Ma 2023 november 29. Taksony napja van. Holnap András, Andor napja lesz.
lovasistvanpubli.jpg

Lovas István: Elhallgatott hírek 172. / Nemzetközi sajtószemle

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Drámai fordulat Ausztriában...

]]>DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN]]>

Ausztria: az SPÖ meglepetésre befejezte az FPÖ kirekesztését címmel a portál arról a megdöbbentő fordulatról tudósít, hogy az osztrák szocialisták néhány nappal az elnökválasztás előtt a Szabadság Párttal szemben évek óta gyakorolt kirekesztéspolitikájukat a szögre akasztották és az FPÖ-t éppen úgy akarják kezelni, mint bármely más pártot. A fordulatot Christian Kern osztrák kancellár jelentette be, amikor Heinz-Christian Strache FPÖ-elnökkel tárgyalt. Azt mondta, az SPÖ nem csak az FPÖ-választóit fogadja el, de lehetőséget lát tárgyalásokra a pártvezetéssel. Amikor az osztrák közszolgálati ORF műsorában megkérdezték tőle, hogy elképzelhető-e az FPÖ részvétele a kormányzásban, azt felelte, tiszteli Strachét és elismeri, hogy Ausztria előre vitele érdekében dolgozik.

]]>EURACTIV]]>

Francois Fillon, a francia konzervatívok várható elnökjelöltje egy tegnap esti tévévitában kijelentette, Francois Hollande elnök keményvonalas politikája Oroszországgal szemben abszurd és hogy Oroszországot Európához kell kötni, mivel ellenkező esetben Kínával kapcsolódik össze, ami árt a kontinensnek. A másfél órás Fillon-Juppé vita nagyjából békésen zajlott le kivéve akkor, amikor Juppé megkérdőjelezte Fillon szerinte túl közeli kapcsolatát Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Juppé ezt mondta: „Ez az első elnökválasztás, amelyben az orosz elnök választja meg jelöltjét”.

]]>POLITICO]]>

Vajon Nikki Haley átfocizza az USA-t az orosz térfélre? E címmel írt cikkében aggódik az amerikai portál arról, hogy a Trump által az Egyesült Államok ENSZ nagykövetévé kinevezett hölgy, Dél-Karolina kormányzója külpolitikai tapasztalat nélkül egyszerűen végre fogja hajtani az amerikai elnök elvárásait és egyik fő játékosa lesz az Oroszországgal való „reset” (újraindítás) politikájának.

]]>ANTIWAR]]>

Donald Trump megválasztása óta már beszélnek arról, hogy az Egyesült Államok Szíria-politikája drámai változáson fog átmenni, eltávolodva a lázadók támogatásától, az Iszlám Állam elleni küzdelemre fókuszálva azzal a várakozással, hogy Trump szorosabban együttműködik az orosz kormánnyal az IÁ elleni együttes légicsapások érdekében. Nos, ez az eltolódás megkezdődött. Ifjabb Donald Trump  Párizsban Randa Kasszisz szíriai ellenzékivel találkozik. Kasszis asszony az orosz beavatkozás híve és békés átmenetet támogat az Asszad-kormány vezetése alatt, jelenti az amerikai háborúellenes portál.

]]>RUSSIA TODAY]]>

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova bejelentette, amennyiben az EU parlamentben szerdán az orosz médiumok ellen elfogadott határozatot aktív módon megvalósítják, Moszkva megfelelő megtorló intézkedéseket foganatosít. Elmondta, az EU-határozat „paranoia” és Oroszország állandó démonizálásának része, amely kitalált híreken és mítoszokon alapul.

]]>SPUTNIK]]>

Az Európai Parlamentnek az orosz médiumokkal szemben meghozott határozata „az első lépés egy olyan cenzúra intézményesítése felé, amely cenzúrának vet alá minden médiaforrást, amely azoktól eltérő nézeteket közvetít, amelyeket, illetve akiket az EU vezetése támogat”, idézi a Sputnik News a neves olasz újságírót, Giulietto Chiesát, az olasz PandoraTV igazgatóját. Feltette a kérdést, „mivel írok a Sputnik számára és együttműködöm különféle orosz tévéadókkal, mit fognak velem tenni ezután?” Ezután kifejtette: az Európai Parlament által elfogadott határozat nyomában minden olyan uniós polgár, aki továbbad vagy terjeszt orosz hírforrásból híreket, „a Kreml propaganda támogatójaként” bélyegezhető meg és fenyegetésnek tekinthető az EU tagországai vagy az egész EU tekintetében, olvasható a portál cikkében, amely ezzel a címmel jelent meg: 1984′: az orosz médiáról szóló EU határozat az első lépés a teljes cenzúra felé.

*             *             *

Steven Ellis, a Nemzetközi Sajtó Intézet (IPI) ]]>kommunikációs igazgatója kijelentette]]>, az EU által az orosz médiumok ellen hozott döntését igen óvatosan kell végrehajtani, nehogy annak örve alatt korlátozzák a legitim hírgyűjtést vagy híradást.

*             *             *

Az izraeli blokád alatt álló, 2 millió lakosú ]]>Gázai-övezet  90 százalékában]]> nincs ivásra alkalmas víz és ha a helyzet nem változik, 2020-ra az egész övezetben ihatatlan lesz a víz, óv a Világbank.. A múlt század kilencvenes évei végén Gázában a csapvíz még mindenütt biztonsággal volt iható. (Világbank imádó sajtó, ugye erről adtok hírt?)

]]>NEWSMAX]]>

A CNN Amanpourja: az újságírás léte került válságba a Trump-korszakban címmel az amerikai hírportál beszámolt arról, hogy a CNN kulcsfigurája aggodalmát fejezte ki saját és kollégái élete miatt. „Egy millió év alatt nem gondoltam volna, hogy itt a pódiumon az itthon dolgozó amerikai újságírók szabadságáért és biztonságáért emeljek szót”, mondta az Újságírókat Védő Bizottság (CPJ) nemzetközi sajtószabadság-díj átadási ünnepségen, ahol Amanpourt a CPJ Burton Benjamin emlékdíjjal jutalmazták a sajtószabadság ügyében kifejtett rendkívüli és tartós munkásságáért. (Ne féltsd az életed, Amanpourka, az MTV is csak tőletek és a Reuterstől vesz át anyagot. Nem az RT-től.)

]]>THE DAILY TELEGRAPH]]>

A brit haditengerészet egyik büszkeségét, a HMS Duncant szégyenszemre vissza kellett vontatni a plymouthi kikötőbe két nappal azt követően, hogy elindult egy NATO-hadgyakorlaton való részvételre. A propellerek romlottak el. A 4500 tonnás, szupermodern hajónak spanyol, portugál és német hadihajókkal kellett volna részt vennie a NATO gyakorlatban. A brit lap szerint a 45-ös típusú flotta a világ „legforradalmibb hadihajóinak” számítottak vízre bocsájtásukkor. Azóta ezeket több műszaki hiba bénította le, mint például az áramleállás.

]]>HAARETZ]]>

Tegnap a francia kormány a vonatkozó EU-s útmutatást idézve jogszabályt hozott nyilvánosságra, amelynek értelmében az importőröknek és kiskereskedőknek a megszállt palesztin területeken lévő zsidó telepekről érkező mindenfajta terméket ennek megfelelően kell címezni, azaz odaírni a pontos származási helyét. Izrael azonnal elítélte a jogszabályt azt állítva, az „a radikálisok malmára hajtja a vizet”.

]]>DIE PRESSE]]>

Az intellektuális elitek arrogáns dölyfje címmel írt cikkében Christian Ortner, a lap publicistája kifejti, a baloldali, urbánus és intellektuális köröknek az egyszerű emberek iránti megvetése az egyik oka „Trump & Co.” sikerének. Cikkét azzal kezdi, hogy idézi, miként írt a balliberális Profil osztrák hetilap szerkesztőnője a radikális jobboldali Szabadság Párt rendezvényéről: „Ezek Bécs legundorítóbb emberei: idomtalan, formátlan testek, szalmaszerű, mattszínű, borbélyt nem látott hajjal, ápolatlanok, csillogó garbók…Rossz fogak, kitaposott cipők. A közel-keleti menekültek szebb emberfajták. És fiatalabbak…

]]>REUTERS]]>

A regionális választásokat szeptemberben megnyerő baszk középjobb Baszk Nemzeti Párt (PNV) elnöke, Inigo Urkulla újabb, négy éves ciklusa elején tegnap azt ígérte, hogy Baszkföldnek több autonómiát fog követelni, ami konfrontációt jelent Madriddal. Baszkföld már most is Európa egyik legautonómabb régióinak egyike. Saját adózási rendszere van és meghatározza, a befolyt adókat mire költi. Katalóniához hasonlóan saját rendőrsége van és az oktatástól az egészségügyig helyben határozzák meg az adott terület politikáját.

]]>FOCUS]]>

Tort ülnek a mindenről Hitlerre asszociálók: a német hetilap arról ír, kiderítették, Trump „Make America great again” jelszava ugyanaz, mint amit Hitler használt Németország újra naggyá tétele jelszavával. A cikk a végén megjegyzi, ezek szabványos államfői kijelentések, de a cikk összefoglalója azt írta, ezrek rettentek meg e hasonlat láttán.

]]>FOX NEWS]]>

Sohail Aman, a pakisztáni légierők parancsnoka csütörtökön arra figyelmeztette ősellenfelét, Indiát, hogy ne eszkalálja a Kasmírral kapcsolatos vitát totális háború felé, és Új-Delhit visszafogottságra ösztönözte. . A feszültség rendkívüli mértékben megnőtt Iszlamabad és Új-Delhi között a vitatott himalájai terület miatt, ahol az indiai csapatok 12 civilt és három katonát öltek meg a határvillongások során. Aman kijelentette, ha az indiai erők tovább élezik a válságot, a pakisztáni csapatok „teljes mértékben tudni fogják, miként lépjenek fel”. (Pakisztán és India atomhatalom.)

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (279) Gasztronómia (539) Nézőpont (1) Életmód (1) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Történelem (16) Nagyvilág (1309) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7237) Jobbegyenes (2719) Vetítő (30) Politika (1581) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Flag gondolja (34) Irodalmi kávéház (531) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Gazdaság (693) Belföld (10) Egészség (50) Autómánia (61) Tereb (146) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>