Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
8c7d8bed7a88605927717d0ec3f7ef2d.jpg

A gyűlöletkufárok

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Politikai kérdésekben leginkább az érzelem vált döntővé. Az egyén és általában az egész közösség tekintetében is. A legtöbb állampolgár, amikor kialakítja véleményét, nem az eszére, hanem a szívére hallgat.

Akik gondolkodnak is, esetleg számokat és tényeket keresnek, azok közül is kevesen, nagyon kevesen döntenek tisztán racionális érvek alapján. Alig akad ember, aki politikai programokat olvas vagy gazdasági statisztikákat búj; de ha igen, akkor is meghatározó marad az érzelmi kötődés (vagy taszítás) egy-egy ideológia, párt vagy politikus iránt. Ez a demokrácia természete.

Természetesen vannak, akik ideo­lógiailag elkötelezettek. Élnek köztünk olyanok is, akik egy-egy párthoz kötődnek mélyebb, tartósabb érzelemmel. És végül léteznek olyanok, akik egy politikushoz, egy emberi lény vélt vagy valós erényeihez kötik politikai döntéseiket. De az elkötelezettek vannak kevesebben.

Jóval több azok száma, akiknek a politikai érzelmeik kevésbé tartósak. Felszínesek. Egy-egy piciny benyomás alapján változhatnak. Történik valami, hall egy hírt, esetleg álhírt, olvas egy pletykát; s mindjárt átalakul érzelmi viszonyulása. Általában bizonytalan pártkötődésű, de végül mindig részt vevő polgárokról van szó. Ők azok (mivel számszerűleg többen vannak), akik eldönthetik a választásokat. Ez a tömeg pedig már többször is megváltoztatta párt­preferenciáját két választás közt. 1994-ben jobbról balra lépett, 2010-ben balról jobbra. Esetleg kommunistából nemzeti radikális lett, liberálisból konzervatív. Vagy Orbán-imádóból Medgyessy-kedvelő, majd Vona-követő lett. Vessünk csak egy pillantást a választási eredményekre! De mindenkinek akad ismerősi körében is erre példa.

Az érzelmeket mindig könnyebb manipulálni. Általában igaz, hogy negatív irányba még inkább. Félelmet, gyűlöletet, szorongást könnyebb kialakítani egy-egy tömegkommunikációs eszközzel, mint a „jóérzést”, az elégedettséget. Ráadásul a panaszra igen hajlamos a magyar. A rosszat előbb észreveszi. Amolyan bús, komorságra teremtett fajta. A magyar kultúra, a hagyományai mind-mind tükrözik, hogy vigadni is sírva szokott. Hát még sírni…

A szocializmus sem múlt el nyomtalanul. A magyar búskomorsága, panaszkodó jelleme tovább romlott. Okkal. Elég csak kimenni a piacra, elmenni egy színházba vagy beszélgetni a munkatársainkkal. „Ez sem jó, meg az sem.” Panasz, panasz hátán. Egy külső szemlélő, a magyart kívülről megismerő ezt még inkább láthatja. Ha van sütnivalója, akár ügyesen ki is használja.

Így talált rá a szocialista párt ismét Ron Werberre. A gyűlölet kufárjára. Aki már úgy tanulta, hogy a demokráciában az érzelmeket negatív irányba befolyásolva sok mindenről meg lehet győzni a tömeget. Aki már évtizedek óta így is műveli mesterségét. Gyűlölettel, félelemkeltéssel.

Ron most ismét Magyarországra érkezett. Felmérte a helyzetet. Megismerte az érzelmeket. Aztán döntött. A szocialista párt kiválasztotta a két legnépszerűtlenebb (nem azonos fogalom az alkalmatlansággal) kormánypolitikust, és mindjárt óriásplakátra tette. És ez még csak a kezdet. Ron riogatni fog. Félelmet, bizonytalanságot kelt majd közöttünk. Mert ha szorong a bizonytalan szavazó, már tett is egy lépést az ellenzék felé.

A választási kampány – sokak szerint – már a választások másnapján elkezdődik és négy évig tart. Mindenesetre a finis, a végső sprint mindig a végén van. Most hamarabb elkezdődött. És nagyon úgy tűnik, hogy a szocialisták részéről nem szakmai érvekre, nem az ész meggyőzésére, hanem másfél év ijesztgetésre, félelem- és gyűlöletkeltésre kell számítanunk.

Nagy Ervin - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (17) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Egészség (50) Gazdaság (702) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7501) Nézőpont (1) Sport (729) Nagyvilág (1309) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2778) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Heti lámpás (310) Szépségápolás (15) Életmód (1) Tereb (146) Mozaik (83) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (537) Belföld (10) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>