Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
dc952d69b326a8d98e329b0041c7f757.jpg

Meddig lehet más az LMP?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Kicsit több mint két év, egy kormányzati ciklus fele adatott meg az LMP-nek arra, hogy elkerülje a színvallást, amelyet előbb-utóbb minden pártnak meg kell tennie, amelyik akár ideológiáját, értékrendjét tekintve, akár csak programpontjaival markáns, olykor dogmatizmustól sem mentes arculatot mutatva jut parlamenti mandátumhoz.

A magyarországi liberális elit számára egy hozzá közel állónak tekintett politikai erő esetében közel két évtizede a kérdések kérdése az, hogy a szóban forgó párt hajlandó-e összefogni bárkivel a baloldalon az aktuális jobboldali „veszély” elhárítására. Ez a veszély 1998 óta Orbán Viktorban és a Fideszben testesül meg – tekintet nélkül arra, hogy kormányzati pozícióban vagy ellenzékben van-e épp. Az LMP számára most ért véget a kényelmes ellenzéki politizálás időszaka, döntenie kell: hű marad-e 2010-es programjához és az előző húsz év politikáját, vezető politikusait ostorozó retorikájához, vagy beáll a sorba Bajnai Gordonék mögé, az egykori SZDSZ, annak holdudvara és amerikai barátainak instrukciói alapján, az Orbán-kormány leváltásáért folytatott „szent háborúban”.

Természetesen nem kerülte el a figyelmemet, hogy a múlt hét végén az LMP kongresszusának többsége úgy döntött, nem csatlakoznak a Bajnai Gordon nevével fémjelzett ]]>Együtt 2014 mozgalomhoz. ]]>Az sem mellékes, hogy a kongresszus vesztesei – élükön a frakcióvezetésről lemondó Jávor Benedekkel – a hét közepén bejelentették a ]]>Párbeszéd Magyarországért]]> nevű platform létrehozását, hangsúlyozva, hogy ők egyelőre csak tárgyalni akarnak Bajnaiék mozgalmával. Szavaik szerint a párbeszéd eredményeinek fényében egy későbbi pártkongresszus dönthetne arról, „hogyan lehet a leghatékonyabban leváltani az Orbán-rendszert”. Úgy vélik, így adódhat esély arra, hogy az ellenzéki szereplők magukévá tegyék az LMP javaslatait, és konszenzusra jussanak egy esetleges miniszterelnök-jelölt személyéről. Ismerős szavak, kísértetiesen emlékeztetnek az 1994-es vagy a 2002-es, illetve 2006-os koalíciós tárgyalások idején elhangzott SZDSZ-es „érvekre”, bár ezúttal csak az ellenzék „összekovácsolásánál” tartanak, a választási győzelem még távoli.

Kétségtelenül nehéz helyzetben vannak a más politikát hirdetők, hiszen egyik alapvetésükkel mennének szembe, ha támogatnák az előző ciklusban miniszteri, majd kormányfői tisztséget betöltő Bajnait. Ezt – eddigi nyilatkozataik alapján – a platformos Jávor Benedekék sem akarják, de gondoljunk csak vissza ismét 1994-re, egy bizonyos Magyar Bálint nevű szabad demokrata prominensre, aki a két választási forduló között még elképzelhetetlennek tartotta a koalíciókötést az MSZP-vel, ha a miniszterelnöki posztot Horn Gyula tölti be.

A politikai racionalitást figyelembe véve kevés esély van arra, hogy a legjobb esetben is 7-8 százalékos támogatottsággal rendelkező LMP képes lenne elérni, hogy az úgynevezett alkotmányos bal- és jobboldal esetleges közös miniszterelnök-jelöltje ne Bajnai Gordon legyen, aki egyértelműen Orbán Viktor kihívójaként tért vissza, jelentős gazdasági-pénzügyi körök támogatásával. Nem életszerű az a felvetés, hogy az LMP kedvéért majd hátrébb lép néhány sorral. És a személyi kérdésen túl még egyezségre kellene jutniuk a közös alapelvekről, legfontosabb programpontokról is a választási együttműködés érdekében, ami szintén nem lenne egyszerű, ha az LMP komolyan veszi 2010-es választási téziseit.

Két lehetőség áll a párt előtt: meghajol a balliberális sajtóorgánumokban is érzékelhető nyomás alatt, és csatlakozik Bajnaiékhoz, vagy kitart eredeti elvei mellett, és önállóan méreti meg magát a 2014-es választásokon. Mindkét esetben valószínűsíthető a pártszakadás, ami akár az önálló parlamenti létük végét is elhozhatja. Az viszont biztosan kiderül, hogy mit jelent éles helyzetben az LMP politikai mássága.

Kis Ferenc - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Belföld (11) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (713) Történelem (18) Jobbegyenes (2823) Nézőpont (1) Politika (1582) Sport (729) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Egészség (50) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Vetítő (30) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (322) Mondom a magamét (7708) Flag gondolja (36) Kultúra (9) Nagyvilág (1310) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>