Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
90d7ededda3155f52ea430a691c07b3e.jpg

MNB-mese

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Jelentős, 41,6 milliárd forintos veszteséggel zárta 2010-et a Magyar Nemzeti Bank (MNB), egy évvel korábban 65,5 milliárdos nyeresége volt – jelentette be Simor András. Az MNB beszámolóiról már pontosan lehet tudni, hogy valójában lényegtelen dolgokról szólnak.

Így történt most is. Az elnök maga ismerte el, hogy a kérdés tulajdonképpen szóra sem érdemes, hiszen mint mondta, az MNB nem nyereségérdekelt intézmény. Ezért aztán az, hogy az évet többlettel vagy veszteséggel zárja, mindegy, mivel ez „egyáltalán nem minősíti a bank működésének sikerességét”.

Simor szerint az MNB sikeres volt, hiszen tavaly példamutatóan felelős gazdálkodást folytatott, ami azonban az előzőhöz hasonlóan ugyancsak lényegtelen információ. Mert bár az MNB 2010-ben egymilliárd forinttal csökkentette működési kiadásait, ami valóban sok pénz, Magyarország és a gazdaság hatékony működése szempontjából ez is tökéletesen érdektelen.

Arra most ne térjünk ki, hogy a bank még ilyen mértékű csökkentés mellett is 316 millió forintot költött kommunikációra, s hogy a hatalmas összegben önmagában súlyos tételt jelent Braun Róbert, Simor személyes tanácsadója! És abba se menjünk bele, hogy mennyire értelmetlen pénzkidobás volt az MNB méltóságát, a bőséget és a munkát sugárzó embléma lecserélése egy meglehetősen ötlettelen, rideg, pálcikákból álló logóra 46 millió forintért! De ha már költségekről van szó: arra egy szót sem vesztegetett Simor, hogy az MNB tulajdonosa, a magyar kormány a közel egymilliárd forint közpénzből létrehozott adattárházat – amelyben minden fontos információ együttesen megtalálható a nemzetgazdaságról – nem használhatja, mert nem fér hozzá. S arra sem, hogy a bank miért Braunokra költi a pénzünket akkor, amikor elemzők foglalkoztatására épp a takarékoskodásra való hivatkozással nem jut. Mindezt nem semlegesíti az az önmagában ízléstelen tény sem, hogy a költségvetési tanács tagjaként az MNB pénzén Simor fölvett magának hét olyan szakértőt, aki a tanács többi tagjától teljes mértékben független. Jobb a tudatlanság, költsünk inkább kommunikációra! – talán ezt jelenthette volna be Simor ezen a sajtótájékoztatón, ha pontos akart volna lenni.

A kérdés tehát továbbra is az: valójában mitől volt olyan sikeres az MNB? A sajtótájékoztatón ismertetett beszámoló első mondata ugyanis az, hogy „nem teljesült a Magyar Nemzeti Bank 3 százalékos inflációs célja”. Pedig a csapból is az folyik, hogy az MNB elsődleges – sőt ahogy beszélnek róla, kizárólagos – célja az infláció letörése. Csak épp ezt nem teljesítette. De akkor mitől sikeres?

Talán attól, hogy 6 százalékra emelte a kamatlábat a monetáris tanácsban helyet foglaló elnökhelyettesek asszisztálásával? Vagy attól, hogy ismét az egekben van az alapkamat, ami óriási csáberőt jelent a spekulatív tőkének? S mint tudjuk, a Magyarországon regisztrált külföldi bankok be is tették pénzüket, ami jóval egyszerűbb, mint ügyfelekkel bajlódni. Ők ugyanis hitelképtelenek. Ugyanakkor az is igaz, hogy a vállalkozások épp hitel hiányában passzívak, ezért nincs jövedelmük. Mindenesetre nemzetünk bankjának sikere szerint így nőtt kilenc százalékkal, immáron 34 milliárd euróra a devizatartalékunk. Hurrá, vesztettünk!

És akkor most komolyan. Az MNB-nek nem az lenne a dolga, hogy az országban legyen elegendő pénz, és elég gyorsan forogjon, hogy ezzel az emberek egymás között fizetve egyre többet dolgozhassanak maguk, ezáltal pedig a társadalom épülésére? Egy nemzeti banknak nem a vállalatok, az állam működését és a lakosság megfelelő életét kellene segítenie azzal, hogy a kereskedelmi bankokat olcsó hitelezésre szorítja? Vagy fordítva. Az a dolga, hogy drága kamattal hitelképtelenné tegye ügyfeleit, és elszívja azokat a banki eszközöket, amelyekkel a termelést, a fejlődést kellene finanszírozni? Vajon meddig tart ez még így? S vajon meddig etetnek bennünket a „kommunikációval”? A mesével.

D. Horváth Gábor, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (11) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Vetítő (30) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Jobbegyenes (2823) Történelem (18) Mondom a magamét (7708) Heti lámpás (322) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Gazdaság (713) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1310) Sport (729) Mozaik (83) Kultúra (9)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>