Ráadásul a függetlenek is balos ihletésű szövegeket nyomnak, mint dr. Bősze Ferenc, aki szerint ha a miniszterelnök nem tesz semmit, a Fidesz „elzuschlágosodik”. „Tudja, ki az a Zuschlag?” – kérdezi Orbán Viktort az ügyvéd úr a cikkében. Ehhez persze erős fantáziával el kell tudni képzelni a tájékozatlan, tudatlan és semmiről sem értesülő miniszterelnököt, amint dr. Független Bőszére emelve tekintetét nemet int. Mire Bősze: „Az a nyegle fiatalember, aki egyszer csak úgy »beszólt«.” Ez aztán a meghatározás!

Ezt mondjuk kampányszínvonalnak; nem csoda, ha a magyaroknak elegük van már a választásokból. A Nemzeti Választási Bizottság Veszprémben ]]>tizennyolc jelölőszervezetet vett nyilvántartásba]]>. Van köztük baloldali, jobboldali, mindkettőből mérsékelt is, szélsőséges is, magukat középre szánók, rejtőzködők, helyüket keresők, helyüket nem találók, elégedetlenek, nagyon elégedetlenek, kisebbségiek, liberálisok, munkások, zöldek, szocdemek, kereszténydemokraták.

Zászlaikra tűzik a hazát, a szabadságot, a demokráciát, a civileket, az összefogást, a közösséget, a jólétet. Veszprémi legyen a talpán, aki eligazodik köztük. Aztán lehet találgatni, hogy a munkáspártban van-e munkás, a civileket képviselők közt van-e civil, a kereszténydemokraták közt akad-e keresztény, a liberálisok közt találunk-e olyat, aki nemcsak dogmáinak akar szabad utat, a zöldeknek van-e közük a természethez, vagy a lapulevél alól kilóg a politikai lóláb, és lehet-e más az a politika, amely ugyanolyan, csak sokkal rosszabb, nos, mindez kérdés.

A hétfői határidőig ]]>huszonhatan kérték]]> nyilvántartásba vételüket az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál, így legfeljebb ennyien szerepelhetnek a szavazólapon. A Republikon Intézet még tavaly év végén megrendelt felmérése szerint Kész Zoltánt, aki – jellemzően függetlenként – végül a baloldal egységes jelöltje lett, a veszprémiek alig ismerik. Sebaj, hiszen még több mint egy hónap van a választásokig, addig csak-csak megismerik, bár ki tudja, mi hoz többet egy képviselőjelölt konyhájára, ha alig ismerik, vagy ha nagyon is megismerik.

Némedi Lajos Fidesz–KDNP-jelölt ]]>nyilatkozata]]> szerint a legfontosabb az, hogy a veszprémiek a megkezdett úton haladjanak tovább, a kétharmad ehhez képest másodlagos. A baloldali és a liberális média hónapok óta lázban ég, hatalmas lufivá fújják fel a veszprémi választás tétjét. Pedig ha történetesen elvész a kétharmad, a kormány attól még ugyanúgy fogja végezni a munkáját.

Egy mandátumon olyan sok nem múlik, a legfontosabb törvények meghozatala, amelyekhez kellett a kétharmad, már megtörtént. A baloldal megint nem tartotta fontosnak azt, ami számukra a legfontosabb lett volna: hogy mögéjük felsorakozhasson legalább az LMP, netán a Jobbik is. Természetesen senki nem gondolta, hogy egy Brad Pitt küllemű, Szent-Györgyi Albert intelligenciájú, Kohl kancellár formátumú jelölttel rukkolnak elő, és ezzel nem Kész Zoltán feltételezett kvalitásait bagatellizáljuk.

Veszprémben választás lesz, eldől, ki lesz a képviselőjük. Más (az ország, a kormány) nem dől se el, se le, és nem is dől be, ne reménykedjen a baloldal.