Ma 2024 április 30. Katalin, Kitti napja van. Holnap Fülöp, Jakab napja lesz.
Nácigyanús lett a mogyoró

Nácigyanús lett a mogyoró

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
  A sötétbarna a mogyoró vajon milyen ordas eszméket tartalmaz?

Néhány hete a Magyar Idők is beszámolt ]]>Franco Albrecht]]> kettős életéről: a Bundeswehr főhadnagya 2015 decemberében gondolt egyet, és csak úgy, ukmukfukk, szíriai menekültnek regisztráltatta magát a Német Migrációs és Menekültügyi Hivatalnál, ami 2017 kora tavaszáig az égvilágon senkinek nem tűnt fel. Ekkor az osztrák rendőrség kezdeményezésére és közreműködésével kiderítették, hogy a kétéltű ember több társával, köztük egy osztrák tartalékossal együtt merényletet tervezett vezető német politikusok, így többek között Joachim Gauck korábbi államelnök és Heiko Maas igazságügy-miniszter ellen.

A gyanúsított tisztet letartóztatták, Ursula von der Leyen hadügyminiszter asszony, Angela Merkel közvetlen bizalmasa pedig maga vette kezébe a gyeplőt és mindenre kiterjedő vizsgálatot rendelt el, amely persze jó német szokás szerint a zűrzavaros menekültpolitika felett szemet hunyva a szélsőjobboldali, neonáci veszélyt vette célba és azt domborította ki. Ennek szellemében a katonai elhárító szolgálat hamarosan közölte, hogy a Bundeswehr szélsőjobboldali katonáival kapcsolatban 280 ügyön dolgoznak, ebből kilencvenhetet ebben az évben derítettek fel. Nem semmi, mondják az ilyenre erre mifelénk.

De a java még csak ezután jött! A miniszter asszony a szóban forgó ügyben hozott számos intézkedésének egyikével május elején, a szélsőjobboldali gondolkodás további terjedésének megakadályozására azonnali hatállyal betiltotta a Bundeswehrben a Daloljunk, bajtársak! című énekeskönyvet. A száztizenkilenc katonadalt tartalmazó gyűjteményt egyébként a szövetségi védelmi minisztérium adta ki 1991-ben, kimondottan belső használatra, a katonai hagyományápolás elősegítésére, százezer példányszámban, amelyből mára tízezer maradt forgalomban. A jelek szerint ugyancsak buzgón és sűrűn forgathatták. Sőt talán még haza is vittek belőle.

Érdemes részleteiben is feltárni a könyv betiltása körüli patáliát és műbalhét, illetve azokat a mellékkörülményeket, amelyek jól bizonyítják, hogy az 1991 óta eltelt huszonöt év alatt milyen reménytelenül mélyre süllyedt a német liberális demokrácia.

A miniszteri rendelet a bevonás mellett ugyancsak azonnali hatállyal megtiltotta a könyv három dalának további éneklését. Egész pontosan az első körben a Sötétbarna a mogyoró című bakanóta, illetve a Panzerlied (Páncélosinduló) és a Westerwaldlied esett a megkezdett tisztogatás áldozatául. A minisztérium szóvivője szerint a két utóbbival az a baj, hogy a náci időkben a nemzetiszocialista felsőbbrendűség kifejezését szolgálták. És erre éppen most jöttek rá, amikor a Bundeswehr egy főhadnagya minden további nélkül szíriai menekültnek adhatta ki magát! A Páncélos-induló egyébként központi helyet foglal el az 1965-ben készült amerikai sikerfilmben, A halál ötven órájában, és azóta sem akadt fenn rajta senki a világon. Most viszont a liberális pótcselekvés elterelő hadműveletként feketelistára tette.

Az ártalmatlan Westerwaldlied dallama egy XIX. századi népdal, amelyhez a masírozás ritmusára 1932-ben, tehát még Hitler hatalomra jutása előtt írtak szöveget, ám még nagyítóval sem találni benne semmiféle nemzetiszocialista felsőbbrendűséget, csak azt, hogy a katonák menetgyakorlaton vannak, és hogy a szép Westerwald hegyei között milyen hideg szél fúj.

Azonban a feketeleves, vagy ha úgy tetszik, a „barnaleves” még hátravan. Azt már a minisztériumi szóvivőnek sem sikerült elmagyaráznia, hogy a Sötétbarna a mogyoró vajon milyen ordas eszméket tartalmaz, és miért kell száműzni a Bundeswehr katonáinak ajkáról. Így hát csak olyan közhelyeket tudott mondani, hogy az első kritikus elemzés alapján a könyv néhány szövegrészletét már nem találtak összeegyeztethetőnek a mai, korszerű értékrenddel. Egyébként ennek a dalnak is megvan a maga sorsa. Hosszú-hosszú évekig szerepelt a holland popsztár, Heino repertoárjában, aztán az utóbbi években egyszerre csak szálka lett egyesek szemében, és hevesen kezdték bírálni az éneket is meg magát az énekest is. Holott a XIX. századból származó népdalt nemcsak a Wehrmachtban énekelték, hanem 1945 után az osztrák hadsereg, a Bundesheer is átvette. Ami pedig a tartalmát illeti: arról szól, hogy sötétbarna a mogyoró, sötétbarna vagyok én is, és hogy szeretőnek is sötétbarna lányt keresek magamnak. Hát igen, ezek a sorok, úgy látszik, már nem elég korszerűek. Vagy talán egyesek csőrét a sötétbarna szín piszkálhatta, amelyről ugye ebben a szövegösszefüggésben akár még a fekete és barna ingesekre is lehetne asszociálni. Csak egy kis fantázia kell hozzá.

A minisztérium tájékoztatása szerint a Bundeswehr hadtörténeti és társadalomtudományi centruma az első, spontán csonkítás után a belső vezetés bevonásával további alapos kritikának és elemzésnek veti alá a könyvet, majd ezt követően új formában és új tartalommal kívánják megjelentetni. Nem nehéz elképzelni azt az új tartalmat!

A magánéleti szférában vagy a kommentek világában létező második német nyilvánosság próbált ellenállni. Egyesek áprilisi tréfának gondolták a régi katonadalok betiltását, és Angela Merkel kezét látták a dologban, mások erősen fogadkoztak, hogy továbbra is énekelni fogják a Páncélosindulót, amelyet a YouTube-on jelen állás szerint 5,2 millióan tekintettek meg, ismét mások – ha már lúd, legyen kövér – keserű akasztófahumorral a könyv elégetését követelték, és volt olyan is, aki csak ennyit mondott: eldobom magam a röhögéstől.

Ennek ellenére ne legyenek illúzióink. A választásokon a relatív többség mégis Angela Merkelre fog szavazni, vagy rosszabb esetben a mégoly rémisztő Martin Schulzra. Mert nemcsak a szegénység nagy úr, hanem a jólét és a biztonság is. Miért hagynák el a járt utat a járatlanért?

Ircsik Vilmos

A szerző író, műfordító

]]>www.magyaridok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Belföld (11) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Történelem (18) Jobbegyenes (2794) Mozi világ (440) Életmód (1) Nézőpont (1) Kultúra (7) Gazdaság (707) Mozaik (83) Sport (729) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (537) Politika (1582) Heti lámpás (312) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7571) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (36) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>