Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
08a2360f84a6ecc0269c65ad4333fc7a.jpg

Pozsonyi Ádám - Levente

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„Elegem van a Julianus barátokból, a Wass Albert-filmekből. Elegem van a fércművekből. Művészetet szeretnék látni” – indokolja Szörényi Levente, miért Alföldi Róbertet kérték fel a 30 éves István, a király megrendezésére. A zeneszerző szerint „a jobboldal kultúrpolitikája a káosz felé tart.”

Szörényi Leventét természetesen ennek ellenére sem fogom utálni az Illés és Fonográf lemezeken – azt, megjegyzem, sose értettem, hogy kedvenc Fonográf-lemezemnél, az Edison albumnál hogy a fenébe hozták össze, hogy a korong fele zseniális, a másik fele meg egyenlő a nullával –, a tehetségét is elismerem, de ez már egy másik ember. Ehhez, aki ezeket mondja semmi közöm.

Nincs ebben semmi amúgy, az ember változik. Én is más ember vagyok, mint húsz éve. Létezik persze fejlődés és visszafejlődés. De azért most engedtessék meg, hogy valamit megjegyezzek.

Kár lenne tagadni, hogy kultuszt csináltak Wass Albertből, divatot is, míg a kategóriákkal nagyobb Mikszáth Kálmán, Kosztolányi Dezső, Tömörkény István, Gárdonyi Géza, Fekete István, Szabó Dezső munkásságával semelyik „szittya” nem példálózik. De – s most kérlek, figyelj, Levente – nincs az a szájbarágós Wass Albert-feldolgozás, ami annyira ócska tudna lenni, mint egy kortárs avantgárd film, és nincs az az árvalányhajas népieskedés, ami alulmúlhatná az írószövetség hivatalos lapjainak teljesítményét. Nincs az a százkettedik parasztasszony szekérrel festmény, ami ne körözné a hatmilliós áron árult Compozíció XII. fekete alapon fehér csíkját, és nincs az az arrogáns dzsentri gőg, ami ne lenne szerényebb ezeknél a belvárosi senkiknek a pökhendiségénél.

Kedves Levente! Ha nem tetszik a jobboldal kultúrája – ami nincs, mert van a magyar kultúra, és van az, ami se nem magyar, se nem kultúra – tessék akkor talán Nádas Péter, Závada Pál vagy a tehetséges Dopeman suttyó úr művészetét élvezni. Madách Imrét meg majd mi olvasgatjuk. A szellemi elfekvőben jók az előbbiek is.

Pozsonyi Ádám - demokrata.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1309) Irodalmi kávéház (537) Kultúra (6) Belföld (10) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2778) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Egészség (50) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7501) Történelem (17) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Életmód (1) Tereb (146) Gazdaság (702) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (310) Vetítő (30) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>