Ma 2024 április 27. Zita napja van. Holnap Valéria napja lesz.
015902fdd459b8a4f9987526f53028bb.jpg

Moszkvai újrahangolás

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A magyar–orosz kapcsolatokról tartottak nemrégiben egy beszélgetést az egyik legelismertebb hazai egyetemen. A téma kurrens voltát eleve mutatta a meglepően nagy érdeklődés, az idők változását pedig az, hogy a hallgatók nemcsak sokat tudtak a mai Oroszországról, de nincsenek fenntartásaik sem vele szemben.

Sokkal inkább a kíváncsiság hajtja őket – egyre gyakrabban egészen Moszkváig vagy Szentpétervárig –, a világban zajló változások új, nyugati szemmel meglehetősen unortodox olvasata, s az orosz főváros nemcsak az építkezésekben, hanem a szellemi életben is megnyilvánuló pezsgése érdekli őket, semmint a fájdalmas múltidézés. Ezek a generációk nem nagyon értik az ideológiákba vesző önmarcangolást, nekik Oroszország nem a vörös ördögöt, hanem inkább az új lehetőségeket jelenti. Az ő Oroszország-képük nem Sztálin, Brezsnyev vagy a felszabadító/megszálló szovjet katona, hanem Sarapova, Pljuscsenko vagy éppen a nemzeti érdekek mellett kiálló macsó Putyin köré épül. Pozitív irányban változik Oroszország össztársadalmi megítélése is.

A Tárki friss felmérése szerint például Moszkva már nem is az első számú történelmi közellenség – ebben beelőzték a törökök –, a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat pedig a többség (68 százalék) kimondottan javítaná. S bár a múltból egyfajta szocialista „bezzegországként” még megmaradt szimpátia ellenére Magyarország a rendszerváltás után kiesett ugyan az átlag orosz látóköréből, az érdeklődés újra növekszik, amit jól mutat, hogy tavaly például a duplájára emelkedett a hozzánk látogató turisták száma.

Mindez kétségkívül jó alapot adott a kétoldalú kapcsolatok általános megújításához, amely elképzelhetetlen anélkül, hogy magunk mögött hagyjuk a múltban gyökerező előítéleteket, az átláthatatlan, mutyizós stílust, a pártalapú megközelítést, s a viszonyt ne a tömblogika, az ideológiák, hanem alapvetően a gyakorlatiasság, a gazdasági érdekek mentén építsük. Ebbe az irányba tett komoly lépést hatalomra jutásakor a Fidesz, s bár az ideologikus felhangok megjelenésével a kezdeti lendület kissé megbicsaklott, a kapcsolatokat alapvetően a pragmatizmus jellemzi.

Ráérezve a világban zajló elmozdulásokra, a magyar kormány ebben a szellemben hirdette meg a keleti nyitás politikáját, amelyet egyesek ugyan nem néznek jó szemmel, pedig lásd például a németeket, ők ezen az úton már jóval előbbre járnak. Nem is tehetnek mást, hiszen a világban manapság keleti szél fúj, ezt kell befogni a vitorlába, ami sokszor nem egyszerű mutatvány. Bátran kell nyitni az új és a régi-új partnerek felé, miközben nem szabad elveszteni az euroatlanti klub bizalmát sem. Egyrészt azért, mert idetartozunk, s e tagság ugyan nem akadályozhatja szuverenitásunkat a kapcsolatépítésben, ám bizonyos kötelezettségekkel is jár. Másrészt európai pozícióinkat azért is erősíteni kell, mert a távoli partnereknek is fontos, hogy általunk egy egész régióval, sőt az Európai Unióval kerülnek kapcsolatba. E kötéltánc a legjobban talán az energetikai kérdéseken keresztül érzékeltethető. Brüsszeltől Washingtonig a Nabucco légiesülése ellenére sokan prüszkölnek még a Déli Áramlat miatt, s a paksi bővítést is igyekeznek kizárólag ideológiai és geopolitikai választásként beállítani. Kétségkívül stratégiai kérdésről van szó, amely döntően meghatározza a magyar–orosz kapcsolatok jövőbeli alakulását, s a döntés más területekre is kihat. Éppen ezért nem a kibicekre kell hallgatni, még ha köztük barátok is vannak, hanem az ország érdekeit kell nézni. Ehhez tiszta fej és bátorság kell akkor is, ha tényleg keletről fúj a szél.

Stier Gábor - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2793) Mondom a magamét (7565) Belföld (11) Tereb (146) Kultúra (7) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Rejtőzködő magyarország (168) Nézőpont (1) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (706) Heti lámpás (312) Tv fotel (65) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Történelem (18) Autómánia (61) Politika (1582) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Életmód (1) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>