Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
f23101c203b937faa6e90114c753125c.jpg

Mégiscsak van ugribugri

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Megint egy közjogilag érdektelen, de pártharcilag jelentős választás, amelyből senki nem mulasztja el kiolvasni az általa vágyott folyamatokat és tendenciákat.

Tegnap este – matematikailag még nem, de minden egyéb számítás szerint igen – a Jobbik Magyarországért Mozgalom megszerezte első egyéni parlamenti mandátumát 2003-mas megalakításuk óta.

Na, bumm – mondhatnánk, ha ]]>nem írtam volna Veszprém után]]>, hogy Tapolca lesz a centrális erőtér igazi próbája, és ez a centrális erőtér most látszólag bukásra áll. Az emlékezetes kötcsei programadó beszédben Orbán Viktor – a Fidesz erejének csúcsán – vázolta, hogy a következő években a meggyengült baloldal és az kormány(nem)képesség üvegplafonjával maximalizált Jobbik között ők fogják képviselni a nemzet közepét, ami – a választási rendszer módosításának is köszönhetően – jó darabig megdönthetetlen lesz az ellenzéknek.

Mert a „szélbal” és a „széljobb” szépen kioltja, kigyilkolja egymást, szemben a már-már MDF-es jelszóval önmagát nyugodt erőnek nevező kormánypárttal. Ráadásul a két „szélsőség” annyira gyűlöli egymást, hogy a pár éve felvetett és körberöhögött technikai koalícióban sem lesznek képesek soha megállapodni.

Sosem fogják egymás esélyesebb jelöltjét támogatni választókerületi szinten, hiszen önazonosságuk szinte kizárólag a másik „szélsőség” markáns elutasításán alapul.

Ebből a hármas versenyből, ebből a sajátos hungarómexikói felállásból, ahol mindenki fegyvert tart a másikra, tegnap a Jobbik került ki győztesen. Ha a semmilyen más magyarázó változón nem akadna meg még a felületes szemlélő szeme, akkor valóban bukott a centrális erőtér. Pusztán csak korábbi időköziket is figyelembe véve ma Magyarországon három, körülbelül egyforma erőt képviselő politikai formáció küzd egymással, és gyakorlatilag csak a jószerencse, valamint a politikai napirend (botránykrónika, tematizálás, stb.) dönt majd arról, hogy 2018-ban melyik csapat adja a kormánytöbbséget.

De azért akadnak egyéb magyarázó változók is, melyek nem ebbe az irányba mutatnak. A veszprémi eredményeket bőven kitárgyaltuk. Közmegegyezés: szerencsés csillagzat alatt a baloldal könnyedén nyert. Netadós tüntik, csúcsra járatott kitiltási botrány, és az ott gyenge Jobbiktól lesütött szemekkel mégiscsak át-átsunnyogó szavazók könnyedén összerakták a civilnek látszó baloldali győzelmet.

Ez tendencia? Nem.

Tapolca esetében sincs ez másképpen. Előzetes, de nem nyilvános kutatások bőven figyelmeztettek arra, hogy noha a mérsékelt jobbosok, az ún. fideszesek többségben vannak a választókerületben, a választásokon való részvételi hajlandóságuk a felét se éri el a jobbikosoknak vagy baloldaliaknak. Tulajdonképpen ezért is vetették be a csodafegyvert és ment kampányolni a miniszterelnök is, akinek – legalábbis a politikai térfél ezen felén – vitathatatlan a tekintélye és népszerűsége. Őt nem erodálta le Szijjártó medencéje és Habonyárpi frizurája. Személyes jelenléte hozta össze a döntetlenközeli, „kipattanós” végeredményt, ami jóval felülmúlta az előzetes várakozásokat. Sima jobbikos győzelem helyett alig 300 szavazatnyi különbséggel nyertek.

És itt jön a másik fontos magyarázó változó, a tapolcai szavazatok. Tapolcát nem számítva a teljes választókerületben összességében elért sima fideszes győzelem mellett, a legfontosabb városban elsöprő fölénnyel nyert a Jobbik jelölte. A kórházvédőként népszerű, alpolgármesterként sikeres Rig Lajos több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint fideszes vetélytársa, ami egy olyan várostól, mely évek óta menetrendszerűen szállította a kormánypárti mandátumokat, minimum figyelemre méltó. Tetoválás ide, bárgyú skinheadmúlt oda, a tapolcaiak elégedettek vele és hitelességi problémái sincsenek – szemben a helyi fideszesekkel.

Ha mindenképpen tendenciákat keresünk, egy azért akad. Vállalhatatlan, helyi szinten elutasított, megvetett emberekkel, jelöltekkel – se harcolni, se konszolidálni nem érdemes…

]]>www.tutiblog.com]]> - Piréz Róbert

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61) Gazdaság (702) Nézőpont (1) Belföld (10) Tereb (146) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Nagyvilág (1309) Történelem (17) Életmód (1) Sport (729) Heti lámpás (310) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2778) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Mondom a magamét (7501)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>