Ma 2022 október 04. Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
7ff3f942fb522c125f7458c31bdf576b.jpg

Egy diktatúra soha nem lehet jobb a demokráciánál

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egy diktatúra - legyen annak bármilyen színe: barna vagy vörös - soha és semmilyen vonatkozásban nem lehet jobb az emberi közösség számára, mint a szabadságra épülő demokrácia rendje.

Ha mégis ez a látszat keletkezne, akkor mi, demokratikus politikusok rosszul tesszük a dolgunkat - hangsúlyozta a Fidesz elnöke, aki szombat este részt vett a vasfüggöny megnyitásának 20. évfordulója alkalmából, a Thüringiai Tartományi Kormány által szervezett megemlékezésen.

 A rendezvény Teistungenben, a volt keletnémet-nyugatnémet határ egyik állomásán, az itt létrehozott múzeumban zajlott. Orbán Viktor "20 év változás Közép-Európában" címmel tartott előadást. Ebben kifejtette: büszke arra, hogy Magyarország egyik eszköze lehetett Németország újraegyesítésének, hiszen több mint ezer éves közös történetünk, közös sorsunk van. Számos jó és rossz szövetséget kötöttünk már, 1989-ben a szabadságra és az emberi méltóságra szövetkeztünk egymással – mondta a pártelnök.

 

Orbán Viktor hangsúlyozta: az új rend építése, a diktatórikus rendszer valódi átalakítása nem valósulhat meg, ha nem tudjuk megbecsülni a szabadságot, ha megjelenik a relativizmus, amikor relatívvá lesz a különbség szabadság és diktatúra között. Ezért kell a demokráciában is azokra az értékekre építenünk, amelyek a diktatúrában megtartottak bennünket: az emberi szolidaritásra, a keresztény hitre és az emberi méltóság tiszteletben tartására. Ezzel összefüggésben a pártelnök utalt arra is: a pénzügyi válság és az általa millióknak okozott szenvedés nem valamilyen személytelen piaci folyamatok, tőlünk független törvényszerűségek következménye, hanem konkrét emberek erkölcsi fogyatékosságának eredménye, akik loptak, csaltak, hazudtak, és mások rovására akartak meggazdagodni.

Leszögezte: Kelet-Közép-Európában a szabadság, a jog és a jó összetartozására akarjuk építeni egész Európa jövőjét. A mi dolgunk, a felszabadult népek dolga, hogy az európai architektúrában megjelenítsük ezeket az értékeket: az emberi szolidaritást, a keresztény hitet és az emberi méltóság tiszteletben tartására épülő politikát – mondta.

Orbán Viktor délután négyszemközt tárgyalt Dieter Althaus tartományi miniszterelnökkel is. A megbeszélésen szóba került, hogy a pénzügyi válságot sem Thüringiában, sem Magyarországon nem lehet kezelni megszorításokkal, csak gazdaságélénkítéssel és a politika megújításával. Jövő vasárnap tartományi választások lesznek Thüringiában, szó volt az esélyekről, és arról a nagy átalakulásról, melynek eredményeként Európában a jobbközép pártok kerültek kormányzati pozícióba, így rájuk hárul majd annak az új rendnek a megteremtése, mely a pénzügyi válságból tanulva a demokratikus államok ellenőrző és szabályozó szerepét megerősíti.

 orbanviktor.hu

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Vetítő (30) Politika (1581) Irodalmi kávéház (514) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (260) Sport (729) Egészség (50) Mozaik (83) Kultúra (6) Flag gondolja (33) Szépségápolás (15) Belföld (8) Mozi világ (440) Autómánia (61) Gazdaság (667) Jobbegyenes (2432) Titkok és talányok (12) Történelem (15) Nagyvilág (1464) Tereb (142) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Mondom a magamét (6349)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>