Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
af5c98fb98014de87e220b0f4984829d.jpg

Csermely Péter: Imre, te mit tennél?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az alábbiakban megpróbáljuk összegezni, hogy miképpen készülődik az ellenzék baloldali része az október 23-i nemzeti ünnepre. Kísérletünk nagyra törő, ám szükségképpen hevenyészett, ugyanis még lazán sem tartozunk a baloldalhoz, belső kommunikációjuktól el vagyunk zárva,{...}

{...} arról pedig végképp nincs szó, hogy a baloldali stratégiai műhelyek gurujai, jógijai és bódhiszattvái beavattak volna minket különböző koncepcióik titkaiba, amiért egyébként mentálhigiéniai okokból nem győzünk elég hálásak lenni.

Nem, a háttér erőviszonyait, a színfalak mögötti akciókat, cseleket és csapdákat nem ismerjük, amiből dolgozni tudunk, az a nyilvánosságra hozott, hivatalos, tehát előzetesen nyilván legömbölyített és tükörsimára csiszolt bejelentések halmaza. Önnek, aki ezt olvassa, tudnia kell, hogy vázlatunk érvényessége múlékony, tegnap írtuk, s könnyen lehet, hogy ma már más a helyzet, ám ez esetben tanulmányozza sorainkat azzal a jóleső borzongással, hogy mára ugyan változott a kép, ám valaha, konkrétan tegnap, bizony még így álltak a baloldal közös dolgai. Vagy nem közös dolgai.

Tehát.

A Milla, vagyis az Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű civil szervezet, amely időközben egyesületté alakult, szóval a Milla október 23-ra tüntetést szervezett. Itt felszólal majd Bajnai Gordon volt miniszterelnök, kinek beszéde az előzetes hírek alapján gyújtó hangú felhívás lesz, minek következtében rendesen el lesz zavarva a kormány és a kétharmad, ám az is lehet, hogy visszafogott tónusú értékelést hallanak majd az egybegyűltek, ez esetben a kormány és a kétharmad még húzhatja egy rövid ideig. Bajnai Gordon valamit mond, ez biztos, ez a kályha, amitől el tudunk indulni.

Ám már ez is baj, hiszen Gyurcsány Ferenc, egy másik volt kormányfő, jelenleg a Demokratikus Koalíció elnöke, nagyon szomorú emiatt, mármint hogy Bajnai Gordon beszédet mond, ugyanis Gyurcsány Ferenc úgy véli, hogy Bajnai Gordonnak nem kellene beszédet mondani a Milla rendezvényén, hanem valahol máshol kellene szólnia, és nem is azt kellene mondania, amit mondani fog, hanem mást, noha Gyurcsány Ferenc ezt a bizonyos Bajnai-szónoklatot nem ismeri, hiszen még nem hangzott el. Gyurcsány Ferenc nem is fogja élőben hallani Bajnai Gordon beszédét, mert nem lesz ott a tömegben, ugyanis a Millát nem szereti, ezért őt aztán várhatják, direkt nem megy oda. Máshol lesz, pártjával együtt, meg is mondta, hogy a Demokratikus Koalícióból senki ne kóboroljon a Milla-tüntetésen, mert a Milla nem jó. A DK két fontos politikusa mégis azt nyilatkozta, hogy odamegy, vagy mégsem, de ha nem mennének, akkor azért nem mennek, mert más dolguk akad majd, és nem azért nem mennek, mert Gyurcsány Ferenc rájuk szólt, hogy ne menjenek.

Az MSZP nem lesz ott a Milla tüntetésén, mármint így nem lesz ott, hogy MSZP, ellenben ott lesz sok vezető politikusa, feltéve, hogy elmennek, ami viszont erősen kétséges. Némelyiküknek más programja van, ám ettől még lehet, hogy elmegy, némelyikük ráér, ami viszont nem jelenti automatikusan azt, hogy ott is lesz, bár közülük többen megígérték, hogy talán. A párttagság mehet, sőt, eddig úgy volt, hogy az MSZP ad még különbuszokat is, de időközben az történt, hogy az MSZP mégsem ad különbuszokat, tehát a Milla tüntetése után sóvárgó MSZP-tagok továbbra is mehetnek ugyan, de vegyék tekintetbe, hogy a különbuszozás ugrott, bár e kérdésben még történhet visszarendeződés, nem is egy. Az MSZP amúgy a Szolidaritás Mozgalom rendezvényére elment volna, és a Szolidaritás Mozgalom várt is mindenkit, de más nem jelentkezett, így aztán a Szolidaritás Mozgalom a saját programját lemondta, és a Millához csatlakozott, hozzájuk viszont az MSZP nem megy, ugyebár.

Az LMP, mint olyan, nem lesz ott Milláéknál, aki az LMP-t keresné ott, az hoppon marad, ám vigasztalódhat azzal, hogy LMP-seket viszont talál majd, mert magánemberként ott lesznek, legalábbis a párt egy része, mégpedig az a része, amely azt mondta, hogy esetleg elmegy. Vannak olyan LMP-sek is, akik eleddig azt hangoztatták, hogy magánemberként sem mennek el, ők tehát elvileg nem lesznek ott, persze, még meggondolhatják magukat.

A Milla mindenkit arra biztat, hogy hozzájuk csatlakozzon, de csak magánszemélyként, mert ők ugyan egy politizáló egyesület, és 23-án is politikai tüntetés lesz, de pártok ne menjenek, mert a pártok politizálnak, sőt, némelyik párt különös módon évek óta cselekszi ezt, míg a Milla észre nem vette, és rájuk nem pirított. A 4K!-nak, azaz a Negyedik Köztársaság Mozgalomnak mázlija van, ők ugyanis még nem párt, csak beadták a párttá alakuláshoz szükséges iratokat, így aztán most még nyugodtan mehetnek 4K!-ként is és magánemberként is, dupla minőségben.

Párttagok egyébként is mehetnek, őket tárt karokkal várja a Milla, mert a párttagok nem politizálnak, csak a pártok. Pártlogók sem libeghetnek, mert a pártlogók pártokat jelképeznek. A Milla szerint a pártok károsak, és ők bizony nem lépnek bele a csapdába, mert elbotlanának az egymillió civillé válás útján, márpedig a trend őket igazolja, alig két éve kezdték az egymillió civilkedést, s íme, már vannak is pár ezren, sikerüket bizonyítja például, hogy Bajnai Gordon is náluk szólal fel, márpedig ő az MSZP és az SZDSZ közös kormányfője volt, tehát nem akárki, az MSZP-nek viszont külön pechje, hogy ők segítették miniszterelnöki pozícióba Bajnai Gordont, és támogatták is végig, ami azonban pártként megvalósított politizálásnak minősül, s emiatt most, tessék, nem mehetnek a Millához. Lázban ég a baloldali ellenzék, s mint látjuk, van is rendezni való ügy és viszony bőséggel.

Talán emiatt van, hogy arról az apróságról, hogy amúgy az október 23-i nemzeti ünnepen mire emlékezünk, nos, erről az elmúlt hetekben egyetlen szó sem esett a baloldalon.

Csermely Péter  - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1309) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7501) Mozi világ (440) Gazdaság (702) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (537) Flag gondolja (36) Politika (1582) Kultúra (6) Belföld (10) Gasztronómia (539) Heti lámpás (310) Tereb (146) Egészség (50) Nézőpont (1) Életmód (1) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Jobbegyenes (2778) Sport (729) Történelem (17)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>