Ma 2024 április 25. Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.
8178c242a57c8710f0b0a948dcece57b.jpg

Temetés

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Vannak olyan civilizációs normák, amelyek betartása a politikailag szélsőségesen megosztott közéletű demokráciákban is elvárható. Nincs túl sok belőlük. Az egyik, hogy temetésen nem pocskondiázzuk a kegyeletét éppen lerovó embertársunkat, bármit gondolunk is róla.

Ha mégis megtesszük, valójában nem a kipfujoltat, hanem saját magunkat és az elhunyt emlékét gyalázzuk, alázzuk meg.

Nem túl bonyolult ez. Horn Gyula volt szocialista miniszterelnök hétfői állami temetésén a gyászolók (?) egy csoportja megfeledkezett a kegyeletről, oktalan gyűlöletét nem volt képes levetkőzni a temető kapujában. Ahogy kell, az Orbán Viktort ért atrocitást az MSZP részéről Mesterházy Attila és Baja Ferenc gyorsan és határozottan elítélte. Egész egyszerűen nem értem, mi vezérelte a pfujolókat. A kormány és annak feje pontosan azt tette, amit ilyen esetben a civilizációs normák megkövetelnek. Gondoskodott a régóta nagybeteg politikus gyógykezeléséről, majd méltó búcsúztatásáról, ugyanakkor nem tolakodott előtérbe, tudomásul vette, hogy a gyászszertartáson nemcsak a második szabadon választott kormány miniszterelnökét, hanem az MSZP volt elnökét, a magyar baloldal meghatározó vezetőjét, a jelenlegi miniszterelnök egykori politikai ellenfelét búcsúztatják.

Ezért mondhatott beszédet az MSZP-s Katona Béla, Horn Gyula volt minisztere, a parlament előző elnöke. Kár, hogy visszaélt a helyzetével: gyászszövege oda-odaszúrt a ravatal körül álló, a válaszadás lehetőségével nem rendelkező politikustársainak is. A Sólyom László volt köztársasági elnöknek címzett megjegyzése logikátlan is volt annak fényében, hogy előzőleg elismerte, Horn Gyula 1956-ban rossz döntést hozott. Hogyan is járulhatott volna hozzá az államfő ahhoz a bizonyos kitüntetéshez, amikor az 1989–90-ben létrejött demokratikus rendszer elsőként október 23. örökségére, igazságára hivatkozik? És milyen méltatlan az elhunythoz is, hogy ezt a vitát éppen a temetése kapcsán kell újra felidézni!

A kegyelet, a gyász emberi gesztusai nem írják át a múltat, nem feledtetik a tényt, hogy Horn Gyula megosztó politikus volt. Míg az őt kitüntetésekkel elhalmozó külföld – különösen a határnyitásért hálás németek – szemében az életútja 1989-ben vagy egy kicsit korábban, a Kádár-rendszer óvatos külpolitikai nyitásakor kezdődött, itthon sokan érthető okból az annak idején ugyancsak elismeréssel honorált karhatalmista szolgálatot tekintik a horni életút alfájának és ómegájának. A fél országnak máig fájó, elviselhetetlen emlék, a demokratikus átalakulás nagyszerűségébe vetett hit megroppanásának pillanata 1994 tavasza, amikor az utódpárt Horn vezetésével szabad választásokon abszolút parlamenti többséget szerzett. Akárhogy is, halálával a régi viták is más dimenzióba kerülnek.

Horn Gyula politikai örökségén persze nem a jobb-, hanem a baloldalnak van gondolkodni valója. Az MSZP vezetőjeként nagy bűvészmutatványa a rendszerváltozás nyerteseinek és veszteseinek egy táborba terelése, pártja mögötti felsorakoztatása volt. Ezt a széles körű, különös koalíciót verte szét, baloldalról nézve ezt az örökséget herdálta el, élte fel egyik utóda. Hogy a horni politizálásnak vannak-e folytatható elemei, ha akarják, majd megvitatják a baloldali ideológusok, pártstratégák. Hogy pontosan milyen szerepet is játszott az elmúlt évtizedek magyar politikájában, egyes meghatározó döntéseknél, mostantól elsősorban a kutatók, történészek dolga vizsgálni.

Virágok a síron, a pfujolás hangjai a semmibe vesztek. A többi? Néma csend.

Szerető Szabolcs - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (36) Vetítő (30) Történelem (18) Gazdaság (706) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1310) Mondom a magamét (7561) Tereb (146) Mozaik (83) Heti lámpás (312) Jobbegyenes (2793) Sport (729) Szépségápolás (15) Belföld (11) Kultúra (7) Politika (1582) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>