Ma 2024 április 25. Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.
6a3a850ee79e0debd8339a8c6cb989e8.jpg

Gyurcsány és Nastase

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„Feri, ne tedd!” – fogja le Klára Gyurcsány Ferenc remegő kezét. De a volt miniszterelnök nem hagyja magát, kitépi a karját a szorításból, szinte eszelősen rántja halántékához a pisztolyt. A letartóztatására érkező rendőrök lépte már a szemlőhegyi villa alagsorából hallatszik, percek kérdése, és feltörik a dolgozószoba ajtaját.

„Feri ne tedd, nem éri meg, jobb vagy ezeknél!” – kiáltja szinte egyszerre Gréczy és Vadai, miközben Molnár a páncélt túrja át égetni valóért, egyéb hasznos holmiért.
„Bolgár már élőben?” – ereszti le egy pillanatra a fegyvert Gyurcsány.

„Igen, itt vagyunk! A demokraták közössége veled van, élőben hallgatunk, miniszterelnök úr!” – hangzik megnyugtatóan a kihangosított BlackBerryből. „Jön Vágó is szolidarítani, a Henrik és Kuncze meg szakért, Mesterházy azt mondja, kivár” – teszi hozzá hadarva a rádiós műsorvezető, majd immár az éter felé szép érthetően közli a demokraták rádiójának számlaszámát.

„Hát akkor nincs tovább, Klára, nincs tovább, fiúk! Vágjunk bele!” – sóhajt fel a volt szocialista miniszterelnök. Felesége már nem tiltakozik, fejét a kezeibe hajtja. Vadai meredten figyel, még Molnár is felhagy a pakolással. A demokraták közössége a rádiók előtt kap a szívéhez.

Nyílik az ajtó, a fegyver elsül.

S a vízipisztoly a földre hull. Szép pirosan vigyorog Magyarországra. Bele mindannyiunk arcába.

A magyar ballib szatíra folytatódik.

Félreértés ne essék, nem hiszem, hogy bármi ilyesmi történne, ha a sukorói üzelmek miatt Gyurcsányért rendőrök jönnének. A vízipisztoly színe például bizonyosan pártszínű piros-sárga-zöld és kék lenne, s Molnár sem mackózna, hanem Fejtő-összest lapozgatna. A Demokratikus Koalíció píárosai odafigyelnek a részletekre is…

De tényleg félre a tréfával. S kérem önöket, ne keressenek rosszízű áthallásokat Fletó jövője és Adrian Nastase öngyilkossági kísérlete között sem. Egy „igazi magyar demokrata” ugyanis többnyire kényelmesebben menekül a törvény elől.

Mert Nastase ennyit tett. Menekült, immár kilátástalanul. Számára – hasonlóan sok, hazáját kizsigerelendő, hűbérként használó kelet-európai politikustársához – elképzelhetetlen lehetett, hogy nemcsak bíróság elé állítják, hanem el is ítélik.

Hiszen játszott ő is többször Dimitrovot a tekintetes esküdtszék előtt, unalomig ismételgetve, hogy őt, a kicsi, aranyos szociáldemokratát csak a fránya és gonosz politikai ellen akarja elítélni. De ami fontosabb: bő két évtizedig ott voltak a jól működő politikai alkuk. Nő, pia és korrupció – ezeket egyik oldal sem bolygatja, ez legyen az elit továbbélési tabuja.

Az elmúlt hónapokban ez a rendszerváltáskori, makkos cipős gentleman’s agreement megbukott. Válság van, a pénz elfogyott, nincs min osztozkodni Romániában. Csak a győztes maradhat, nincs második helyezett, második kifizetőhely. Traian Basescu jobboldali demokratái ezért mentek-mennek most ölre az államfő kormányát megbuktató új miniszterelnök, Victor Ponta szoclibjeivel. Ezért kerülnek felszínre a „Kapitány” viselt dolgai, s ezért van plágiumügy is. Utóbbiban egyébként maga Nastase is benne van: Ponta 2003-ban, doktori disszertációjának megvédése idején államtitkár volt a Nastase-kabinetben. S ki nem találják, ki volt az irányadó vezető tanára… Hát persze, hogy maga Adrian Nastase! Jóféle úrelvtársi összetartás ez.

A volt román szocialista kormányfőt szerdán befolyással való visszaélésért ítélte el két év letöltendőre a román legfelsőbb bíróság. Jogerősen, a rendőrök azért mentek érte szerda éjszaka. A határozat indoklásában a következő volt olvasható: „Adrian Nastase személyesítette meg 2004-ben a román politikai élet korruptságát, amit a román társadalom nem tűrhet meg, az igazságszolgáltatásnak pedig határozott választ kell adnia erre a jelenségre.”

Igencsak megfontolandó mondat. Ugyanis bár kétségtelen, hogy az exkormányfő elítéléséért mindent megtettek politikai ellenlábasai, attól még az ítélet nem volt politikai. A törvény nem a politikus Nastasét, hanem a politikai bűnöző Nastasét büntette.

S ez az a pont, ahol már lehet és érdemes is áthallásokat keresni.

Máté T. Gyula - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Tereb (146) Mondom a magamét (7561) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Gazdaság (706) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (18) Életmód (1) Vetítő (30) Belföld (11) Irodalmi kávéház (537) Politika (1582) Kultúra (7) Mozaik (83) Heti lámpás (312) Jobbegyenes (2793) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>