Ma 2023 december 06. Miklós napja van. Holnap Ambrus napja lesz.
5d876f4d50eaa01f9048cbef7e592378.jpg

Mesebeli Afrika - Újra nyílhatott volna a kongói JFK-dosszié

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ez a hétvége is szomorú, megdöbbentő eseményeket hozott Afrikában (Tunéziában az újabb tüntetéshullám már az átmeneti miniszterelnököt is lemondásra kényszerítette, Líbiában al-Gaddafi csapatai véres harcokat vívnak minden egyes településért az ellenzéki megmozdulókkal, {...}

Dzsibutiban kemény kézzel fojtották el a további megmozdulásokat, Nyugat-Szaharában marokkóiak és szaharaiak küzdöttek az utcákon vagy lehetne beszélni a Marokkóban is egyre feszültebbé váló politikai helyzetről), de a mai posztban egy tényleg meglepő eseményről esik szó röviden: a mai nap délutánján felfegyverzett férfiak csoportja támadta meg a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában az elnöki rezidenciát és csapott össze a testőrséggel.

A támadással mindenesetre meg sem tudták közelíteni valószínűsíthető céljukat, hiszen már az első ellenőrző pontnál harcba bonyolódtak a katonaság tagjaival és a véres tűzharcban legalább 6 támadó és 3 katona életét veszítette. Különböző információk keringenek azt illetően, hogy maga a kongói elnök, Joseph Kabila az elnöki palotában tartózkodott a támadás idején, de a leginkább megbízható kongói források szerint igen, és az események után 1 órával elhagyta motoros rendőrök által felvezetett konvojával az épületet a repülőtér irányába.

]]>presidential palace]]>

Ezzel a támadással egyidőben egyébként a katonaság kokoloi logisztikai bázisán is volt lövöldözés, de annak a részletei még kevésbé ismertek, ami biztos, hogy több katona és támadó is életét veszítette ott is. Biztos tény, hogy néhány órával az incidens után egy labdarúgó-mérkőzés közvetítését félbeszakítva a kormányszóvivő, Lambert Mende elismerte a történteket, hangsúlyozta, hogy az elnöknek semmi baja nem történt és a bűnösök súlyos megbüntetéséről beszélt. Erre pedig sor is fog kerülni, hiszen a támadók közül minimum 8 a katonaság kezére került, többük jelenleg is kihallgatás alatt áll egy kinshasai laktanyában, úgyhogy valószínűleg a büntetés sem marad el. Maga az elnök később egy tanácsadó által kiszivárogtatott információ szerint a novemberi elnökválasztáson ellene induló ellenzékieket sejti az eseményeket mögött.

Hogy ez így van-e vagy ez csak egy rosszul kivitelezett másolata lett volna a ]]>mostani elnök édesapja]]>, ]]>Laurent Kabila 2001-es meggyilkolásának]]>, azt nem tudni, de a részletek valamilyen szintű ismerete mellett azért kijelenthető, hogy ez nem egy komoly puccskísérlet volt, mint ahogy a szóvivő hivatkozott rá, hanem inkább egy felbérelt csoport elrontott akciója Joseph Kabila megölésére (ha hihetünk a híreknek, akkor tényleg elég szánalmas kezdeményezés volt, sok támadó még lőfegyverrel sem rendelkezett, mindössze bozótvágókkal támadtak felfegyverzett katonákra). A helyzet a fővárosban egyébként nyugodt, nincs kijárási tilalom vagy bármiféle korlátozó intézkedés, egyedül az elnöki rezidencia és több állami intézmény őrségét erősítették meg, előbbinél még egy tank is feltűnt.

]]>they gave blood for Kabila]]>

A merénylet-kísérlet mögött állókról lehetne találgatni, de nem érdemes, hiszen egy hosszú listáról beszélünk, ha Joseph Kabila ellenségeiről van szó és már az elmúlt hetekben lehetett pletykákat hallani egy esetleges támadásról, a lázadó vezérből politikussá vált és most háborús bűnök miatt bíróság előtt álló Jean-Pierre Bemba hívei pedig már szabadítottak el erőszakot Kinshasában.

]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere 

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Gasztronómia (539) Politika (1581) Irodalmi kávéház (531) Egészség (50) Nézőpont (1) Életmód (1) Belföld (10) Autómánia (61) Kultúra (6) Vetítő (30) Tv fotel (65) Heti lámpás (281) Mozi világ (440) Nagyvilág (1309) Történelem (16) Jobbegyenes (2724) Flag gondolja (34) Szépségápolás (15) Gazdaság (694) Mondom a magamét (7252) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>