Ma 2024 május 08. Mihály napja van. Holnap Gergely napja lesz.
5650be6e27be0c9abdd2cd8a176a5f7a.jpg

Pénzesőtánc

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mennyivel könnyebb dolga volt a természeti népeknek, amelyek hittek abban, hogy a balsors elhárítható, csak el kell járni a jó ügy érdekében, mondjuk, egy esőtáncot. Én is ilyen esőtáncot szeretnék járni, remélve, hogy kikerülünk végre ebből az undorító posványból. Mert elég a válságból! Nagyon elég.  

Három éve rohad minden, az összes tetterőt felemészti a kilátástalanság, és lassan elkocsonyásodik az egész ország. Mint egy öreg, lefagyott számítógép, amit hiába rugdos a gazdája. Gyurcsány Fletó alatt legalább volt magyarázat: tehetségtelen tolvajbanda, amely tízezermilliárd forintos pluszadóssággal terhelte meg, majd a mélybe rántotta az országot. De eltelt egy év, és azóta sem indul be semmi. Sőt, pillanatnyilag ott tartunk, hogy jövőre sem számíthatunk többre a helyben járásnál.

Egyszerűen nincs pénz az országban. Akinek volt (talán éppen azért, mert lopta) már rég kivitte. Az a kevés pedig, ami talán itthon maradt, a párnákba lett varrva. Külső segítségre sem számíthatunk, hiszen a befektetők kiszerettek Kelet-Közép-Európából, messze elkerülik a vidéket. Magunkra maradtunk, mint Horn Gyula a Szanyi-fórumon, az üres zsebeinkkel, meg a jól elrejtett háborús tartalékainkkal.

Így tovább élni nem lehet. Ez az undorító enyészet elviselhetetlen. Ennél talán az összeomlás is jobb. Az legalább sokkol, felrázza az embereket, és az indulat, meg a hirtelen jött tenni akarás a helyére teszi a bűnösöket és meghozza a megoldásokat. Jó lenne közösen, sok tízezren felmenni a Gellért-hegy tetejére (a hirtelen jött forradalmi hevületben mindjárt visszaszerezve a Citadellát a fehérgallérosoktól), és elordítani magunkat: elég a válságból! Segítsünk magunkon, találjuk ki, hogy mitől fog ismét működni az ország, mitől kezd pezsegni minden, mint a rendszerváltozás legelső, reményteli éveiben, vagy az első Orbán-kormány félidejében. Vagy legalább járjunk el együtt egy (pénz)esőtáncot.

A gazdasági tragédia kiváltó okát a józanabb polgárok pontosan ismerik, a büntetőt meg is ítélték a tavalyi választáson. Arra is kereshető pragmatikus válasz, hogy a nemzeti kormányzás eltelt egy évében miért maradt el a felívelés, miért tátong több száz milliárd forintos lyuk a költségvetésen, mennyiben felelős az elhúzódó nemzetközi válság, és bár sokat dolgoztak rajta, miért nem sikerült beindítani a hazai piacot. Lehet (és kell is) húzni-vonni, megkérdőjelezni a Matolcsy-program hatékonyságát, kritizálni az új munka törvénykönyvének félresikerült tervezetét, kevesellni a kisvállalkozók érdekében hozott intézkedéseket, számolni és ítélkezni.

Ám egyáltalán nem biztos, hogy a várt fellendülés a kormányzás hibái miatt maradt el. Mintha a lelkekben romlott volna el valami. A hitét vesztette el az ország. A hitet abban, hogy érdemes belevágni, mert azzal előrébb jutunk. Érdemes lerakni az új ház alapjait, érdemes új vállalkozást indítani, gyermeket vállalni.

Tanulságos a Népszabadság gazdasági elemzők segítségével összeállított tegnapi cikke, amelynek szerzői azt próbálták kideríteni, hogy miért nem jelent meg a gazdaságban az a 3-400 milliárd forint, amelyet a családi adózás és az egykulcsos szja bevezetésével a lakosság zsebében hagytak. Kiderült, hogy a pénzt kisebb részben a devizahitelek megnövekedett törlesztőrészletei szippantották fel, ám nagyobb részben az emberek félrerakták, takarékba tették azt. Nem költötték tehát el, és nem fektették be. Nem segítették a gazdaság talpra állítását, hanem eldugták. Mi ez, ha nem túlélő logika?

Foglalkozni kell végre a lelkekkel is. Megmutatni, elmondani, hogy lehet még valami ebből az országból. És főként a kezére taposni azoknak a kormányzati technokratáknak, akik apró, állami bevételt alig hozó, de véget nem érőnek tűnő megvonásokkal és szigorításokkal hangolják le az embereket.

Vagy legalább felmenni a Gellért-hegy tetejére.

Huth Gergely, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1310) Belföld (11) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2799) Sport (729) Heti lámpás (312) Egészség (50) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7586) Politika (1582) Kultúra (9) Mozaik (83) Gazdaság (707) Életmód (1) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (537)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>