Ma 2022 december 02. Melinda, Vivien napja van. Holnap Ferenc napja lesz.
Seszták Ágnes: A télfa nevű tréfa

Seszták Ágnes: A télfa nevű tréfa

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az idei durvasági rekordot Brüsszel tartja azzal, hogy a Grand Place-en nem állították fel a város karácsonyfáját, hanem egy 25 méteres úgynevezett „elektronikus télfát” építettek helyette, ami nem más, mint tévéképernyőkből összerótt installáció.

Amikor Goethe megírta Az ifjú Werther szenvedéseit, a benne emlegetett díszes karácsonyfa azonnal meghódította Németországot. Jókai Mór egyik karácsonyi novellája a Melyiket a kilenc közül? népmesévé színesedett a magyar irodalomban. Dickens Karácsonyi éneke állandóan szerepel a mozik és színházak műsorán, de nincs olyan gyermek, felnőtt is kevés, aki nem siratta el Andersen A kis gyufaárus lányát, aki sóvárogva nézi a gyönyörű karácsonyfákat, fagyoskodva a jéghideg utcán. Az újkori legendárium szerint az első világháborúban, 1914 karácsonyán a lövészárok két oldaláról előbb átkiabáltak a katonák, majd az ellenségek – a németek, a franciák és a skótok – összejöttek rövid időre, feledve a gyilkolást, barátkoztak, cigarettáztak, és hevenyészett karácsonyfáikon gyertyákat gyújtottak. John Lennon karácsonyi dalát az egész világ ismeri, Bob Geldof „Do they know it’s Christmas?” dalából hárommilliót adtak el, és ebből segítette az etiópiai éhezőket. Babits Mihálytól Juhász Gyulán át József Attiláig vagy Ady Endréig minden költőnknek megvan a maga gyönyörű karácsonyi verse, prózája.

Az isteni kisded születésének ünnepén százmillió keresztény gyújtja meg a gyertyát a karácsonyfán szerte a világon, és megy szeretteivel az éjféli misére. Lehet, hogy Jézus születése nem pontosan december 25. éjjelére esett, de a keresztények ezen a napon tartják 326-tól, az első niceai zsinat döntése óta.

A karácsony ünneplése meghódította a világot, és a Jézus születése felett érzett öröm mellett a család, a szeretet, az otthon és a békesség ünnepe lett, karácsonyfával, jellegzetes ételekkel és ajándékokkal. Évek óta próbálkoznak koptatni a karácsony fontosságát, kikezdeni az ünnep intimitását. A karácsony ugyanis hangsúlyosan családi ünnep, a szenteste a legszűkebb családé, apa, anya, gyerekek állják körül a fényben fürdő karácsonyfát, hogy másnap és harmadnap összejöjjenek a nagyobb rokonsággal, távolra szakadt testvérekkel, menyekkel, vőkkel, anyósokkal, apósokkal, unokákkal és a család barátaival. Lehet, hogy ez a zavaró? A család, melynek meghatározásával e pillanatban is adós az Európai Unió. Próbálták elvenni a kedvet azzal is, hogy évek óta hajtogatják, merő vásárlási őrületbe torkollik az egész, esztelen kiköltekezés, ki tud drágább ajándékkal előrukkolni. Ez azonban kétélű fegyver, mert a kereskedelem a nagy karácsonyi vásár bevételéről le nem mondana. Aztán jött a háziasszonyok szánása, hogy számukra az egész ünnep csak robot, rohanás a bejgli, a rántott hal és a töltött káposzta háromszögében. Egy baráti házaspár ezen felbuzdulva tavaly elutazott külföldre karácsonyozni. Először és utoljára, mondták utóbb, amikor hazajöttek.

Amerikában a karácsony szót igyekeznek kivésni a képeslapokról és a fejekből, New Yorkban a Rockefeller Center előtt most is hatalmas karácsonyfa ragyog, de a jelszó a Happy Holiday, mert igaz, hogy az amerikaiak túlnyomó többsége keresztény, de mi van, ha megsértődik, aki nem. Az idei durvasági rekordot Brüsszel tartja azzal, hogy a Grand Place-en nem állították fel a város karácsonyfáját, hanem egy 25 méteres úgynevezett „elektronikus télfát” építettek helyette, ami nem más, mint tévéképernyőkből összerótt installáció, változatos színekben pompázik, sőt öt euróért megmászható. A hivatkozás, hogy nem akarják megsérteni a 25 százalékos mozlim kisebbség érzékenységét.

Kérdés persze, hogy mi van a 75 százalékos többségű keresztények érzékenységével. Emellett az Egyesült Arab Emírségekben például 30 méteres karácsonyfák állnak a plázákban és szállodák előtereiben. Az Európai Unió alaptörvényébe gyávaságból nem vették be a kontinens keresztény gyökereit, most pedig télfát állítanak, és a karácsonyi vásárból téli vásár lett. A kereszténység cementezte össze Európát évszázadokon keresztül, de a betlehemi három királyok, a mágus bölcsek ma messze elkerülnék Brüsszelt.

Seszták Ágnes - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Politika (1581) Gazdaság (669) Nagyvilág (1304) Életmód (1) Mozi világ (440) Sport (729) Jobbegyenes (2485) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Tv fotel (65) Belföld (8) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (15) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Tereb (142) Mondom a magamét (6468) Heti lámpás (260) Irodalmi kávéház (516) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Autómánia (61) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>