Ma 2021 május 15. Zsófia, Szonja napja van. Holnap Mózes, Botond napja lesz.
Rommel az egyetemen

Rommel az egyetemen

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Nem csodálom.

Ha vannak szimbolikus pillanatai egy-egy történetnek, ha léteznek valóságban felbukkanó plot-pointok, akkor a Heti Világgazdaság tragédiája most érkezett ide. Álfelháborodásának, izzadságszagú nekigyürkőzésével a Hvg belezuhant abba a zavaros dögkútba, amelyből a minap egy hitlerbajusszal felékesített, metoo hősnő integetett felénk…

A hetilap – átvéve a Népszava, illetve annak tollnoka, Juhász Dániel modoros mű-bosszankodását – kiszerkesztette a Miseta Attilának, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektorjelöltjének pályázatában felbukkanó idézetet: „Ne adj olyan parancsot, amit nem lehet végrehajtani!” Ál-haragara gyúlva állapította meg, hogy az idézet Erwin Rommeltől származik. Majd így folytatta: „Úgy tűnik, a szenátust ez nem zavarta döntésében. A lap (mármint a Népszava) kereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, arról érdeklődve, hogy elfogadhatónak tartanak-e egy olyan jelöltet, aki a pályázatában egy náci tábornagy gondolatait idézi, de nem kaptak választ.”

Nem csodálom. Hülyeségekre a legtöbb minisztériumban nincs sajtóosztály…

Ami az idézetet illeti, helyénvalónak tűnik. Egy köztudottan kiváló katonatiszt csak tudja, milyen parancsokat érdemes kiadni. Hogy e tekintetben példaadónak tekinti őt a rektor-aspiráns, abban nincs semmi kivetnivaló.

Ezer idézetet használunk, olyan embereket citálva, akikről semmit nem tudunk. Azonban, ha utána kutatnánk, bizonyosan kiderülne, hogy a széltében-hosszában elterjedt idézetek kiagyalói között számtalan gazember volt. Némelyik maga a megrestesült gonosz. Hogy mást ne mondjak: „Luke, I am Your Father…”

De pont egy Rommel-idézetet kipécézni és azon eljátszani egy röhejes álfelháborodást, igazán méltatlan.  Nem a Népszavához, nem Juhász Dánielhez, aki bizonyára nagyon szeretne megfelelni környezetének, de méltatlan a jobb napokat látott Hvg-hez.

Rommelt ugyanis mindenki kedveli, aki egyáltalán tudja, hogy kicsoda.

Mint ahogyan kedvelte Hitler is és ha nem is kedvelte, legalább katonai tehetségét elismerte még Churchill is. Nem kellett sokat gugliznom, hogy megtaláljam: „Igen merész és ügyes ellenfél áll velünk szemben. Egy, a háború vérzivatarából kiemelkedő, nagy hadvezér” – mondta Rommelről 1942 januárjában, a brit alsóházban az angol miniszterelnök. (Legalább is a Wikipédia szerint…)

Rommel ugyanis jó arc. Vagy ez talán túlzás, de mindenképpen kiváló katona, aki megérdemli, hogy az utókor megemlékezzen róla.

Az álhisztit felvállaló Hvg-szerkesztő meg nem az.

]]>www.tutiblog.com]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Kultúra (6) Vetítő (30) Belföld (6) Történelem (14) Nagyvilág (1454) Egészség (50) Mondom a magamét (5294) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2026) Mozi világ (440) Tereb (138) Heti lámpás (255) Életmód (1) Politika (1578) Szépségápolás (15) Gazdaság (657) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (504) Flag gondolja (33)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>