Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
cb0a70f9ca2bb5ad238c04d5bf687bd4.jpg

Elemzők: győzött a Fidesz, de billeg a kétharmad

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az MTI által megkérdezett szakértők szerint a Fidesz-KDNP a vasárnapi választás egyértelmű győztese, de az újabb kétharmados többség sorsa néhány egyéni választókerület eredményének végső alakulásától függ.

Hidvégi Áron szerint a Fidesz-KDNP választási győzelme azért jelentős, mert kormánypozícióból a korábbi ciklusok során ilyen arányú többséget senkinek sem sikerült elérni.  

A baloldali összefogás ellenzékből nem volt képes beváltani saját reményeiket, sőt négy évvel korábbi eredményein sem tudott jelentősen javítani - fejtette ki az elemző, aki szerint a baloldal koncepciója egyértelműen megbukott, és ez elsősorban Gyurcsány Ferenc „integrálásának" tudható be, ami megakadályozta a baloldal megújulását.  

Az elemző szerint a Jobbik erősödése egyértelműen a baloldali összefogás sikertelenségével áll összefüggésben, vagyis a kormánnyal szembeni protest szavazók a Jobbiknál csapódtak le legnagyobb arányban. A Századvég munkatársa ezzel összefüggésben ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a Jobbik, bár növelte támogatottságát, mégsem tudott második erővé válni és az egyéni körzetekben sem ért el látványos sikereket. Hozzátette: az LMP parlamentbe jutása sikerként is értékelhető, más szempontból azonban a párt veszített 2010-ben szerzett pozíciójából.  

A fővárosban elért baloldali sikerekről szólva Hidvégi Áron azt mondta, az MSZP és szövetségesei Budapest tradicionálisan baloldali kerületeiben nyertek egyéni mandátumokat, ahol nem ez, hanem a Fidesz-KDNP 2010-ben aratott győzelme volt szokatlan. Az elemző szerint emellett az is jól látható, hogy a kormánypártok a négy évvel ezelőtti eredményekhez hasonlóan most is stabilan megtartották előnyüket a vidéki választókerületekben.

Forrás: valasztas.hu

Juhász Attila, a Political Capital (PC) vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz éppen a kétharmados többség határán billeg. Ez még az egyéni kerületi eredményektől függően alakulhat, egy ezekben számukra kedvezőtlen végeredmény ugyanis elveheti a kormánypárttól a minősített többséget - fejtette ki, megjegyezve: a Fidesznek úgy lehet meg a kétharmados többsége, hogy szavazatszámra rosszabbul szerepelt, mint az elmúlt három választáson.

A Jobbik erősödése mindenképpen jelentős és az LMP bejutása is nagy eredmény, azután, hogy a párt kettészakadt és azután sok belső konfliktust élt át - fejtette ki Juhász Attila, aki kitért arra is, hogy nem váltak valóra azok a várakozások, amelyek szerint a kis pártok relatíve jelentős számú szavazatot  is kaphatnak, például a névazonosság miatt.   

A PC munkatársa a baloldali ellenzék vereségének legfőbb okát abban látja, hogy még a Fidesz által kialakított intézményes korlátok és hátrányok mellett is lehetőség lett volna jobb politikai teljesítményt nyújtani. A baloldali ellenzék sokáig egymással rivalizált, a 2013-as évet gyakorlatilag kihagyták, nem találtak hiteles, népszerű vezetőket, nem folytatattak egységes, hatásos kommunikációt, a kampány hemzseget az elszalasztott lehetőségektől.

Szerinte nem meglepetés a Jobbik eredménye, hiszen volt „becsatornázni" a kormánnyal szembeni elégedetlenség egy részét és közben egyben tartotta saját táborát is, országosan mérsékeltebb hangvételű kampány folytatott, míg helyi szinten sokszor alkalmazott szélsőséges üzeneteket is. Juhász Attila szerint így a közelgő EP-választás tétje lesz az is, hogy összességében az EU-ellenes szélsőjobboldali pártok mennyire erősödnek meg.

Juhász Attila szintén úgy értékelte, hogy a fővárosban jobban szereplő baloldal eredménye inkább bizonyos mértékű visszarendeződést jelent, hiszen Budapesten hagyományosan nem a jobboldali pártok az erősebbek.

MTI

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2778) Tereb (146) Történelem (17) Belföld (10) Mondom a magamét (7501) Titkok és talányok (12) Gazdaság (702) Életmód (1) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1309) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (537) Egészség (50) Kultúra (6) Heti lámpás (310) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Sport (729) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Politika (1582) Tv fotel (65) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>