebüket tömték meg.

A híres tengerparti villa pénzfedezete azóta is a kétségek hullámverésében homálylik. A hős rendszerváltó meg sem próbálta megmagyarázni, miből építette – majd újíttatta föl – a fényűző modern palotát. Sőt, ellentámadásba lendült, ha valakik érdeklődni mertek.

A megválasztottakban pedig nincs kurázsi ahhoz, hogy tisztázzák a múltat.

Már nem a pártállami, hanem a rendszerváltó múltat kell megvizsgálni – ennek sötétlő részleteibe kellene fényt árasztani. Hogyan kapott léket hajógyártásunk, miként süllyedt el a tengeri kereskedelmi flotta, mi kényszerítette landolásra a nemzeti légitársaságot?

Hogyan cserélt gazdát a nagy folyami kikötő?

Mennyiért adták el a repülőteret, hogyan szállt el a reptéri karbantartó üzem, kik menedzselték és mennyiért a bankok elidegenítését? Milyen bankpénztárakban kötöttek ki az energiaszektor átkapcsolásakor íróasztalra helyezett híres bankókötegek?

Kiknek volt jó üzlet a hazai ipar felszámolása?

Miért sült be a honi fegyvergyártás? Miképpen kapott defektet a buszgyártás, hogyan sodródott ki a kanyarban a tehergépkocsi-ágazat? Hogyan szerezte meg a legjobb fővárosi bolthálózatot fillérekért egy tehetségtelen nyugati ruhagyártó?

De maradhatunk a most kitört brókerügyeknél.

Pár éve skandalum nélkül szívódott fel egy híres brókervállalat. Tömegek pénzét zsebelték be, és vásároltak vidéki kastélyt a gátlástalanok, miközben a kisbefektetők hiába várták a hatósági fellépést. Pedig létezik ellenőrző szervezet.

Kik engedték be az országba a „befektetési alapokat”?

Kit fizettek le, hogy ezek ne csak beszivároghassanak a pénzpiacra, hanem még adókedvezményt is kaphassanak az általuk megvezetett kisbefektetők, hogy azt érezzék: az állam is támogatja ezt a változatot, akkor biztosan törvényes lehet.

Felszívódtak, de összehörcsögölt vagyonuk megmaradt.

„A politikus felvetette, hogy sűrű és szigorú ellenőrzésekre van szükség a brókercégek világában, és el kell végezni ugyanazt a munkát, amit a bankoknál, valamint a takarékszövetkezeteknél.” A jövőben – tehette volna hozzá. A múltban megszerzett vagyon a hörcsögöknél marad.

A tengerparti villát sem éri el az ellenőrzés hulláma.

A bősz rendszerváltók nem felelnek saját vagyonukkal: megtarthatják a lopott holmit, sőt még vissza-visszaböffentenek azokra, akikre a csődtömeget lökték. A húsz évet késedelmeskedő vagyonelkobzás őrájuk már nem vonatkozik…

Pedig őket is szembesíteni kell a jogállam sajátosságaival.
 
Kovács G. Tibor - gondola.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Irodalmi kávéház (505) Életmód (1) Heti lámpás (255) Politika (1578) Jobbegyenes (2083) Mozaik (83) Kultúra (6) Egészség (50) Mozi világ (440) Gazdaság (659) Mondom a magamét (5459) Belföld (6) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Történelem (14) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Nagyvilág (1456) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (138)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>