Ma 2024 április 25. Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.
c6261e0fc95da9202d3bfdfccfbe6c38.jpg

„Ritkó elvtársnő” pártállami jelentése Hankiss Ágnesről

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A XII. kerületi pártbizottság marxizmus–leninizmus esti egyetem levelező tagozatának egykori vezetője, „Ritkó Emilia elvtársnő” irányította az OVI-t i.

Egy bizonyos „Ritkó Emilia elvtársnő” tájékoztatta 1982-ben a rendőrség hírforrását arról, hogy „Hankis Ágnes ellenséges, ellenzéki hangnemben” tartott előadást fiataloknak a Jókai Klubban – derül ki abból a jelentésből, amelyet Hankiss Ágnes kapott meg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárától. Rytkó Emília, miután az MSZP kormányzása alatt évekig vezette az Országos Választási Irodát, most a balliberális pártok kezdeményezésére a demokratikus választások megvédésére alakult Választási Monitoring Bizottság tagja.

A titokzatos Rytkó Emília az MSZMP egyik éber élharcosaként tevékenykedett (Fotó: Mh-archiv)

„A XII. kerületi Jókai Klubban Hankis Ágnes, az ELTE oktatója kb. 50 fő részére előadást tartott »A fiatalok helyzete a mai társadalmunkban« címmel. Az előadást meghallgatta a kerületi PB [pártbizottság – a szerk.] Marxizmus–Leninizmus Esti Egyetem levelező tagozatának vezetője, és elmondta a hírforrásnak, hogy Hankis Ágnes az előadást »ellenséges, ellenzéki hangnemben tartotta meg«. Az információ nem ellenőrzött” – áll abban az 1982. október 12-i napi operatív információs jelentésben, amelyet Hankiss Ágnes kapott meg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárától .

A „Szigorúan titkos! Különösen fontos!”, a Belügyminisztérium III-as főcsoportfőnökség Operatív koordináló, ellenőrző és titkársági osztálya felcímmel ellátott dokumentumot a „Miniszter elvtársnak” (akkoriban Horváth István töltötte be a posztot – a szerk.) és az „Államtitkár elvtársnak” terjesztették elő. Az intézkedést jelentették a Belügyminisztérium III/III Csoportfőnökségnek. Az operatív jelentést egy rendőr ezredes írta alá.

A „Ritkó elvtársnő” beszámolója alapján készült BRFK-jelentés

Hankiss Ágnes rendelkezésére áll a BRFK Értékelő-, tájékoztató és titkársági alosztály eredeti, 1982. október 12-i napi operatív jelentése is, amelyet kézírással stilizáltak, néhány ponton javítottak, kihúztak belőle részleteket (ez látható a címlapunkon). Ez képezte alapját az imént idézett BM III-as Főcsoportfőnökség anyagának. A BRFK jelentéséből, a nem túl jól sikerült anonimizálás miatt viszont tisztán kiolvasható, hogy a kerületi PB Marxizmus–Leninizmus Esti Egyetem levelező tagozatának vezetője –, aki a hírforrást tájékoztatta – egy bizonyos „Ritkó Emilia elvtársnő” volt.

Az áthúzások ellenére kiderül, az elvtársnő elmondása szerint amellett, hogy „Hankis Ágnes” az előadást ellenséges, ellenzéki hangnemben
tartotta meg, a jelenlévők visszautasították az általa elmondottakat, azt szélsőséges véleménynek tartva.
A dokumentumra ezután írták rá kézírással, hogy az információ nem ellenőrzött. Ezzel tájékoztatták a BM III/III osztályát.

A „miniszter elvtársnak” és az „államtitkár elvtársnak” küldött napi operatív jelentés, a marxista egyetem tagozatvezetőjének információja alapján

Rytkó Emília önéletrajzát az internetes adatbázisokban sehol sem találtuk, így nem tudtuk ellenőrizni múltbéli tevékenységét és pozícióit. Ez azért is furcsa, mert éveken keresztül közfeladatot látott el, vezetőként. A 2002-es választások után Lamperth Mónika (MSZP) akkori belügyminiszter nevezte ki az Országos Választási Iroda (OVI) élére, amelyet 2009-es nyugdíjba vonulásáig irányított.

Megkerestük a Nemzeti Választási Bizottságot is, hogy segítsenek Rytkó Emlilia életpályájának feltérképezésében, de náluk nem található meg az OVI egykori vezetőjének életrajza.
A Belügyminisztériumnál ugyanezt a tájékoztatást kaptuk, ők a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz (KIM) irányítottak bennünket. A KIM-nél két hetet vártunk az önéletrajzára, de végül nem jutottunk hozzá.

Megkerestük Rytkó Emíliát, aki most az Együtt 2014, az MSZP és a Demokratikus Koalíció által kezdeményezett Választási Monitoring Bizottságban (VMB) vállalt szerepet, hogy társaival együtt őrködjön a jövő évi voksolások tisztasága felett.

Kérdésünkre, hogy 1982-ben ő volt-e a XII. kerületi Pártbizottság Marxizmus–Leninizmus Esti Egyetem levelező tagozatának vezetője, határozott igennel válaszolt. Azt viszont tagadta, hogy Hankiss Ágnesről jelentett volna, mint mondta, azt sem tudja, hogy hol van az a Jókai Klub. (A művelődési ház most is működik a Hegyvidéken, a Hollós utcában – a szerk.)

Hankiss Ágnes viszont elmondta, azért is pikáns, hogy megtalálta Rytkó nevét a jelentések között, mert sokan tulajdonítottak neki meglehetősen kétes szerepet hivatali ténykedését illetően. „Most pedig a baloldali pártok által gründolt VMB tagjaként a demokráciát és a jogállamot féltve, a választások felett kíván őrködni, amelyet a Fidesztől óvnak. Felteszem, amikor 1982-ben jelentett rólam a BRFK állambiztonsági osztály hírforrásának, akkor talán nem volt ilyen finnyás a demokráciát illetően” – fejtette ki Hankiss Ágnes.

Hankiss Ágnes most szembesült azzal, ki figyelte meg (Fotó: Hegedüs Róbert)

A Fidesz európai parlamenti képviselője hangsúlyozta, megmagyarázhatatlannak tartja, hogy fiatal, óraadó, tehát megbízott ELTE-s oktatóként miért tartották olyan fontosnak a személyét, hogy az előadásáról szóló napi operatív jelentést az akkori belügyminiszternek és államtitkárnak is továbbították. Kiemelte, hogy a jelentésben ellenséges ellenzéki magatartást tulajdonított neki Rytkó. Mint mondta, ezután nem sokkal később munkáltatója visszavonta a megbízását.

„Nem állítom, hogy e jelentés miatt, de az biztos, hogy akkori pályafutásom koporsójába ez az eset is beütött egy szöget” – tette hozzá Hankiss.

magyarhirlap.hu - Pindroch Tamás

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Irodalmi kávéház (537) Nagyvilág (1310) Belföld (11) Rejtőzködő magyarország (168) Nézőpont (1) Szépségápolás (15) Tereb (146) Mondom a magamét (7561) Heti lámpás (312) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Kultúra (7) Politika (1582) Egészség (50) Életmód (1) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Történelem (18) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2793) Titkok és talányok (12) Gazdaság (706)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>