Ma 2024 április 24. György napja van. Holnap Márk napja lesz.
579f225641bc95708de76f6574332330.jpg

A szabadság napja

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Tükörbeszéd folyik ma Magyarországon – fogalmazott az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 56. évfordulója előtt a békemenet egyik szervezője, Fricz Tamás politológus

Tükörbeszéd hallatszott a tegnapi ]]>megemlékezéseken]]> minden hullámhosszon: nagyjából mindenki ’56 örököse, demokrata és szabadságpárti volt, a változásról beszélt, és éreztette az elszegényedés miatti aggodalmát. Mégsem egymást erősítő, hanem egymás ellen hangolt beszédek sorjáztak.

Jól tudjuk, 1956 ezerarcú volt, a moszkovita Nagy Imrétől a kommunista Angyal Istvánon, a szocdem Kéthly Annán, a parasztpárti Bibó Istvánon és a hamar aktivizálódott polgári politikusokon, a munkástanácsok képviselőin és az ultrakonzervatív Mindszenty Józsefen át a harcok számtalan ismert vagy névtelen hőséig, a pesti srácokig mindenki szabad és független Magyarországot akart. Az ország ma is ezerarcú, csak éppen a közös cél nem látszik. A főváros utcáin tegnap százezrek hömpölyögtek, családi programok és politikai nagygyűlések várták az emlékezni, illetve a véleményüket hallatni vágyókat. A metrón békésen utazott együtt a szünetmentesen sugárzó Klubrádió kitűzőjét viselő, az Árpád-sávos zászlót cipelő és a miniszterelnök beszédét meghallgatni igyekvő honpolgár.

Nem féltek egymástól és attól sem, hogy megismétlődik 2006: a hatalom szétveri a megemlékezést, embereket nyomorít meg, a kormánypárti értelmiség színe-java pedig félrenéz, megtagadja a szolidaritást a szenvedőktől. Ilyesmi ma elképzelhetetlen. Tegnap minden ellenzéki tüntető eleven cáfolatává vált az őt hergelő értelmiségnek: a demokrácia alapját jelentő vélemény- és gyülekezési szabadság csorbítatlanul létezik. És itt kell a leghatározottabban kiállnunk a munkavégzés közben inzultált, megvert indexes újságíró mellett; bántalmazására nincs mentség, az elkövetők belerondítottak ’56 ünnepébe.

Középen a semmi van, nem az igazság: hol tükörbeszédek vannak, ott az egyik nyilvánvalóan hamis beszéd. Ha van összekötő kapocs 1956 és 2012 között, akkor az a nemzeti szuverenitás témája, vágya, igénye. Magyarországot nem szabadság- vagy demokráciahiány, hanem szociális deficit sújtja, és leginkább emiatt van jelentősége annak, hogy a kormány hogyan birkózik az IMF-fel és a bizonyos nemzetközi pénzügyi, gazdasági csoportok érdek-képviseletévé züllött Európai Bizottsággal. Igazán megható, amikor különös módon előadott szónoklatában ]]>Bajnai Gordon]]> a szegénységről ömleng, de az említett érdekcsoportok helytartójaként – rejtély, mit keresett vele egy színpadon az antikapitalista Tamás Gáspár Miklós – mégiscsak ő vett el egyhavi nyugdíjat és közalkalmazotti bért, nézte tétlenül a devizahitelesek vergődését. Amúgy jól emlékszik, 2010-ben a változásra szavaztak a polgárok: arra, hogy az a kormányzás, amelyet éppen akkor ő testesített meg, szűnjön már végre meg. Súlyos ügyekkel terhelt üzletemberi múltját ismerve pedig gyurcsányi gátlástalanság a részéről korrupciót meg hűbérurakat emlegetni.

Az meg egyenesen szánalmas, hogy azért ácsolt neki színpadot az utóbbi húsz évvel szembeforduló Milla – akkor már Vona Gábor, Schiffer András vagy Dopeman jobb választás lett volna –, mert úgymond õ a legkevésbé hiteltelen figura a volt szocialista kormánytagok közül.

Amikor elindultam a Milla-gyűléstől a jóval nagyobb, méltóságteljes tömeg által megtöltött Kossuth tér felé, valamelyik szerencsétlen szónok szájából a fasisztoid kormány szavakat fújta utánam a szél. Mintha Gerő Ernő csőcselékezett volna ismét, hogy a címzettek most is elengedjék a fülük mellett a hőbörgést. Múlt és jelen összeért. Ez volt az idén ]]>október 23.]]>

Szerető Szabolcs - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Politika (1582) Életmód (1) Mondom a magamét (7561) Sport (729) Mozaik (83) Jobbegyenes (2793) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1310) Gasztronómia (539) Tereb (146) Tv fotel (65) Kultúra (7) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (537) Egészség (50) Nézőpont (1) Heti lámpás (312) Gazdaság (706) Történelem (18) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Belföld (11) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>