Ma 2024 április 23. Béla napja van. Holnap György napja lesz.
b093751058e157736c0c99adfb62db0f.jpg

Mennyiből él Kálmán Olga?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A kérdésre az amúgy kemény kérdező hírében álló riporternő „elfelejtett” válaszolni, ellenben az ő, láthatóan végzetes kormányzati csapdának gondolt kérdését a kiegyensúlyozott tömegtájékoztatás jegyében egymás után tizennégyszer szegezte neki Kovács Zoltán felzárkózásért felelős államtitkárnak.

Kálmán Olga a kormányt támadva restelkedés nélkül csinált viccet a szegénységből.

- Meg lehet-e élni - az idén 49 ezer forintra emelt - 47 ezer forintos nettó közmunkási juttatásból Magyarországon? - kérdezte az ATV sztárriporternője egymás után tizennégy alkalommal is Kovács Zoltán felzárkózásért felelős államtitkártól. Az esetről készített, az interneten körbefutott szkeccs remélhetőleg sokak fejében tette helyére a tényt, hogy miként, mely módszerekkel válhat valaki körülrajongott személyiséggé a szoclib médiavilágban.

Az államtitkárral készített félórás műsor tudniillik a saját sztárságától láthatóan mértéket vesztett Kálmán Olga jóvoltából rövid úton süllyedt olcsó, hatásvadász kabaréjelenetté. Pedig a téma milliós tömegeket érint húsba vágóan: hogyan és mi módon találja meg a helyes utat gazdasági válsággal sújtott társadalmunk a lecsúszott, elszegényedő rétegek támogatásához úgy, hogy ne biztosítson viszonylag kényelmes létet ugyanakkor a munkáról hallani sem akaró, élősködő tagjainak.

Az államtitkár a riporteri agresszió nyomán hozzávetőleg tizennégyszer kényszerült a kormányzati akarat különben kikezdhetetlen céljait elsorolni. Eszerint a közfoglalkoztatás célja legfőképpen a korábbi, ötvenféle jogcímen kiosztott segély helyett inkább az érintettek visszavezetése volna a munka világába, így támogatva őket a szegénységből való kitörésben. Kovács Zoltán elmondta, hogy tavaly 261 ezren vettek részt a programban (a „mindig rendkívül felkészült" riporternő még csak 124 ezerről tudott), és hogy közülük 10 ezren életükben először jutottak munkához ily módon.

- Na de meg lehet-e élni, meg tudna-e élni ön, államtitkár úr, havi 47 ezer forintból? - folytatódott az ATV-s média show Kálmán Olga sokadszorra feltett kérdésével. És az államtitkár rendkívüli türelemről téve tanúbizonyságot ezúttal sem sétált bele a nyilvánvaló csapdába. - Nyilvánosak a jövedelmi adataim, közölte, na és önnek mennyi a jövedelme? - kérdezett vissza a riportalany, de Olga asszony érdemi válasz helyett inkább gyorsan másfelé terelte a szót.

Pontosabban, újfent elismételte a már sokszor hallott kérdést, nyilvánvalóan tévútra vezetve a különben fontos, és valóban az egész társadalmat foglalkoztató diskurzust. Hogy tudniillik az emberi szolidaritás jegyében mely módon, milyen feltételekkel és mekkora összeget is juttasson nagyszámú szegényének egy magára valamit is adó társadalom? Egészen konkrétan az adott, rendkívül nehéz gazdasági viszonyok között is talpon maradni látszó magyar állam, éspedig anélkül, hogy mind szélesebb rétegek próbáljanak munka nélkül élősködni szociális rendszerén, lásd példának okáért csupán Kanada esetét.

De ezekre a fontos és sokak által megvitatni szükségesnek gondolt kérdésekre a saját sztárságától feltüzelt Kálmán Olga jóvoltából a műsor félórája kevésnek bizonyult, ráadásként még azt sem tudhatta meg a kíváncsi közönség, hogy mindezzel ugyan mennyit is keres Kálmán Olga? Csak azt, hogy a közmunkás bér 47 ezres nettója neki kevés volna a megélhetéshez. De hogy vajon az idén az infláció mértékénél valamivel jobban megemelt, a szakképzetlenek minimálbérének 64 190, a szakmunkások bérminimumának 74 670 forint (a NAV statisztikája szerinti összesen 800 ezer honi kereső) nettója már elegendőnek bizonyulna-e számára, az a jelek szerint örök rejtély marad már minden ATV-s néző számára (is).

hetivalasz.hu - Michnai Attila

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Mozaik (83) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (706) Mozi világ (440) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2792) Autómánia (61) Történelem (18) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Sport (729) Mondom a magamét (7559) Heti lámpás (312) Belföld (11) Kultúra (7) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>