Ma 2024 június 13. Antal, Anett napja van. Holnap Vazul napja lesz.
52d2747faaaa4db63ac61cf5eb3f561c.jpg

Mindent vitt A némafilmes

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Tarolt A némafilmes Londonban: Michel Hazanavicius rendező munkája szinte az összes főbb elismerést besöpörte a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti fényes londoni díjkiosztóján.

A fekete-fehér francia alkotás tizenkét jelöléssel szerepelt a megbízható Oscar-előrejelzőnek is tekintett BAFTA-listán, és a Királyi Operaházban 65. alkalommal megrendezett ünnepi gálán hetet be is gyűjtött. Az 1920-30-as években játszódó produkció kapta a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek, a legjobb férfi főszereplőnek, a legjobb eredeti forgatókönyvnek, a legjobb eredeti filmzenének, a legjobb fényképezésnek és a legjobb jelmeztervezésnek járó díjakat. Hazanavicius, akinek a hollywoodi szupersztár, Brad Pitt adta át a legjobb rendező díját, nagy derültséget keltett a bohém londoni Covent Garden negyedben emelkedő operaház díszes közönsége körében, amikor a stilizált színházi maszkot ábrázoló kitüntetés átvétele után kijelentette: nagy örömére szolgál, hogy Pitt hibátlanul ejtette ki a nevét.

Aratott A némafilmes: Jean Dujardin, Thomas Langmann és Michel Hazanavicius a díjjal
Aratott A némafilmes: Jean Dujardin, Thomas Langmann és Michel Hazanavicius a díjjal
Fotó: ]]>Reuters]]>

Még nagyobb ováció fogadta ugyanakkor a legjobb női főszereplő díját kiérdemlő Meryl Streep és a díjat átadó brit színész, Colin Firth spontán, terven kívüli előadását. Az amerikai színésznő, aki a Vaslady című filmben, Margaret Thatcher volt brit konzervatív kormányfő szerepében nyújtott alakításáért vehette át az elismerést, a színpadra vezető lépcsőn, nagy sietségében elveszítette egyik cipőjét, ám az incidens ellenére – igaz, kissé botladozva – odaért a mikrofonhoz. Firth azonban – aki tavaly a legjobb férfi főszereplő BAFTA-díját kapta A király beszéde című filmben VI. György király megszemélyesítőjeként nyújtott alakításáért – igazi angol úriemberként leszaladt a lépcsőn a cipőért, és fél térdre ereszkedve felsegítette az elvesztett magas sarkút Meryl Streep lábára, a Királyi Opera közönségének egetverő üdvrivalgása közepette.

A vasárnap esti londoni BAFTA-gálán alaposan elmaradt a reményektől a legnagyobb várakozással kísért hazai alkotás, a Suszter, szabó, baka, kém. A John le Carré-klasszikus Thomas Alfredson rendezésében készült filmváltozatát tizenegy díjra jelölték, és a fődíjak mindegyikében versengett A némafilmessel; szerepelt egyebek mellett a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb férfi főszereplő díjjelöltjei között. Végül azonban csak két elismerés jutott ennek a produkciónak: az év kiemelkedő brit filmalkotásáé és a legjobb forgatókönyv-adaptációé.
Nem járt sokkal jobban Martin Scorsese sem, akinek A leleményes Hugo című 3D-alkotását kilenc díjra jelölték, köztük a legjobb rendezőére, de végül szintén két elismerést kapott: a legjobb filmhangét és a legjobb produkciós tervezését.

Igaz ugyanakkor, hogy az amerikai filmrendezőt a vasárnap esti londoni gálán akadémiai tagsággal jutalmazta a brit filmakadémia. Az akadémiai tagság a BAFTA legrangosabb, nem egy adott alkotáshoz kötődő elismerése, gyakorlatilag életműdíj, amelyet korábban olyan filmes nagyságok érdemeltek ki, mint Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg vagy Stanley Kubrick.

mno.hu - MTI - BL

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (18) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7649) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Politika (1582) Titkok és talányok (12) Gazdaság (711) Irodalmi kávéház (537) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2811) Nagyvilág (1310) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Heti lámpás (319) Vetítő (30) Autómánia (61) Kultúra (9) Flag gondolja (36) Belföld (11) Nézőpont (1) Egészség (50) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>