Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
b4ccb93a19d459e8120fbf54fc04ef48.jpg

Hahota és Lenin

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Levetett nyakkendő, félrehányt zakó, kigombolt kockás ing és némi harsány káromkodásféle. Ilyen a szocialista pártelnök, ha éppen munkásjogokat akar védeni. Ilyen, ha el akarja játszani, hogy fontos a melós.Ilyen, ha lakótelepi szavazóra vadászik.Ilyen, amikor baloldalit virít. Ilyen, ha ellenzékben van.  

Mesterházy Attila uszkve egy hete hirdette meg: be a szakszervezetekbe!

Ilyen, amikor egy szocialista pártelnökre a családi nyaralóban heverészve a hétvégén ráesik egy poros Lenin-kötet. S akkor a szocialista pártelnök beleolvas, és meglepődik, mert hát koránál fogva erre már nem oktatták anno. A szocialista pártelnöknek tetszenek a jelszavak, tetszik a határozottság, viszont nem tetszik, hogy kevés a párbeszéd és a fénykép, ezért hagyja a francba az egészet. Inkább a családi archívumból szintén lepottyant ’87-es Hahota lapozgatásába kezd. Kép is van, a betűszám sem zavaró, a nyelvezet pedig egyenesen igéző. Érti, na.

A szocialista pártelnök aztán felkel, meguzsonnázik, talán egy laza citromos alkoholmentes sört is megkockáztat, merthogy estig még meló van, blogján kell közölni a néppel, hogy mi a tuti.

S a friss Lenin–Hahota-gondolategyvelegből kikristályosodik a fent leírt mondat: be a szakszervezetekbe! Amit aztán a szocialista pártelnök továbbvisz, írván: „Szinte mindegy, melyik szakszervezetbe lépnek be a munkavállalók, ugyanis még a leggyengébb vagy a legrosszabbul vezetett szakszervezet is jobb, mint védtelenül, egyedül, kiszolgáltatottan állni, (…) kitéve a piaci viharoknak, a munkáltatók önkényének.” Utóbbi szószerkezet kimondottan tetszik neki. „Olyan jó balos” – sóhajt fel elégedetten, s biztatón megpaskolja a bordó Lenin-kötetet. A por felszáll, s talán ettől megihletődve a szocialista pártelnök folytatja: „A szakszervezeteknek 150 éve az a céljuk, hogy tagjaik több bért és jobb munkakörülményeket kapjanak. A munkáltatóknak ezzel szemben, amióta világ a világ, a profit lebeg a szemük előtt.” A szocialista pártelnök ezt bepötyögve már szinte marxista gondolkodónak gondolja magát, aztán maga is megijedve a gondolattól, félrelöki a kötetet… Inkább folytatja a Hahotából.

Nem csak blogban, immár közszereplésben is. Persze az a logika még faviccnek is pocsék, hogy a devizahitelesek tragédiájáért tulajdonképpen Orbánék a felelősök, mivel a Bajnai-kormány utolsó hónapjaiban 180-185 forint volt a svájci frank, a héten pedig a 274 forintos szintet is elérte. Okos nyilatkozatban persze egy szó sem esik arról, hogy melyik kormány rángatta bele a pannon puma lendületével a lakosságot a frankkölcsönökbe, melyik kormány pénzügyi felügyelete ült málén, s hallgatott a várható kockázatokról. Hiszen honnan is tudná ezt a szocialista pártelnök, aki abban a bizonyos kormányban mindössze államtitkár volt, s nyilván pont azon a kormányülésen határozták el a gonoszságot, ahonnan ő éppen ifjúszocialista vállalkozási ügyeket intézve maradt távol…

Hahota-szintű közgazdasági zseni persze a szocialista pártban az elnökön kívül is akad. A jó Szanyi Tibor például. Az MSZP elnökségének mostanában vörös ingben mutatkozó – ő már eddig jutott a baloldaliságban, s tény, káromkodni is jobban tud Mesterházynál – tagja a minap éppen a Mol-részvények visszavételét vetette az Orbán-kormány szemére. Egyik fő vádpontja az volt, hogy a vásárlás óta a tőzsdén 150 milliárd forinttal ér kevesebbet az olajcég állami pakettje. Ami igaz. Ám kíváncsian várjuk, hogyha a tőzsde szeszélye pár héten belül fordul, akkor Szanyi Tibor a kormányzat dicsőítésébe kezd.

Persze valahol sokatmondó, hogy Szanyi vitatja a Mol-pakett visszaszerzését, azt, hogy a kormány a stratégiai energiacég ellenőrzésére törekszik. Talán főnökével ellentétben őt elkerülik az aláhulló Lenin-kötetetek, de valószínűbb, ő anélkül is tisztában van vele, hogy ő is, pártja is jó húsz éve kit választott a melós és az „önkényes” munkáltató közül, akinek szeme előtt, „amióta világ a világ, a profit lebeg”.

Mesterházy, Szanyi, melós, baloldaliság.

Hahota.

Máté T. Gyula, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (17) Sport (729) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Mondom a magamét (7501) Vetítő (30) Mozi világ (440) Egészség (50) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Kultúra (6) Életmód (1) Gazdaság (702) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (537) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (36) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (10) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (310) Nagyvilág (1309) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2778) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>