Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
59cf964b051130bf13b8abfe168a6baf.jpg

Bekamerázott életek

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„Janiczak Dávid bizonyára Orwellt sem olvasott...”Háromféle ember van. Az egyik érzi, mi az erkölcs, tudja, mi a törvény. Hogy mit tehet, s mit nem tehet meg a másik emberrel.

A második típus ott hág át erkölcsöt, szabályokat, ahol csak tud, de igyekszik a törvény betűivel megfogalmazott határon belül maradni. A harmadik nem tud sem erkölcsről, sem törvényről, arról meg végképp fogalma sincs, mi fán terem „a másik ember”, mert számára csak két egység létezik: én és a többiek.

Gondolatban mindenki besorolhatja valamelyik kategóriába az ózdi polgármestert, akinek az jutott eszébe, hogy a ]]>közmunkásokat ezentúl kamerákkal figyelteti]]>. Nyilván nem bajlódott azzal, hogy mielőtt a város pénzén beszerzi és fölszerelteti a kamerákat – beleértve azt a két csodaszemüveget, amelyekbe bele van építve egy miniatűr felvevő –, megismerje az erre vonatkozó állampolgári jogokat, vagyis a törvényt. Janiczak Dávid bizonyára Orwellt sem olvasott, akinek 1984 című regényében a totalitárius állam belügyi központja minden állampolgárt kamerákkal figyeltet, ezzel kiiktatva a magánéletet.

A cél itt kétségkívül kisebb volt: a jobbikos polgármester mindössze azt akarta kifürkészni, nem lazsálnak-e a közmunkások, nem károsítják-e meg a várost hosszúra nyúló pihenőjükkel, ötvenezer forintos havi munkabérükért (egy sztárügyvéd óradíja) ledolgozzák-e a nyolc órát. Az egyszerű gondolkodású polgármester talán arra jutott, hogy mivel a nagykutyák szobájába sajnos nem szereltethet föl kamerát (pedig de jó lenne tudni, egy-kétmilliós keresetükért mivel töltik a munkaidejüket), hát megfigyelteti a kiszolgáltatottakat. Nem törődött vele, hogy ez az intézkedés sértő annak az amúgy is megalázott helyzetben lévő embernek, aki elvesztette a munkáját. Talán fel sem fogta, hogy a közmunkaprogramot így ő maga fordította visszájára. A munka világába ugyanis csak az vezethető vissza, akinek a méltóságát a nagy segítségadás közepette nem vették el. Az önérzetében megtiport ember falat von maga köré, remény helyett a dac és a harag élteti.

Az ombudsman, Péterfalvi Attila állásfoglalása egyértelmű volt: ez az intézkedés sérti a közmunkások emberi méltóságát, „teljességgel jogellenes”. Azt is megtudtuk, hogy ha egy közterületen térfigyelő kamerák vannak, amelyek segítik a rendőrség munkáját, s rögzítik a közmunkát végzők tevékenységét, azok a felvételek ellenük akkor sem használhatók fel, mert ezeket a kamerákat a bűnözés visszaszorítására alkalmazzák. Mivel hazánkban az a nagy közös tapasztalat, hogy minél magasabb pozícióban van valaki, annál többet enged meg magának, üdítő májusi fuvallatként hatott az ombudsman kitétele, miszerint a közmunkások magánszférájának védelme szélesebb körű, mint a közfeladatot ellátó polgármestereké. Vagyis az átlagpolgár védelme magasabb fokozatú, mint a politikusé. Amiből persze nem következik, hogy ha egy közmunkás bekamerázza a polgármester irodáját, alacsonyabb büntetésre számíthat, mint amilyen mértékű lehet a polgármester felelősségre vonása. (Ha egyáltalán történik ilyesmi.)
Jó lenne tudni, hogy egyes polgármesterek gyakorlatában pszichésen mi ez a közmunkáskomplexus. Nehéz elfelejteni azt a vi-deót, amelyen egy érpataki közmunkásnak, aki kapatos állapotban kifakadt, a polgármester előtt olyan jobbágyi bocsánatkérést kellett produkálnia, amilyet talán még a cári Oroszországban is túlzásnak tartottak volna. És ott sem volt senki, aki azt mondta volna az idős közmunkásnak: ember, ne alázkodj meg!

Körmendy Zsuzsanna - mno.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Történelem (17) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (537) Tereb (146) Mozi világ (440) Nézőpont (1) Kultúra (6) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Heti lámpás (310) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Jobbegyenes (2778) Sport (729) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1309) Mondom a magamét (7501) Életmód (1) Vetítő (30) Belföld (10) Gazdaság (702) Flag gondolja (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>