Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
bd5138c4fa81521b4ed4dc9167eb8cc6.jpg

41 párt a Parlamentben?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

2010 február 15-ig 41 párt és mozgalom jelezte indulási szándékát az idei országgyűlési választásokon. Milyen szép és színes is lenne egy 41 párti parlament. Ott lenne azután igazi helyezkedés, tülekedés a bizottsági helyekért...

Az Országos Választási Bizottság (OVB) a(z eddigi) 41 aspiráns szervezet közül 39 indulását vette nyilvántartásba. Két szervezet már itt elvérzett. Így biztosan nem szavazhatunk áprilisban a Nép Oldali Párt és az Új Roma Kerekasztal Szövetség jelöltjeire. Hát, nem is tudom...

Mielőtt álmatlanul forgolódnánk, hogy kire is szavazzunk, azért lesz még kiből választani. Igaz, ennyi aspiráns közül csak azokra a pártokra, mozgalmakra, illetve jelöltjeikre tudunk szavazni, akik jelöltenként képesek összegyűjteni a 750 ajánlószelvényt. Egy kis matematika: 39 párt * 176 körzet *750 ajánlószelvény, az több, mint 5 millió ajánlás.
 
 
Ez természetesen nem lesz így. Nagy valószínűséggel nem találkozhatunk a szavazólapokon a Demokrata Unió, az Internetes Demokrácia Pártja, az Igazi Demokraták Klubja, a Magyar Republikánus Politikai Párt, a NEMZETI FORRADALMI PÁRT, a Néppárt.hu (?), a PETŐFI NEMZETI NÉPPÁRT, a MAGYAR REALISTA EGYSÉG ÉS BÉKE PÁRT, az SMS DEMOKRATA PÁRT, vagy a hosszú nevű SZÖVETSÉG AZ EGYSÉGES MAGYAR- ORSZÁGÉRT "Közbiztonság és De- mokratikus Közélet Szövetsége" jelöltjeivel.
 
Két évtizedes adóssága a magyar politikai elitnek, hogy nem oldotta meg hazánk kisebbségeinek a parlamenti képviseletét. Valószínűleg nem oldja meg a súlytalan Magyarországi Kisebbségek Pártjának indulási szándéka sem. Bár a második legnépesebb nemzetiség hazánkban a százezres németség, tudtommal önálló pártjuk nincs és az a helyzet, hogy a honi, meglehetősen bonyolult választási matematika alapján százezer ember (akinek jobb esetben is csak a 70-80%-a választópolgár) nem juttat be egy pártot a Parlamentbe.
 
A legnagyobb létszámú nemzetiség az igencsak megosztott cigányság. Itt is több aspiráns reménykedik a kellő számú ajánlószelvényben. Vajon képes lesz a EGYÜTT a MAGYARORSZÁGI ROMÁKÉRT PÁRT vagy a Liberális Roma Unió Párt a jelöltállításra? Ez legutóbb az Európai Parlamenti Választásokkor is csak az MCF ROMA ÖSSZEFOGÁS PÁRTnak sikerült. Igaz, sokkal kevesebb szavazatot kaptak, mint amennyi ajánlószelvényt összegyűjtöttek.
 
S a választási matek alapján csak azoknak a pártoknak van esélyük a Parlamentbe jutásra, azaz megugrani az 5%-os küszöböt, amelyek minden megyében képesek területi listákat is állítani és így van országos listájuk is.
 
Ez eddig általában nem sikerült a valaha dicső szociáldemokratáknak. Pedig most is lehetne ajánlószelvényekkel támogatni a MAGYARORSZÁGI SZOCIÁLDEMOKRATA PÁRTot, vagy a Szociáldemokrata Pártot, esetleg az Új Szociáldemokrata Pártot. Nem is beszélve a TÖRTÉNELMI SZÖVETSÉG, KISGAZDÁK- SZOCIÁLDEMOKRATÁK PÁRTról.
 
 
Nos, igen, a kisgazdák. Akik közül sokan a Fideszbe igazoltak a kereszténydemokratákkal együtt, vagy elaprózódtak a számtalan kisgazda formáció között. Valóban úgy gondolják a Független Kisgazda- Földmunkás és Polgári Párt tagjai, hogy labdába rúghatnak a választásokon, amikor indulni kíván a TORGYÁN-KISGAZDA-KOALÍCIÓ is? Igen, talán a politikusból celebbé nemesült Torgyán doktorra lenne szükségünk a Parlamentben. A minap láttam egy kirakatban az Antalltól Orbánig című könyvét. Sokat mondóan 2900 Ft-ról le volt árazva 400 Ft-ra. De így sem kapkodták...
 
 
A politikai középen is nagy a tülekedés. A Centrum Párt bár már néhányszor megvezette a választókat, még próbálkozik. Ahogy az SZDSZ és az MDF is összeborult, bár ennek a két törpepártban sem örül mindenki. Ki tudja, hogy Bokros Lajos mint miniszterelnök megmozgatja-e a választók fantáziáját?
 
Talán Magyarországon is egy igazi zöld párt hiányzik. Míg nyugaton sokszor kormányzati tényező a zöldek jelenléte, nálunk nem tudtak igazán gyökeret verni. Talán ez annak is köszönhető, hogy elaprózzák az erőiket. Kit is válasszunk? Egyszerűen csak a Zöldek Pártját? Vagy esetleg a ZÖLD DEMOKRATÁK-ZÖLD BALOLDAL- ZÖLDEK SZÖVETSÉGét? Sokak szerint a zöld mozgalomban is Lehet(ne) Más a Politika. Az LMP még okozhat áprilisban meglepetéseket, bár javarészt a liberálisoktól és a középre igyekvőktől szerezhet szavazatokat.
 
Vajon a baloldal megosztott-e?
 
Azt már tapasztaljuk néhány éve, hogy a szocialista párt nem baloldali párt. Meg is érdemlik a sorsukat érzéketlenségükért, népnyúzó magatartásukért. A Thürmer féle Munkáspárt 2006-ban kettévált, így az ex-munkásőrök kapkodhatják a fejüket, kinek is adják az ajánlószelvényeket. Esetleg a Nemzeti Munkáspártnak? Ez olyan fából vaskarika? Nálunk igen, hiszen a „mi” kommunistáink mindig internacionalisták voltak.
 
Ha már nemzet...
 
A FIDESZ-KDNP mellett (a legnagyobb ellenzéki párt sajnálatára) fényesen bontotta árpád sávos zászlaját a Jobbik. Ott lépdel a radikális nemzeti párt a szocialisták sarkában. Persze nem lenne a jobboldal (sőt az ún. radikális vagy nemzeti oldal) sem az, ami, ha itt is nem állnának többen sorba a szavazatokért. Talán még hisznek néhányan valamikori harmadik utas szövetségesnek a kézi vezérelt MIÉP-nek. Esetleg a Pajzs Szövetségnek...
 
 
Az esetleges nagy meglepetés még a Civil Mozgalom lehet. A nyíregyházi Seres Mária népszavazási kezdeményezésével felkavarta a politikai állóvizet. 600 ezer ember adta a nevét a végül elsinkófált népszavazáshoz. De ennyien biztosan nem fogják támogatni a pártosodó Civil Mozgalmat. Megjegyezzük, volt már egy „civil háttere” a Fidesznek is. A polgári körök...
 
Lehet, hogy egy nagy összefogásra lenne szükség? De ezt valószínűleg nem a szintén indulni szándékozó Összefogás Párt fogja megvalósítani.
 
 
 
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Egészség (50) Politika (1582) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1310) Flag gondolja (36) Kultúra (7) Sport (729) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Gazdaság (705) Életmód (1) Jobbegyenes (2788) Irodalmi kávéház (537) Belföld (10) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7546) Vetítő (30) Történelem (18) Heti lámpás (312) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>