Ma 2024 augusztus 10. Lőrinc napja van. Holnap Zsuzsanna, Tiborc napja lesz.
fd53ff57339ed457156b406e51822f17.jpg

Trójai mese

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

A végsőkig elcsigázott Trója lakói a város falairól örömmel teli nézték, ahogy az utolsó görögök is beszálltak hajóikba. Csak azt hatalmas ló alakú dolgot hagyták ott, aminek épülését korábban is csodálkozva nézték.

Eleinte azt gondolták, hogy a görögök talán valamilyen új féle ostromgépet találtak ki. Most már biztos, hogy az nem lehet. Akkor mindenesetre szétverték volna, hogy a trójaiak ne ismerhessék meg, mert a harc még biztos folytatódik. Nem olyanok a görögök, hogy végkép lemondjanak valamiről. De a 10 hosszú év megviselte a szövetséget. Akhéjok, athéniek, mükéneiek, spártaiak meg a többiek. Görög Szövetség. Az elhúzódó háború, a hosszú távollét kikezdte az összefogás erejét. Abba kellett hagyni az ostromot, hogy megőrízzék az összefogást, és na kapjanak egymás hajába a trójaiak szeme láttára.

            Hogy is kezdődött ez az egész. Igaz, hogy Paris elszöktette Helénát, de az ilyesmi rendszeresen előfordult a görög világban. A szép asszonyok szeretik a férfiakat és viszont, Bacchus meg segít nekik megtalálni egymást. Ezért aztán a férfiak össze is verekszenek, de az az ő egyéni ügyük. Csak amikor olyan jól jön az eset, gyönyörű casus bellit lehet formálni belőle. Mert azt azért a demokratikus görög világban csak nem lehet mondani, hogy azért támadják meg Tróját, mert nincs hajlandósága csatlakozni a Görög Szövetséghez. Pedig milyen nagy szükség lenne rá! Onnan lehet szárazföldön felvonulni a perzsák ellen. Az ősrégi ellenség. De hiába! Laokoon és Priamos király őrzi Ilion (mert a trójaiak maguk Ilionnak hívták városukat) függetlenségét. Hiába járják Hermes szolgái a görög föld legjobb kincseivel Trója piacait, és mondják a város lakóinak, hogy mennyivel kedvezőbben kapnák ezeket a termékeket, ha városuk is csatlakozna a Görög Szövetséghez. De a lényeget nem mondhatják, mert akkor azt is mondani kellene, hogy a trójaiaknak milyen kevés szavuk lenne a Királyok Tanácsában. Nekik lenne a legkisebb szavuk abban, hogy mikor és mekkora sereget akar majd a Tanács átvonultatni. Lehet, hogy az is nagy üzlet lenne majd Trójának, hisz a Tanács MAJD megfizeti az ellátást. De a trójaiak azt is tudják, hogy a felvonuló katonák a lakott területeken szeretnek saját kalandokat is keresni, és nem csak Heléna a félteni való asszony, hanem a trójaik asszonyai is. Az ilyen „fogyasztásért” viszont a Tanács semmilyen felelősséget nem vállal. Nem csoda, hogy a trójaiak nem tolongtak a Szövetségért.
            A legbölcsebb görögök az athéniek voltak. Ők kezdték ezért terjeszteni a mesét a vetélkedő istenasszonyokról. Oly sikeresen terjesztették történeteiket, és oly szépen kerekedett az idők folyamán, hogy néhány évszázad múlva Homérosz kincset talált, amiből maradandót alkothatott.
            Mindenesetre a trójaiak most örömmel nézték, ahogy a Szövetség hajói lassan eltűnnek a partfok mögött. A véáros lakóinak apraja nagyja letódult a partra, hogy hálát adjanak Poszeidónnak, aki íme elvitte az sotromlókat. Ahogy leértek a partra körülállák a messziről már kíváncsian figyelt ahtalmas alkotmányt, egy jó formájú lovat, amelyik kerekeken állott. A tövében ült is egy rongyokba burkolt akháj, számtalan sebesüléssel. A városiak kérdésére elmondta, hogy kegyetlenül összeveszett a gaz Odisszeüsszal, és félve ármányától nem mert vele hajóra szállni, inkább ittmaradt a trójaiak kegyelmére bízva magát. A harcok során nem kegyetlenkedett, így a győzőktől irgalmat remélt. A kérdésekre elmondta, hogy a lóval a Szövetséget akarták ábrázolni, és a győzelem után a városban akarták felállítani, majd később ugyanilyen lovakat akartak emelni a Szövetség többi városában is a Szövetség erejének kimutatására. De a vezérek összekapása miatt, gyoresan kellett elvitorlázni, és már nem volt idejük szétrombolni.
            Nagyot nevettek a városiak, aztán jött valakinek a nagy ötlete, be kell vinni a városba, és fel kell állítani a lovat, és most majd Ilion dicsőségét fogja ábrázolni. Majd ellátják erre utaló felirattal. Meg avval, hogy a Szövetség ajándéka. Örült táncokat lejtettek, folyt a bor.
            Csak az agg Laokoon nézte aggódva a bacchanáliát.
- Örültök, ujjongtok, érzitek a vesztetek. A görögök ajándékának sem lehet örülni, bármenynire is szépre sikerült alkotás ez a hatalmas ló. De nem tehetek róla, „Timeo Danaos et dona ferentes” - ez a mondása aztán a mai napig fennmaradt. De senki se hallgatott rá.
- Őrült vénember! Demokratikus görögök vagyunk, és a többségnek van igaza! – torkollták le az aggódó öreget. Körbe járt még néhány boros tömlő, és nekilódultak, hogy bevigyék diadaluk jelét a városba.
 

Szaszovszky Géza

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

Hozzászólások

apo
2016-01-28 13:27
Kedves Szilárd! Nem hiszem hogy elkerülhető lett volna. Hiszen a "Charliek" már évek óta készülődtek az "öngyilkos merényletre"... Inkább az az elgondolkodtató, hogy ezt a "világbotrányt", hogy etetik....Ill. egy párizsi Magiret felügyelőn nevelkedett zsaru, hogy eszi meg...?

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (323) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Flag gondolja (36) Sport (729) Tv fotel (65) Tereb (146) Életmód (1) Mozi világ (440) Gazdaság (714) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Politika (1582) Jobbegyenes (2833) Belföld (11) Történelem (18) Mondom a magamét (7760) Mozaik (83) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (9)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>