Ma 2024 október 10. Gedeon napja van. Holnap Brigitta napja lesz.
Kupecok

Kupecok

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Churchill kupec eladta Kelet-Közép-Európát a szovjeteknek.

Nyolcvan éve, 1944. október 9-én a hivatalos találkozóra Moszkvába látogató Winston Churchill brit miniszterelnök tiszteletére Sztálin díszvacsorát adott a Kremlben. Akkor már nem lehetett kétséges, hogy Németország elveszíti a világháborút. Ahogyan az sem, hogy a győztesek már a világ újrafelosztásán törik a fejüket. Az oldott hangulatban Churchill azzal állt elő, állapodjanak meg a Szovjetunió és a nyugati szövetségesek közötti befolyás százalékos arányairól a kelet-közép-euró­pai államokat illetően. Míg a tolmács fordított, Churchill az asztalon fekvő papírszalvétára felírta az érintett országokra tervezett „befolyási arányokat”, Sztálin elé tolta a fecnit, aki végigfutotta, majd jóváhagyólag egyenként kipipálta. Röpke pillanatok alatt felosztották Európa keleti felét.

Nemzetek jövőjéről – köztük a miénkről – döntöttek. Egy fecnin.

Eldőlt a sorsunk.

Churchill kupec eladta Kelet-Közép-Európát a szovjeteknek. Őlordsága utóbb így emlékezett vissza: „A százalékok, amelyeket leírtam, nem jelentettek többet, mint módszert a szándékainkban, hogy lássuk, mennyire bízunk egymásban.” Öblös hazugság volt ez a javából – éppen a dörzsölt angol ne tudta volna, mennyire bízhat meg a tömeggyilkos Sztálinban? Ámbár Churchill sem ment „emberségért” a szomszédba. Elég csak Drezdára gondolni. Negyvenöt januárjában az akkor már teljesen védtelen, kiszolgáltatott, katonai célpontnak nem számító német várost a finom lord parancsára porig bombázta az angolszász légierő. Százezer ártatlan ember maradt a romok alatt.

Pilhál György - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (36) Tereb (146) Kultúra (9) Heti lámpás (329) Politika (1582) Jobbegyenes (2853) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Mozi világ (440) Gazdaság (717) Belföld (11) Történelem (18) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Sport (729) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7871) Autómánia (61) Egészség (50) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Irodalmi kávéház (537) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>