Ma 2024 április 25. Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.
7bc33d340c30739a4002ddac10805694.jpg

Slota háborús gócpontnak látja Magyarországot

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Háttér
Gerincproblémákkal küzd Robert Fico szlovák miniszterelnök, ezért vasárnapig minden programját lemondták – közölték Pozsonyban. Fico emiatt nem vett részt a szlovák kormány szerdai kihelyezett ülésén sem.

Nagyon veszélyesnek tartja a magyarokat Slota: a radikálisan magyarellenes szlovák politikus szerint Magyarország újabb háborús konfliktusba sodorhatja Európát.

Arról bezzeg mélyen hallgat, hogy politikai funciójának köszönhetően esetleg megszedte magát. A jelenlegi hangulatban nem lett volna semmi értelme a szlovák–magyar kormányfői találkozónak – ezt már a szlovák külügyminiszter mondta.

]]>• Törvényben tiltanák a nemzetiségi zászlók használatát Ukrajnában]]>
]]>• A szlovák nyelvtörvény miatt tiltakoznak a történelmi egyházak]]>
]]>• „Törvényessé válik a magyar kisebbség elnyomása Szlovákiában”]]>

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke szerint a magyarok nagyon veszélyesek és újabb háborús konfliktusba sodorhatják Európát. „Kihívásuk abban áll, hogy valamit – Trianont – radikálisan meg szeretnének változtatni. Ez olyan dolog, amely egész Európát egy újabb katonai konfliktusba sodorhatná, ami mindannyiunk számára nagyon veszélyes” – jelentette ki szerdán Ján Slota. A koalíciós politikus a TASR hírügynökség azon kérdésére válaszolt, hogy támogatásra találhat-e az európai intézményekben a magyar politikusoknak a szlovák államnyelvtörvényt érintő bírálata. Mint köztudott, Slota mélyen hallgat azzal a Fico által tett megjegyzéssel kapcsolatban, hogy ő esetleg megszedte magát a politikában.

Miroslav Lajcák szerint a jelenlegi hangulatban nem lett volna semmi értelme a szlovák–magyar kormányfői találkozónak. „Ebben a felfokozott hangulatban nem reális bármiféle eredményt várni. Először meg kell nyugtatni a kedélyeket, tárgyilagosan meg kell vitatni a kérdéseket, s csak azután kell rátérni a látogatásra, mégpedig úgy, hogy az az állampolgárok életét és országaink együttműködését érintő reális kérdésekkel foglalkozzon” – jelentette ki a szlovák külügyminiszter a kormány kihelyezett ülése után szerdán az Érsekújvárhoz közeli Bánkeszin.     

 


Lajcák felhívta a figyelmet arra, hogy Pozsony és Budapest már a múltban is olyan kérdésekkel foglalkozott, mint a Malina Hedvig, a Pátria Rádió és a dunaszerdahelyi rendőrtámadás ügye, amelyek lehetetlenné tették a „tárgyilagos témák” megvitatását. „Felteszem a kérdést, kinek használ ez?” – kérdezte a szlovák diplomácia vezetője.     

A miniszter szerint a módosított szlovák államnyelvtörvényt illető vitát a már kétoldalú meglévő mechanizmusok kihasználásával kellene megoldani. Rámutatott arra, hogy a szlovák–magyar alapszerződés értelmében 12 vegyes bizottság alakult, s nem érti, hogy ezzel a lehetőséggel eddig miért nem éltek. A nemzeti kisebbségi vegyes bizottság szlovák kezdeményezésre július 17-én Budapesten ülést tart, amelyen egyebek között a nyelvtörvényt is megvizsgálják. „Valószínűleg ez lesz az első tárgyilagos vita a nyelvtörvényről” – jegyezte meg Lajcák, aki szerint ezzel lehetőség nyílik a politikamentes vitára. „A bizottsági ülések nem szolgálnak politikai pontszerzésre. Úgy vélem, kapcsolataink fontosabbak, mint a politikusok kampányai, akik azt gondolják, hogy a szlovák kártyával játszva esélyeiket növelik” – szögezte le a külügyminiszter.

(MTI/MNO/radio.hu), (A kép trükkfelvétel Slotáról, a horogkeresztes kitűzővel)

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (7561) Flag gondolja (36) Mozaik (83) Politika (1582) Sport (729) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (706) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2793) Nézőpont (1) Életmód (1) Történelem (18) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Belföld (11) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (312) Egészség (50) Tv fotel (65) Kultúra (7) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1310) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>