Ma 2021 augusztus 02. Lehel napja van. Holnap Hermina napja lesz.
Például Kosztolányi

Például Kosztolányi

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Például ő, igen.

Nem mindig volt ám arckép a magyar irodalom arcképcsarnokában, valamikor hús-vér emberként járt-kelt ő is. És mint ilyen, politizált.

Olvasom Arany Zsuzsanna róla szóló kiváló könyvében, hogy a Tanácsköztársaság bukása után jobbról és balról egyaránt támadták. A vörös bécsi emigráció úgy érezte, hogy a szabadkőműves és hajdan Károlyihoz felettébb közel álló Kosztolányi elárulta őket, hiszen az Új Nemzedék Pardon rovatában vitriolos írásokat közölt és szerkesztett a baloldali vircsaftról. Leírta szépen, pontosan – és persze nemcsak ő, hanem kollégái is –, hogy miféle örökséget hagytak hátra a népbiztosok, a gyilkos terroristák, a hazug sajtómunkások, az úgynevezett baloldali értelmiség, amely egy perc alatt elpucolt, és ma is elpucol ebből az országból, ha nem az ő ízlésük szerint alakulnak a dolgok. De jobbról is támadták Kosztolányit, nekirugaszkodott például Szabó Dezső, aki maga is szépen együttműködött a bolsevik kultúrpolitikával, de azért kétkulacsosnak, zsidó zsoldban álló írónak ábrázolta írótársát.

Az indokok, amelyek Bangha Béla páter Új Nemzedékébe száműzték Kosztolányit, talán nem is felderíthetetlenek. Sajnos a lehetséges indítékok közül nem mindent szemrevételeztek irodalomtörténészeink, üdítő kivétel ismét Arany Zsuzsanna, akinek egyetlen részlet sem kerülte el a figyelmét. Az általa szállított életrajzi adatokat gondoljuk tovább, amikor – és ezzel már meg is érkezünk a jelenbe – azt állítjuk, hogy ha az embertől elveszik a legfontosabbat, a hazáját, ha elszakítják tőle a családját, akkor elemi erővel törnek fel benne a lényének, az egyéniségének legfontosabb sajátosságai. Akkor púder nélkül ott van előttünk az ember, akinek ha író a mestersége, őszintén le fogja írni nekünk gondolatait, fájdalmát.

Kosztolányi Dezső nem pusztán szabadkai születésű volt, de prózairodalmának fő anyagát a kisvárosi létből, a messze tűnt gyermekkorból, a bácskai tájból merítette. Fontos regényeinek (Aranysárkány, Pacsirta) kimondatlanul is Szabadka a helyszíne, novelláiban, még egyik-másik Esti Kornél-történetben is visszaköszön a „beteg, boros, bús, lomha Bácska”. Ezt a tájat, ezt a népet szakították el tőle, és vele a szülői házat, rokonságát, apját, aki nem tudta és nem akarta az új államnyelven letenni vizsgáit, ezért inkább lemondott iskolaigazgatói állásáról. Amikor a szerb megszállás hírét meghallotta, felesége visszaemlékezése szerint Kosztolányi „napokig nem mozdul ki a házból, égő arccal mered maga elé. Nem akarja hinni, nem akar belenyugodni. Kétségbeesve lázadozik. Fuldoklik a fájdalomtól. Ezekben a napokban új háborúról beszél, és azt mondja, abban ő is részt vesz.” Innen indul Kosztolányi Dezső küzdelme a magyarságért. Addig csak játék az élet, kávéházi mulatság, adomagyártás, szexkörút a cimborákkal, étel-ital, pletyka, ami adódik. Trianonnal azonban teljesen átalakul valami benne. Az Új Nemzedéknél megírja kétségkívül nem a legjobb, de a legigazabb cikkeit, ha kell, még korábbi önmagával szemben is nemzeti álláspontra helyezkedik. Megszerkeszti a Vérző Magyarország című kötetet, amelyet a kormányzónak ajánl, és hosszan elbeszélget az őt fogadó Horthy Miklóssal. Részt vesz az irredenta mozgalomban, és élete utolsó percéig a területek visszafoglalásának pártján áll, még akkor is, ha egy idő után a szomszéd népekkel szükséges kibékülés fontosságát is hangoztatja.

Bajban lesz magyarrá az ember. Amíg nincs tétje a nemzethez kötődésednek, olyan egyszerű minden. Ha azonban elvesztesz mindent, ha kiszorítanak a hazádból és a családodnak idegen katonák parancsolnak, a természetes kötelék, amely már addig is összekapcsolt honfitársaiddal, még erősebbé válik.

Ma is akadnak, akik villás nyelvükkel rágalmak özönét zúdítják a messze távolból az itthon maradottakra. Elgondolkodom, mit tennének válsághelyzetben a még köztünk élő mai Göndör Ferencek és Gábor Andorok? Nem kétséges, hogy ugyanazt, amit kedves elődjeik: holnap Bécsben lennének. Már most készülődnek, pedig semmi más nem történt, mint hogy nemzeti kormány vezeti Magyarországot. A helyzet annyiban kedvezőbb számukra, hogy senki nem fenyegeti őket, háborítatlanul hazudozhatnak, gyűlölködhetnek, hangulatot kelthetnek. És mellesleg gyűlölik mindazokat, akikre szellemi hódoltságuk nem terjed ki, hiszen az ő világukban a közülük származó legutolsó alak is értékesebb, mint tőlünk a legkiválóbb. Ha nem hódolsz, ha felülkerekedik benned a magyarság, akkor úgy járhatsz, mint Kosztolányi. Akkor máig „kisiklásnak” és „vállalhatatlannak” nevezik majd azt az életszakaszodat, munkásságodnak azt a részét, amikor féltő szeretettel, gondoskodással fordultál a hazád felé, és meg akartad óvni a tragédiától.

Legyünk őszinték: kit érdekel? Kosztolányi Dezső ma is Kosztolányi Dezső, hibáival, tévedéseivel, erényeivel együtt a valaha született egyik legeredetibb magyar költő és prózaíró. Közéleti példája is roppant fontos és tanulságos számunkra. Mindent a hazáért, mindent az igazságért: még akkor is, ha kellemetlen, ha nehéz és néha kilátástalan a küzdelem, még akkor is, ha az egzisztenciádat, a jövődet teszed kockára. Erkölcsben nincs alku, a hazádért mindig bátran ki kell állnod.

Mint például Kosztolányi. Aki 1920-ban így vélekedett az akkori kultúrharcról, és akinek tanúságtétele – sajnos – ma is aktuális.

„A kultúra ténylegesen ma is a magyarságé, mely éhezik és le van rongyolódva s nem a hivatalt, hanem a hivatást, nem hasznot és szerepet, hanem a célt, a tudást, az igazságot és szépséget szereti, azé az arisztokratikus fajtáé, mely a szemlélődést akarja, azé a »megváltott« kereszténységé, mely nem lohol tízszobás lakások és bankigazgatói milliók után s az életét szolgálatnak tekinti.”

Szentesi Zöldi László - ]]>www.888.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Vetítő (30) Mozaik (83) Flag gondolja (33) Sport (729) Irodalmi kávéház (505) Gasztronómia (539) Heti lámpás (255) Mozi világ (440) Politika (1578) Autómánia (61) Életmód (1) Tereb (138) Nagyvilág (1456) Mondom a magamét (5468) Jobbegyenes (2084) Történelem (14) Belföld (6) Tv fotel (65) Gazdaság (659) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>