Ma 2023 június 05. Fatime napja van. Holnap Norbert, Cintia napja lesz.
lovasistvanpubli.jpg

Lovas István: Francia atomerő(művek)

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Olcsók, jók, biztonságosak – és nem helyettesíthetők.

Huszonhét éve tudjuk, hogy a hazai balliberális oldal mennyire imádja a példaadó franciákat is, ha kontrasztba kell állítani őket „a magyarokkal”.

Akkor most ezúttal a kedvükre teszünk: nézzük meg, mi a helyzet a békés francia atomerővel, azaz az ország villamos energiája nagy részét szolgáltató francia atomerőművekkel. Energiaügyi példaadóinknál a nukleáris energia a fő energiaforrás. Senki ne az (e téren is) elavult és pontatlan Wikipedia francia vagy angol kiadását keresse.

Ott ugyanis a legfrissebb adat 2004-ből való, amikor már az országban az atomerőművekből származó energia tette ki a fogyasztás legnagyobb, harminckilenc százalékát, és Franciaország ezen arányt tekintve már világelső volt, de hogy azóta micsoda szárnyalásra került sor, ahhoz feltétlenül vessünk egy pillantást a World Nuclear Association 2017. február 23-i, összefoglaló jelentésére.

Miután az elején nincs odaírva a figyelmeztetés: „Populistáknak elolvasni tilos!”, ezért jöjjenek a tények. A hatszögletű ország (ez nem sértés) villamos energiájának mintegy hetvenöt százalékát nyeri atomenergiából, „hála az energiabiztonságon alapuló, hosszú távú politikájának”, mely mondat nyilván tőr (a jobb irányba büntető Médiahatóság kedvéért: jelképes tőr) a Jávor Benedek-félék szívébe, de tény, és így mi azt részesítjük előnyben.

Újabb idézet a jelentés összefoglalójából: „Franciaország igen aktív az atomenergia-technológia fejlesztésében. A reaktorok és különösen a fűtőanyag-termelés és szolgáltatások jelentős exporttétel.” Azt gyorsan tegyük hozzá, hogy Franciaországban jóval olcsóbb a villamos áram fogyasztói ára a németországinál, ahol a hazai balliberális oldal CDU-s politikai ikon asszonya, Merkel kancellár migránsimádó buzgalmának megfelelő elkötelezettséggel tett a megújuló energiára.

Neoliberális szemmel nézve még egy szörnyűség tűnik fel a francia atomerőművek példásan működő szférájában. Nevezetesen az, hogy az üzemelő ötvennyolc atomreaktort – ennél több a világon csak az Egyesült Államokban termel villanyáramot – a túlnyomórészt állami tulajdonban lévő Electricité de France működteti és természetesen birtokolja.

A magyar olimpiának és a magyar világkiállításnak még a gondolatát is elvető, a paksi atomerőmű bővítését és modernizálását természetszerűen éppen olyan teljes szívvel ellenző és gyűlölő balliberális közgazdászaink már SZDSZ-es korukban sikongattak heti két-három cikkben arról, hogy az „állam nem jó gazda”. Amely förtelmesen ostoba és tényellenes doktrínájához elegendő összehasonlítani a privatizált brit vasutak és az állami tulajdonban lévő francia vasutak működését, a sebességtől a pontosságon át a biztonságig minden területen.

Franciaországban az első atomerőművet 1962-ben állították üzembe, azaz huszonegy évvel korábban, mint a paksit. Az 1973-as olajválság közvetlen eredményeként Pierre Messmer francia miniszterelnök 1974 márciusában igen merész tervet jelentett be: egy óriási atomenergia-programot azzal a céllal, hogy Franciaország teljes energiaszükségletét atomerőművekkel állítsák elő azért, hogy Franciaországot ne lehessen zsarolni, illetve ne függjön külső olajszállítóktól.

Ez a terv később fokozatosan lassult, de messze a világ legambiciózusabbja maradt a szolgáltatott energiamix arányait tekintve.

Egy 1999-es parlamenti vita megerősítette a francia energiapolitika három pillérét: az ellátásbiztonságot, a környezet megóvását, elsősorban az üvegházhatású gázokra vonatkozóan, és a megfelelő figyelmet a radioaktívhulladék-kezelésre. Kiemelték, hogy a földgáznak nincs gazdasági előnye a nukleáris energiához képest, és az ára erősen ingadozik. A honatyák (akik között nem ültek Niedermüllerek, Molnár Csabák és hasonlók) leszögezték, hogy – és most ismét idézet az említett jelentésből – „az előre látható jövőben a megújuló energiák és az energiakonzerválási lépések át tudnák venni az atomenergia helyét”.

Nicolas Sarkozy francia elnök 2012 februárjában úgy döntött, hogy a meglévő atomreaktorok élettartamát negyven évnél több időre hosszabbítja meg azzal az eredménnyel, hogy 2024-re a meglévő ötvennyolc atomreaktorból huszonkettő több mint negyvenéves lesz.

Azt talán említeni is felesleges, hogy a szocialista Francois Hollande atomenergia-ellenes, és 2012-es megválasztását követően már azt hangoztatta, hogy az atomerőművek részleges megszüntetésére kerülhet sor Franciaországban. Biztosra ígérte, hogy a kelet-franciaországi fessenheimi atomerőművet 2017-ben bezáratja, mert az aggódók szerint túlzott földrengésveszélynek van kitéve.

Hogy eme ígéretét „Monsieur 4 százaléknak” (ez lett azóta Hollande gúnyneve, utalva történelmi mélységű népszerűtlenségére) miként sikerült beváltania sok egyéb ígérete mellett, arra elég idézni az elnöki aspiránsok közül legnépszerűbb Marine Le Pen 2017. március 8-i nyilatkozatát, amely szerint „atomenergia nélkül Franciaország működésképtelen”. Hozzátéve „jelenleg nincsenek olyan energiák, amelyek biztos módon helyettesítenék az atomenergiát azért, hogy lehetővé tegyük a franciák számára olcsó energia biztosítását”.

Még inkább jellemző ugyanakkor e szerencsétlen – és Franciaország számára a migráció szempontjából katasztrofális – elnök szavai és tettei közötti hatalmas árokra, hogy amikor 2014 márciusában a Greenpeace teherautóval tört át a fessenheimi atomreaktor biztonsági kerítésén, a rendőrség példás szigorral és keménységgel távolította el az oda erőszakkal betörőket és tartóztatott le ötvennégyet közülük. Most pedig néhány sommás összefoglaló ítélet a World Nuclear Association tavaly októberi jelentéséről, amely az atomhulladék kezelésével foglalkozik:

„A radioaktív hulladékok mennyisége igen sok a fosszilis üzemanyaggal történő villamos energia létrehozásakor keletkező hulladékoz képest. A felhasznált nukleáris fűtőanyagot erőforrásként vagy egyszerűen hulladékként lehet használni. A nukleáris hulladék sem különösen veszélyes, sem pedig nehezen kezelhető más, mérgező ipari hulladékhoz képest. A magas szintű radioaktív hulladék végső eltemetése műszakilag vizsgált; nemzetközi egyetértés van arra vonatkozóan, hogy az geológiailag rendben elhelyezhető.”

Arról a jelentés viszont nem ír, hogy Paks II ellenzői geológiai vagy egyéb módon hová helyezhetők.

]]>www.magyarhirlap.hu]]> - Lovas István

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (142) Életmód (1) Sport (729) Gasztronómia (539) Belföld (9) Nagyvilág (1306) Vetítő (30) Történelem (15) Politika (1581) Jobbegyenes (2624) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (521) Mondom a magamét (6854) Kultúra (6) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (681) Egészség (50) Flag gondolja (33) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Heti lámpás (264)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>