Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
7c1754f4f07b320ced93843475e76366.jpg

Parizert a borítékba

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Jackpot! Az kéne! Áll az MSZP-közeli vállalkozó, s búsan nézi, ahogy leszerelik kedvenc félkarú rablóját. Még egy utolsót kéne pörgetni. Egy utolsó tutit, amely kiadja a végeredményt. Kire tegyen, ki kapja a nokiás dobozt, a whiskyst, ki kapja a „borítékos parizert”?

Hiszen aki most, kampányelőn ad, az kétszer ad. Ám ha bejön, legalább ötször kapja vissza.

Nem háromszor, nem Lúdas Matyi módjára – vigyorodik el a nyerőgépközeli vállalkozó, simítva egyet kedvenc fényes zakóján. A korrupció elleni harc mantráját ő is kívülről fújja: „Akár a szegfű, akár narancs, bíró pajtás, velünk maradsz.”

Apropó: a Mikinek is lassan bankettet kellene szervezni, érik az újabb szüzességbuli. Hiszen ártatlan minálunk mindenki, mivé is lenne másképpen ez a világ… Ezért csináltuk a demokráciát, vagy mi a fene?!

Jackpot! Az kéne! De melyik a nyerő öt cseresznye? Akár egymás mellett, akár egymás alatt, akár átlóban! Megteszi ő bárhogy.

Legyen a párt? Az MSZP-vel évtizedekre visszamenően összeköt az „én tudom, hogy te tudod, hogy én is tudom rólad” elszakíthatatlan elvtársiassága. Most nyertek is végre Sopronban. Jó, túró kis választás volt, de végre nyertek. A Mesterházy is lefogyott a nyáron, hiába, meglátszik, ha Ámerikából jön a stájliszt. Mondja is mindenkinek: megújultunk, új ideák, új arcok. A gólya hozta őket a mostani kampányba. A „melós arc”, Gúr Nándi meg nyilván egyenesen a Holdról érkezett, a ’86-os szovjet meccset sem vele néztük a miskolci városi KISZ-irodán. Vagy az egy másik meccs volt? S már a B.-A.-Z. megyei első titkár szobája? Vagy később, amikor a rendes szocialista káder üzletbe vagy közigazgatásba menetelt? Régen volt, na.

De most nem is ez a lényeg. Még csak az sem, hogy győznek-e a választásokon. Az csak bónusz, ha bukik a Fidesz, akkor igazán überháváj a buli! Azonban a jó biznicment a realitás neveli, márpedig a kis biznic is biznic: az erős ellenzék nem ad állami megrendelést, de politikai védelmet igen. Meg aztán lesz ellenzéki önkormányzat, uniós szakértőség, nemzetközi üzletközvetítés. Nem rossz dolog ám bekapcsolódni az úrelvtársi internacionalizmusba.

Tehát a kérdés, ki nyeri az ellenzéki versenyt, s ha összefognak, ki a „fő fogó”? Az Atilla gyerek jól mondta Sopron alapján: kell egy jó program és egy jó vezér. Csak hát, kicsiben egy játszótér is program, országosan viszont ez édeskevés. Odáig oké, hogy nekik a hatalom kell, nekem meg az ő hatalmuk, hogy menjen a bolt, de ezzel még a kocsmában sem állok ki. Ezért alkotnak és tárgyalnak programot már vagy két éve töretlenül… A jó vezér pedig? Sopron ide, fogyás oda, azt még keresni kell.

A Fletó tökéletes lenne, ha nem ő lenne a Fletó – a paradoxont nem csak a múlt okozza, azt gyorsan felejtik az emberek. Gyurcsány azonban csak és kizárólag führer tud lenni. Ha bármilyen üzletbe beveszik, vagy maga a buli bukik, vagy Gyurcsány lenyúlja a bulit.

Igaz, erős gyerek: éhezik, homokozik, almát szüretel ha kell, és tegnap már egy munkanélküli szemébe is szégyen-pislogás nélkül nézett. A Fletó tehát lehet az egyik cseresznye, a sor egyik tagja.

S Bajnai lenne ebben a sorban a Joker? Üzletet lehetett vele kötni, az biztos, alighanem most is lehetne. De akar ő is? Vagy tényleg ő a Joker, nem csak a félkarú rabló mindent kiegészítő nyerőábrájaként, hanem mindent ütő politikai kártyalapként is? Eddig csak kivárt, hogy növelje az árát? Lehet, hogy a Szolidaritás, a Milla is az ő kasszájából pattant ki?

Az LMP-re az MSZP-közeli vállalkozó nem sok időt szentelt. Végigüzletelte a rendszerváltás után az SZDSZ-t, az ökoturizmus ezután már nem nagy kaland.

Most veszekednek a „cserkók”, marják egymást. Én utállak téged, te nem vagy az én barátom, befeküdtél az ágyacskámba, majd én cserébe belepiszkítok a tiedbe. Mindegyik kilökné, kizárná a másikat a sorból. De minden helyre fog rázódni. Minden cseresznye a helyére kerül.

A nyerőgépközeli vállalkozó megnyugodott, rájött, hogy rosszul kalkulált. A baloldalinak nevezett ellenzéki összefogás módjáról nem az dönt, hogy kinek van szebb és jobb programja, ki okosabb, ki sármosabb. Az elmúlt évtizedekben a szociálliberális kormányokat üzemeltető gazdasági hátország, hősünk hazai és multinacionális barátai döntenek. Bajnaiéknak csak az a dolguk, hogy rájárjanak a gyümigépre, teledobálják ígérvényekkel és váltókkal, a félkarú rabló kidobja a tuti összeállítást.

S akkor majd lehet csengetni.

magyarhirlap.hu - Máté T. Gyula

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1310) Irodalmi kávéház (537) Jobbegyenes (2788) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Vetítő (30) Történelem (18) Mondom a magamét (7546) Tereb (146) Politika (1582) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Életmód (1) Tv fotel (65) Flag gondolja (36) Heti lámpás (312) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Gazdaság (705) Sport (729) Belföld (10) Kultúra (7) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>