Ma 2021 szeptember 20. Friderika napja van. Holnap Máté, Mirella napja lesz.
b15bf583b5bfed2aa505ac2c691b3576.jpg

Lovas István: Az év könyve? Az állam negyedik forradalma

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Május végén jelent meg egy könyv az angolszász piacon, amely könnyen válhat az év legfajsúlyosabb szenzációjává. Szerzői John Micklethwait, a brit Economist főszerkesztője és Adrian Wooldridge, ugyanezen globális terjesztésű hetilap ügyvezető szerkesztője.

A neoliberális Economist vezető szerkesztői végre valahára ráébredtek a tekintélyelvű szingapúri államforma felsőbbrendűségére.

Címe A negyedik forradalom: globális verseny az állam újra feltalálására. A kötet azt a rendkívül izgalmas kérdést teszi fel, hogy mit kellene tennie a Nyugatnak ahhoz, hogy itt a demokrácia ismét működőképes legyen, azaz hogyan lehet átalakítani Európa és Amerika egyre diszfunkcionálisabb kormányait. Mert ha nem reformáljuk meg őket, Ázsia feltartóztathatatlanul tör előre hatékonyabb – és autoriter – államaival.

Akinek álla hajlamos a leesésre, most kérjük, támassza meg kézfejével: a neoliberális világrend talán legnagyobb támaszának tekintett hetilap első emberei a tekintélyuralmi Szingapúrt találják a legfélelmetesebb kihívásnak, ugyanis ezt az ultra hatékony mintát másolják Pekingtől a ruandai Kigaliig. A szerzők végre nem csak azzal a néhány évvel ezelőttig a nyugati társadalomtudósok által váltig hangoztatott dogmájával számoltak le, hogy a hatékony és lendületes gazdasági fejlődéshez nélkülözhetetlen a demokrácia, de végre valahára azzal is, hogy a gazdasági fejlődés bizonyos szintjének elérése automatikusan magával hozza a demokráciát. A kötet tézise szerint a nyugati liberális demokrácia eddig három fázison ment át. Először jött a nemzetállam, majd a liberális állam és ezt követően alakult ki a jóléti állam. Most azonban szükség van a negyedik forradalomra, mert a mai állam felfúvódott, önmagába gabalyodott, reménytelenül eladósodott és egyre hátrább kerül az általa létrehozott globális kapitalizmus versenyében. A két szerző leplezetlen hőse – egyenesen a nyakig eladósodott Kaliforniával is szembeszegezve – az a ma 91 évesen is aktív Li Kuan Jú (Lee Kuan Yew), a rakétaként fejlődött, nagyon gazdaggá vált, és 5 millió lakosa ellenére a világon kulcsszerepet játszó szingapúri állam megalkotója, akinek tanácsait még most is keresik Pekingtől Washingtonig. Annak pedig, akinek alkalma volt összehasonlítani e városállam fő bevásárló sugárútját, az Orchard Road-ot, az azon hömpölygő, örömteli fiatalokat például a felső középosztálybeli brüsszeli szupermarketek legjellemzőbb klienseivel, a bottal vagy járógép segítségével rosszkedvűen csoszogó nyugdíjasaival, gondolkodás nélkül értenek egyet Micklethwait és Wooldridge rettegésével attól, hogy a liberális demokrácia modellje húzza a versenyben a rövidebbet az ultra hatékony, államilag irányított kapitalizmussal és az autoriter modernizációval.
Fájdalmas olvasmány lesz ez a hazai neoliberális gondolkodóknak, akik akkor is a kisebb államot követelik, ha álmukból felébresztik őket. Csakhogy kiderült, amit követeltek, megkapták. Ázsiában. Ugyanis míg a nyugati országoknak a saját államuk fenntartása bruttó nemzeti termékük mintegy felét emészti fel, ez az érték Szingapúrban csupán 17 százalék, azaz a tekintélyelvű állam jóval áramvonalasabb és sokkal jobban teljesít: így a világ legalacsonyabb csecsemőhalandósági mutatóját is eredményezi – háromszor olyan kicsit, mint például az Egyesült Államoké.

A kötetet a legvége, a következtetései rontják el, de nagyon. A tényszerű, kitűnő történeti- és helyzetelemzés ábránd- és vágykergető mesketévé változik, egyfajta reményt kínáló, minden alap nélküli „hajrá Nyugat!” hurráoptimizmussá. Mivel a magyar jobboldali média már 1992-től kezdve a szingapúri modellt találta a legjobbnak, okunk van egy újabb jóslatra: húsz év múlva az Economist vezető szerkesztői töredelmes önkritikát fognak gyakorolni.

Lovas István

(Magyar Nemzet, 2014-07-04)

forrás: Lovas István facebook

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Politika (1578) Mondom a magamét (5579) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (14) Gasztronómia (539) Belföld (6) Gazdaság (662) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (505) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Tereb (138) Nagyvilág (1458) Jobbegyenes (2114) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Heti lámpás (255) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Sport (729) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>