Ma 2023 március 24. Gábor, Karina napja van. Holnap Irén, Irisz napja lesz.
lovasistvanpubli.jpg

Csúnya fordulat a Brexit-tárgyalásokon Gibraltár miatt

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Előkerült a párhuzam a Falkland-szigeteken kitört háborúval.

Az euobserver.com hétfőn reggel megjelent beszámolójában arról ír, hogy a brit kormány közölte, Spanyolország nem terjesztheti ki hatalmát Gibraltár fölött, miközben a Brexit-tárgyalásokon egyre keményedik a hang a szuverenitással, a biztonsággal és a határokkal kapcsolatban.

A brit miniszterelnök hivatala vasárnapi nyilatkozatában így fogalmazott: „Sohasem fogunk belemenni olyan egyezségbe, amelynek révén Gibraltár népe, a szabadon és demokratikusan kifejezett kívánságok ellenére egy másik állam fennhatósága alá kerülne”. A brit védelmi miniszter, a külügyminiszter és Gibraltár főminisztere hasonló megjegyzéseket tett a múlt héten indult Brexit-megbeszélések nyomán. Mihael Fallon védelmi miniszter elmondta a BBC-nek, hogy „Gibraltárt minden szempontból és folyamatosan védelemben részesítjük” – ]]>számolt be]]> róla az uniós szakportál.

Boris Johnson külügyminiszter az alábbiakat posztolta ki Facebook-oldalára: „Az Egyesült Királyság hajthatatlan és sziklaszilárd marad Gibraltár támogatásában”. Fabian Picardo, Gibraltár vezetője közölte a BBC-vel, hogy az élet „abszolút szörnyűvé” válna Gibraltárban spanyol fennhatóság alatt. Elmondta a Financial Times napilapnak, hogy az Egyesült Királyságnak egy tapodtat sem szabad meghátrálnia, és nem engedhet a zsarolásnak.

A Gibraltár-kérdés azután merült fel, hogy az EU a múlt pénteken nyilvánosságra hozta útvonaltervezetét a Brexit-tárgyalásokra. A tervezetben az áll, hogy egy jövőbeni EU-Egyesült Királyság egyezmény nem köthető Spanyolország és az Egyesült Királyság közötti megállapodás aláírása nélkül. A szöveg azt jelzi, hogy Spanyolországnak vétója lenne Gibraltár gazdasági jövőjére vonatkozóan – írja a cikk.

Mindez nem lehet több annál, minthogy arra vegyék rá a britek előretolt bástyáját, hogy az megváltoztassa szuperalacsony adóit.

A Nagy-Britannia által 1704-ben Spanyolországtól elvett „sziklának” története van abban, hogy feszültségeket provokáljon annak státusza és territoriális zónái ügyében.

Michael Howard, a kormányzó brit Konzervatív Párt korábbi elnöke vasárnap úgy nyilatkozott a Sky News tévének, hogy Nagy-Britannia ugyanúgy háborúba menne Gibraltárral, mint tette azt Argentínával a Falkland-szigetek miatt 1983-ban.

Azt mondta, „Épp e héten 35 évvel ezelőtt egy másik miniszterelnök asszony harci különítményt küldött a fél világon át, hogy a brit nép egy másik kis csoportjának szabadságát megvédje egy spanyolajkú országgal szemben, és abszolút mértékben biztos vagyok benne, hogy a mostani miniszterelnökünk ugyanazt az elszántságot mutatja majd azzal, hogy Gibraltár népe mellé áll”. Hozzátette: „Semmi károsat nem látok abban, ha emlékeztetjük az EU-t, hogy milyen emberek vagyunk”.

A brit EU-ellenes lapok, mint a Sun és az Express egy volt brit katonai parancsnokot idéztek, aki elmondta, az Egyesült Királyság szét tudná verni a spanyol haditengerészetet. A Brexit-megbeszéléseknek még foglalkozniuk kell Skóciával, Írországgal és egyéb olyan „szálkás” kérdésekkel, mint a biztonsági együttműködés, valamint a kereskedelem és az uniós dolgozók szabad mozgása. Spanyolország pedig blokkolni fogja Skócia felvételét az EU-ba, ha az elszakadna az Egyesült Királyságtól, nehogy precedenst teremtsen Katalóniának. (És egy megjegyzés: a két, egymás torkának eső ország egyaránt NATO-tag.)

Lovas István - ]]>www.magyaridok.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Vetítő (30) Tv fotel (65) Mondom a magamét (6697) Egészség (50) Flag gondolja (33) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1305) Heti lámpás (261) Gazdaság (676) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (8) Irodalmi kávéház (518) Jobbegyenes (2572) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Történelem (15) Sport (729) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Kultúra (6) Politika (1581) Életmód (1) Tereb (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>