Ma 2023 június 06. Norbert, Cintia napja van. Holnap Róbert napja lesz.
Mennyibe kerül a monarchia az angoloknak?

Mennyibe kerül a monarchia az angoloknak?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ahogyan a több milliónyi alattvalójának, II. Erzsébet angol királynőnek is szorosabbra kell húznia a nadrágszíjat, ezért a királyi kiadásokat is csökkentik.

 A Buckingham Palota által nyilvánosságra hozott adatok szerint a március 31-ig terjedő évben a monarchia 38,2 millió fontba került, ez egy főre lebontva 62 pennyt jelent. Ez az összeg több mint 3 millió fonttal kevesebb mint a 2008-2009-es.

Az Egyesült Királyság közügyi szektora és állami alkalmazottai megszorításokkal néz szembe, ahogy a kormány megpróbálja a deficitet kiiktatni. Alan Reid, a királyi pénzügyekkel foglalkozó Privy Purse elnöke elmondta, hogy a királyi ház természetesen tisztában van a nehéz gazdasági helyzettel és spórolni fog, valamint a palota felújítását is elhalasztja.

A nyolcvannégy éves királynő 7,9 millió font közpénzt kap évente, személyzetére és más költségekre és ez az összeg húsz éve nem emelkedett. A számok azt is megmutatják, hogy ebből az összegből több év alatt félretéve mára 6,5 millió font gyűlt össze. Ám ha ebből a félretett összegből ilyen ütemben használnak föl pénzt, 2012-re, a királynő uralkodásának hatvanadik évfordulójára el fog fogyni.

Tervbe volt véve, hogy a királynő idén az összeg megemelését kéri, ám a kormány - azzal együtt, hogy a jóléti kiadások és egyéb költekezéseket erősen megnyesi - befagyasztotta az összeget legalább a jövő év kezdetéig.

A számok azt mutatják, hogy a kormány több mint 15 millió fontot költött a királyi rezidenciák, többek közt a Buckingham Palota és a Windsor kastély, fenntartására és majdnem négy millió fontot királyi utazásokra. Mindkét összeg kevesebb mint a tavalyi.

Reid elmondta, hogy a királyi háztartás több mint félmillió fonttal kevesebbet fog költeni, befagyasztják az alkalmazottak számát és az üresedéseket újra megvizsgálva igyekeznek elkerülni az elbocsájtást.

Elmondta, hogy ezek a megszorítások hatással lesznek az épületfelújítások menetére, melyeket a távolabbi jövőre halasztanak. Addig is a királyi háztartás igyekszik kevesebbet költeni és a bevételeit fenntartani, főleg bérleti díjakból és ingatlanok kezelési költségeiből - mondta.

A királyi megszorításokról szóló hírek nem elégítették ki az anti-monarchista 'Köztársaság' (Republic) csoportot, kik demonstrációt tartottak a Buckingham palota előtt hétfőn. A szervezet kampányirányítója, Graham Smith szerint Nagy-Britannia monarchiája a legdrágább egész Európában és "továbbra is sok millió fontot von el az adófizetők pénzéből, míg az alapvető szolgáltatások anyagilag veszélyeztetettek.

A költségeket mindenáron csökkentenünk kell, fenntartások és érzelgősség nélkül" - mondta.

Fordította: Uhel Péter

 Regnum! ]]>www.regnumportal.hu]]> - A Flag Polgári Műhely partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (264) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Flag gondolja (33) Nagyvilág (1306) Jobbegyenes (2624) Tv fotel (65) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Gazdaság (681) Belföld (9) Életmód (1) Autómánia (61) Történelem (15) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (6854) Tereb (142) Sport (729) Vetítő (30) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (521) Politika (1581) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>