Ma 2024 május 13. Szervác, Imola napja van. Holnap Bonifác napja lesz.
2a09ab77657609d290ad814dd2126fed.jpg

Bajnai az LMP és a 4K! közé állhat

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A 4K! nem csatlakozik az Együtt 2014 mozgalomhoz, ellenben törekszik arra, hogy még a választások előtt megállapodást kössön a demokratikus erőkkel – áll a magát új szociáldemokrata pártként meghatározó politikai tömörülés közleményében.

A szervezet október 23-a előtt még arra buzdította szimpatizánsait, hogy minél többen menjenek el a Milla Szabad sajtó útra meghirdetett, Bajnai Gordon volt kormányfő politikai visszatérésének színteréül szolgáló tüntetésre. A 4K! mostani bejelentése azért is érdekes, mert nemrég még a formálódó Bajnai-mozgalom potenciális szövetségesének tartott LMP közös demokrácia-programot dolgozott ki a 4K!-val.

Bajnai Gordon volt szocialista miniszterelnököt a 4K! a régi, igazságtalan rendszer részének tartja, ezért nem látja értelmét, hogy belépjen a mozgalmába – áll a párt mai közleményében. „Annak az erőnek a megszervezését tartjuk a feladatunknak, amely változtatni akar az elmúlt húsz év társadalmi igazságtalanságain és durva egyenlőtlenségén. Ennek érdekében a nyár során az Új pólus nevű szövetség kialakításán dolgoztunk az LMP-vel, a Millával és a Szolidaritással közösen. A Szolidaritás és a Milla azonban ősszel sajnos úgy döntött, hogy feladja a tervet, és inkább beáll az egyik volt szocialista miniszterelnök mellé" – mondta Istvánffy András, a 4K! elnöke.

A 4K! a megújulás szempontjából hiteltelennek tarja a szocialisták egykori miniszterelnökét, aki a jelenlegi kormányhoz hasonlóan az egyenlőtlenségeket növelő megszorító politikát folytatott, ezért nem látja értelmét annak, hogy beálljon a Bajnai-mozgalomba. – áll a közleményben.

Néhány héttel ezelőtt ugyanakkor a 4K! minden szimpatizánsát és tagját arra buzdította, hogy az október 23-ai nemzeti ünnepen vegyenek részt az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért Facebook-csoport (Milla) demonstrációján . Bajnai Gordon volt miniszterelnök akkori fellépéséről kialakult vitával kapcsolatban azt írták: „A 4K! számára a Milla tüntetés felszólalóinak névsora garancia arra, hogy a közös alapértékek képviseletén túl eszmeileg sokszínű lesz a demonstráció, hiszen Bajnai Gordon mellett a radikális baloldali Tamás Gáspár Miklós vagy a konzervatív Balavány György is beszédet mond, így mindenki, aki elkötelezett a köztársaság iránt, nyugodtan részt vehet tüntetésen, attól függetlenül, hogyan ítéli meg a volt miniszterelnök tevékenységét."

Az LMP és a 4K! közös programot is összeállított. A dokumentum célja az akkori (október 20-i) tájékoztatás szerint az volt, hogy meghatározza egy jól működő demokrácia kereteit. Jávor Benedek LMP-frakcióvezető szerint a program mentén 2014 után helyreállítható az alkotmányosság, de foglalkoznak az antikorrupciós fellépés, a sajtószabadság és a méltányos választási rendszer kérdésével is. A politikus szerint szükség van a magyar politikai mezőben egy olyan együttműködésre, ami a közös elképzelések köré szerveződik, választási szövetségről ugyanakkor még korai beszélni.

Ebben a nyilatkozatában Jávor Benedek Bajnai Gordon szerepvállalásáról azt mondta: izgalmas kérdés, és meg kell vitatni, hogy egy középre tartó új kezdeményezésben van-e helye a volt kormányfőnek, azt azonban nem tartja elképzelhetőnek, hogy ehhez az esetleges társuláshoz „fegyverhordozóként" az LMP is csatlakozzon.

Ugyanakkor Jávor Benedek október 24-én, a Bajnai-mozgalom zászlóbontása után egy nappal már azt nyilatkozta: az LMP novemberi kongresszusa fog dönteni arról, hogy célszerű-e csatlakoznia a pártnak a Milla, a Szolidaritás és a Bajnai Gordon vezette Haza és haladás Egyesület által alapított Együtt 2014 mozgalomhoz. Jávor Benedek frakcióvezető szerint együttműködésről csak akkor lehet szó, ha az LMP erős garanciákat kap arra, hogy megvalósulnak az általuk képviselt értékek.

hetivalasz.hu - I.L.L.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (18) Belföld (11) Kultúra (9) Sport (729) Heti lámpás (313) Mozaik (83) Jobbegyenes (2802) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Egészség (50) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Gazdaság (708) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Politika (1582) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7595) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Vetítő (30) Életmód (1) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>