Ma 2024 április 16. Csongor napja van. Holnap Rudolf napja lesz.
338d36de3dc318509f711555ae78a1aa.jpg

Mérlegen a valóság

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A kísérlet megbukott, az okok eddig is ismertek voltak, a tanulságokat még összegzik – körülbelül ez annak a tizenhárom esztendeig tartó kalandnak a végeredménye, amit a hazai nyugdíjrendszerrel játszottak le ügyes pénzügyeseink külhoni lobbisták befolyásának engedve. 

A kalandtúra utolsó évében már ötszázmilliárd forintos lyuk tátongott az állami nyugdíjkasszán, ami abból eredt, hogy a járulékok egy hányadát egy évtizeden át – a Horn-kormány idején hozott elfuserált törvény alapján – magáncégek által irányított alapkezelőkhöz kellett befizetniük a dolgozóknak a mézesmadzagnak is tekinthető reálhozam reményében. Amikor a felosztó-kirovó nyugdíjrendszerünket felborították a hárompilléres konstrukcióval, azt ígérték, hogy majd több nyugdíjat kapnak azok, akiknek profi befektetők forgatják meg a befizetett járulékaik egy részét.

De most eljött az igazság pillanata. A következő napokban mindenki meggyőződhet róla, hogy a pénzét milyen hatékonysággal fektették be a magánpénztárak. Elő lehet venni a zsebszámológépet, és ki lehet számolni, hogy a postás által hozott pénz – ha egyáltalán becsönget a jó hírrel – hány százalékos reálhozamnak felel meg. Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja, aki az elmúlt hónapokban alaposan tanulmányozhatta a magánkasszák eredménymutatóit, nem sok jót ígér. Még a sajtóban beharangozott 76 ezer forintnyi átlagos hozamnál is kevesebbel kell beérniük a jogosultaknak. Lesznek olyanok is, akik egy fillért sem kapnak.

A legnagyobb meglepetés mégis az, hogy az átlagos hozam még az elvárt négy százalékot sem éri el, a „realizált” 1-2 százalék veszteséges működésről tanúskodik. Vagyis miközben az új rendszer lényegében veszteségesen működött, aközben az állami nyugdíjrendszer halálra volt ítélve, hiszen a befizetések már hosszú évek óta nem fedezték a jelenlegi nyugdíjakat sem. Az államadósságunk brutális megemelkedésének egyik oka éppen az, hogy az évi több száz milliárdosra rúgó nyugdíjhiányt a pénzügyi piacokról magas kamatú kölcsönökből kellett finanszírozni, aminek a törlesztése aztán ugyancsak az adófizető polgárok nyakába szakad.

Tényleg el kellene zavarni a gazdaságpolitika környékéről is azokat, akik ezt az ép ésszel felfoghatatlan helyzetet előidézték. A hárompilléres nyugdíjrendszer bevezetése idején a pénzügyminisztert Medgyessy Péternek hívták. Az a szomorú ebben a történetben, hogy már akkor is pontosan lehetett tudni, hogy milyen következményei lesznek a szocialisták nyugdíjreformjának. Mondhatnánk, jobb későn korrigálni, mint soha. Hiszen végül is az Orbán-kormány huszáros döntésével megelőzte a magyar nyugdíjrendszer összeomlását.

Normális körülmények között a magánnyugdíjpénztárak államosítását leginkább a baloldali érzelmű embereknek kellett volna kitörő örömmel ünnepelni. Ehelyett politikusaik kígyót-békát kiabáltak a jobboldali kormányra, azzal vádolták, hogy „ellopta”, „elrabolta” az emberek megtakarításait, a boldogságot és biztonságot adó nyugdíjuk fedezetét. Csak azt felejtették el megmagyarázni a híveiknek, hogy miért kellett a meglévő állami nyugdíjbiztosító mellett újabb alapkezelők működési és reklámköltségeit finanszírozniuk a reálhozam reményében ahelyett, hogy a befizetett járulékaik teljes egészében a szülők, nagyszülők jelenlegi nyugdíjának biztonságát szolgálnák.

Ezt a nyugdíjak biztonságát megteremtő törvényt már az első Orbán-kormány idején meg kellett volna hozni. Sajnálatos, hogy akkor nem volt meg hozzá a kellő elszántság. Ha valamiért, ezért érdemes volt erős felhatalmazást adni a jelenlegi kormánynak.

Torkos Matild, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (7) Gasztronómia (539) Politika (1582) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Nézőpont (1) Heti lámpás (312) Tv fotel (65) Gazdaság (704) Sport (729) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Történelem (18) Jobbegyenes (2786) Életmód (1) Egészség (50) Autómánia (61) Flag gondolja (36) Belföld (10) Nagyvilág (1310) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7536) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>