Ma 2023 június 06. Norbert, Cintia napja van. Holnap Róbert napja lesz.
Mélyből jövő „elég!”

Mélyből jövő „elég!”

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Négy kontinens több mint 900 városában tüntetett a „99 százalék” szombaton. Azok, akiknek elegük lett abból, hogy a megszorításokat rajtuk gyakorolják, míg a válságot okozó bankvezérek, az „1 százalék” az ő zsebükből kivett pénzen a korábbinál is nagyobb nyereséget vág zsebre. 

A tüntetések Rómát kivéve – ahol a százezer tiltakozóhoz csapódó kis csoport randalírozott – békésen zajlottak le, Londonban egyenesen a humor volt az úr: „Vegyétek már le azokat az állatokat a lovakról!” – kiáltották oda a demonstrálók a lovas rendőröknek a Szent Pál-székesegyház előtt, akik mosollyal válaszoltak. Madridban a Nap téren, a „méltatlankodók” („los indignados”) mozgalmának születési helyén több tízezren gyűltek össze. A felmérések szerint a spanyolok 80 százaléka támogatja a május 15-én született népi követelést. Azt, hogy legyen vége annak a rendszernek, amely növeli az emberek közötti jövedelmi szakadékot, a bankárok kezébe pedig mérhetetlen pénzt és hatalmat ad.

Az Atlanti-óceán másik partján, New Yorkban ugyancsak szombaton a „méltatlankodók” ügyét erősítő és immár világmegmozdulássá vált Foglald el a Wall Streetet! mozgalom tagjai közül tízezren demonstráltak. Budapesten, ahol a kormány éppen a mozgalmak programját hajtja végre, az érdeklődés lanyha volt.

A forradalmi lendület, amelyről még egy hete sem lehetett biztonsággal tudni, hogy nem hal-e el, most már biztosan velünk marad. A nemrégiben egy uniós szakportál által „szélkakasnak” nevezett, az egykori maoistából konzervatív politikussá vált José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, megérezve és megértve az idők szavát, valamint azt, hogy Európa három nagy országában – Németországban, Franciaországban és Olaszországban – baloldali fordulat várható, tegnap egy francia lapnak adott interjújában azt ígérte, csütörtökön javaslatot terjeszt elő arról, hogy az európai törvényekbe kerüljön bele a pénzügyi szektor szereplőinek büntetőjogi felelőssége. Ami – számunkra nem mellékesen – nem igazán boldogító üzenet azoknak, akik Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök felelősségre vonása kapcsán sztálini kirakatpereket emlegetnek. Andor László, a foglalkoztatásért, szociális kérdésekért és társadalmi integrációért felelős biztos – aki akadémiai köntösben éppen olyan jól érzi magát keményvonalas marxistaként, mint a bukott magyarországi neoliberális kormányzat tanácsadójaként – csütörtökön kijelentette: hajlandó találkozni a „méltatlankodók” növekvő mozgalmának képviselőivel, akiknek egy előőrse Madridból Brüsszelbe gyalogolt, hogy tiltakozását fejezze ki, amiért – mint nyilatkozták – az Európai Unió a bankok és a multik érdekeit a polgárok érdekei fölé helyezi.

Európa és Amerika helyzete valóban mind elviselhetetlenebb az ott élő milliók számára, a csőd szélén álló Görögországtól Spanyolországon keresztül, ahol a munkanélküliségi ráta 21 százalék fölé kúszott, az Egyesült Államokig, ahol 46,2 millió ember él szegénységben – ami fél évszázada példa nélküli.

A bankok, sőt az egész kapitalista rendszer ellen is tüntetőket intellektuális anarchistáknak, zavart fejű nulláknak beállító establishment sajtójának nemcsak az a kínos, hogy a tiltakozók létszáma napról napra, méghozzá szinte exponenciálisan nő, de az is, hogy időközben olyan nagyágyúk is támogatásukról biztosították őket, mint a Nobel-díjas közgazdász Paul Krugman, Joseph Stiglitz, sőt – csodák csodája – a kelet-európai sokkterápia térségünkben elátkozott közgazdásztársuk, Jeffrey Sachs is, a szupergyors privatizáció nagy ajánlója a kilencvenes évek elején. Egy biztos: e héten már nem a múlt héten zárult történelmet írjuk.

Lovas István, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2624) Történelem (15) Kultúra (6) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Mondom a magamét (6854) Nagyvilág (1306) Mozi világ (440) Sport (729) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (521) Heti lámpás (264) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Életmód (1) Gazdaság (681) Politika (1581) Tereb (142) Belföld (9) Vetítő (30) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>